Ovo je priča o lutki Adelini

Travničanka, Adela Dobrić, vječita je zaljubljenica svega što je vezano za djecu. Radi sa predškolskom djecom u vrtiću i više puta je nagrađivana za kvalitetan rad, pa je tako nastala lutka Adelina.

 

– Adellina je nastala kao rezultat svih mojih pokušaja i razmišljanja da djeci, svom rodnim gradu, domovini, pa i zanimanju kojim se bavim dam na vrijednosti i značaju. Početkom 2016. godine sam napravila prvu lutku, na zatim još nekoliko, pa još nekoliko. Brzinom se širila zainteresiranost za Adellinu. Tako sam u maju iste godine pokrenula postupak kod Instituta za intelektualno vlasništvo BiH zaštitu dizajna i žiga, te nakon nekog vremena na moju kućnu adresu su stigle Isprave za dizajn BAD16673 i za žig BAZ1619518 i tako lutka dobija titulu zvanično prve i jedine bh. lutke. Cijena ovog postupka nije mala, ali to predstavlja zaokruženu priču o zaštiti, kaže nam Adela.

 

adelina (4)

 

Cjelokupan proces izrade lutke traje nekih 10 sati. To uključuje krojenje, sastavljanje i punjenje dijelova, zatim izrada odjeće, kose, dijelova lica. Na kraju lutku ima photo sesion u studiju.

 

Tkanine koje koristim za tijelo su flisa, odjeću kreiram od čohe ili samta, odnosno pamučnih materijala, a kosa spletena u obavezne pletenice nastaje od vunice. Za punjenje koristim silikonske pahuljice. Slogan mog brenda AdellinaArt je ‘Dobro je imati Adellinu!’. To je odgovor na sve nedoumice kada je riječ o dječijim igračkama. Lutkama se trebaju igrati kako djevojčice, tako i dječaci. Igrajući se djeca tada razvijaju ematiju, povjerenje i stvaraju nova prijateljstva, kaže nam Adela.

 

Lutka Adellina je našla svoje mjesto diljem svijeta, a ako biste vi voljeli kupiti jednu javite se Adeli putem Facebook pagea.

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
27. SFF: Najzanimljiviji momenti šestog dana festivala