Filharmonija u Hamburgu: Hram vrhunske muzike

Release Date
09/10/2020
naslovna fotografija
Ralf Brunner, GNTB

Kad je sagrađena, u januaru 2017. godine ugledni dnevnik New York Times svrstao je Hamburg, (grad sa 1,7 miliona stanovnika, drugi najveći grad u Njemačkoj, grad snažne muzičke tradicije rodno mjestom Brahmsa i Mendelssohna) kao jedini njemački grad, na listu gradova koje treba posjetiti, a kao jedan od razloga je navedena zgrada Filharmonije (Elbphilharmonie). I jeste, radila je, svi koncerti su bili unaprijed rasprodani, međutim, korona virus je, kao i na mnoge stvari, utjecala i na rad ovog arhutektonskog čuda na rijeci Labi. Ponovo je otvorila vrata 1.9. ove godine, naravno uz posebne mjere zaštite. Koncertne dvorane primaju otprilike trećinu od planiranog kapaciteta.

 

luka u Hamburgu, muzejski brod "Cap San Diego" i Elbphilharmonie / Ralf Brunner, GNTB
luka u Hamburgu, muzejski brod “Cap San Diego” i Elbphilharmonie / Ralf Brunner, GNTB

 

Gradila se 10 godina

Hamburg gradi svoji zaštitni znak – pod tim motom Zaklada Filharmonije na Labi (Elbfilharmonie) od 2005. prikupljala je donacije za gradnju ovog prestižnog objekta u hamburškoj luci. Prva loša vijest stigla je u ljeto 2010. godine, kad je nova zgrada filharmonije trebala biti svečano otvorena, međutim, postalo je jasno da će se gradnja produžiti za najmanje godinu dana. Pokazalo se da se pri gradnji ovakvog zdanja ništa sa sigurnošću ne može planirati.

Deset godina pratilo je nekoliko skadala i višekratnih prekoračenja proračuna, ali je u januaru 2017. godine, Filharmonija svečano otvorena. Ideja je bila da osim što će biti dom filharmonije, te hotel, u isto vrijeme je trebala bizi i arhitektonski spektaktl. Prvobitni troškovi gradnje zdanja švicarskog arhitektonskog ureda Herzog&Meuron trebali su iznositi 77 miliona eura. Na kraju se cijena više nego udeseterostručila tako da su se konačni troškovi popeli na 789 miliona eura.

 

Francesco Carovillano
Elbphilharmonie / Francesco Carovillano, GNTB

 

 

Arhitektonsko čudo

Sagrađena je u luci, na samom doku, na mjestu gdje je nekad bilo pristanište i tipično skladište za žito od crvene cigle iz 1963. godine. Arhitekti Herzog & de Meuron su podnožje zgrade oblikovali po uzoru na to skladište, dok je gornji dio zgrade visok impozantnih 110 metara s atraktivnom vanjštinom od stakla, metala i betona. Čitava zgrada se uklapa u ambijent nove lučke promenade koju je projektirala prošle godine preminula slavna arhitektica Zaha Hadid.

Najveća koncertna dvorana može primiti 2100 posjetitelja, a mala ima 550 mjesta. Najmanja dvorana ima 150 mjesta i ona je rezervirana za eksperimentalnu muziku, radionice i predavanja. U kompleksu zgrade, koja je izgrađena na temeljima stare žitnice i čiji gornji dio podsjeća na jedra jedrenjaka, nalazi se i hotel i kompleks luksuznih stanova u koje također ne smiju dopirati zvukovi iz koncertne dvorana.

 

Pogled na luku iz zgrade Filharmonije / Michael Neumann
Pogled na luku iz zgrade Filharmonije / Michael Neumann, GNTB

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.