FBL HOT SPOT talks – Soraja & Arleta Ćehić

Release Date
11/08/2023

U četvrtak, 17. augusta od 16h do 18h ćemo u galeriji Roman Petrović ugostiti dvije sjajne kreativke Arletu i Soraju Ćehić, multidisciplinarnu umjetnicu i set dizajnericu, mamu i kćerku.

Arleta Ćehić je istaknuta multidisciplinarna umjetnica sa bogatom karijerom koji se proteže na više desetljeća. Njen rad obuhvata skulpturu, baletsku pedagogiju, koreografiju, kostimografiju, ples flamenca, režiju, fotografiju i videominijature. Po vokaciji je prof. baletske pedagogije i prof. likovnih umjetnosti – akademska skulptorka.

Kao tvorac udruženja Let.ba, posvećena je promociji različitih umjetničkih izraza. Od 2006. godine umjetnička je direktorica privatne baletske škole Balet Mostar Arabesque, čija su postignuća na svjetski priznatim takmičenjima .

Tokom perioda od 1991. do 2000. godine, živjela je u Hamburgu, gdje je nadogradila svoje znanje iz oblasti baleta, likovnih umjetnosti i flamenca. Godine 1999. u Hamburgu pleše Flamenco sa Manolom Marinom, istaknutim plesačem flamenka koji je poznat po svojim koreografskim rješenjima za otvaranje Olimpijskih igara u Barseloni 1992. godine.

U sferi likovne umjetnosti, posebno skulpture, Arleta Ćehić je veoma aktivna i uspješna. Nedavno je izlagala u Veneciji, Londonu i Sao Paulu, a njeni radovi su bili prisutni na brojnim prestižnim izložbama u Parizu, Grenoblu, Americi, Holandiji, Njemačkoj, Poljskoj i Bosni i Hercegovini.

Njeno posvećeno djelovanje i stvaralačka energija reflektiraju se kroz raznovrsne umjetničke discipline koje istražuje. Aktivno živi i radi u Mostaru.

foto_Milomir Kovačević-Strašni

 

Soraja Ćehić rođena je u Crnoj Gori. Djetinjstvo je provela u Hamburgu, u umjetničkoj porodici, a kasnije se preselila u Mostar gdje je završila srednju školu. Znanje o arhitekturi stekla je na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu. Nakon završenog master studija, usmjerila se ka dizajnu enterijera a život je, odveo smjerom o kojem je maštala kao studentica – u set dizajn svijeta mode.

Odlaskom u Rim, počinje svoj put kao dio art department tima, doprinosi realizaciji mnogih projekata kao asistentica i saradnica unutar područja set dizajna i prostornog dizajna Svojom strašću, kreativnošću i predanošću, Soraja je postigla izvanredne rezultate u svijetu set dizajna.

Danas, živi i radi na relaciji Rim-Pariz, izgradila je vlastitu karijeru, i svojim prepoznatljivim stilom potpisuje set dizajn za brendove kao što su Gucci, Valentino, Bulgari, Fendi, Vogue, Harper’s Bazaar, Numero Berlin, Apple i mnoge druge, kao i scenografija za muzički spot grupe Maneskin pod nazivom Mamma Mia.

Njen put od Mostara-Sarajeva do svjetskih modnih prijestolnica svjedoči o nepokolebljivoj posvećenosti ostvarenju snova, potvrđujući da talent i upornost mogu preoblikovati stvarnost.

Ulaz je slobodan!

moderatorica_Besima Svraka

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.