Film ZAKON ZBORNICE osvojio Evropsku filmsku nagradu publike LUX

Release Date
17/04/2024
fotografije
Philippe Buissin

Film Zakon zbornice njemačkog redatelja Ilkera Çataka osvojio je Evropsku filmsku nagradu publike LUX u utorak, 16. aprila, na svečanosti u dvorani Parlamenta u Briselu.

Film, snimljen u njemačkoj produkciji, govori o Carli, mladoj srednjoškolskoj profesorici, koja se od svojih kolega izdvaja svojim idealizmom. Kad niz neriješenih krađa pokvari atmosferu među nastavnim osobljem, Carla ih odluči istražiti. Uz pomoć skrivene kamere i na opće iznenađenje, ona razotkriva lopova, ali njezino otkriće oslobađa stvari koje neprestano izmiču kontroli i stavlja Carlu pred nerješivu dilemu.

LUX – evropska filmska nagrada publike (skraćeno: Nagrada publike LUX), koju dodjeljuju Europski parlament i Europska filmska akademija, inicijativa je kojom se promiče kulturna raznolikost i pruža konkretna podrška filmu i umjetnosti. Nominirani filmovi podižu svijest o aktualnim društvenim i političkim pitanjima, na pristupačan način uključuju publiku u rasprave o Evropi, a istovremeno su odraz ljepote i raznolikosti evropskih kinematografija. Ovaj put u užem izboru je bilo pet filmskih naslova, Palo lišće Akija Kaurismäkija, 20.000 vrsta pčelaEstibaliz Urresole Solaguren,  Zakon zbornice Ilkera Çataka, Sestrinstvo parne kupelji Anne Hints i On the Adamant redatelja Nicolasa Philiberta.

– Posebno kultura i kinematografija igraju ključnu ulogu u učvršćivanju našeg osjećaja zajedničkog evropskog identiteta. Vrijednosti u srcu naše evropske demokracije iste su kao one prikazane u današnjim filmovima. Danas se zajedno prisjećamo koliko je demokracija dragocjena i krhka, pogotovo sada kada su evropski izbori udaljeni samo nekoliko sedmica, istaknula je potpredsjednica Evropskog parlamenta Evelyn Regner (S&D, AT).

Mike Downey, počasni predsjednik Odbora za odabir LUX-a i predsjedavajući Evropske filmske akademije, komentirao je: Svi nominirani bili su pobjednici po našem mišljenju, a svi filmovi skreću pozornost na činjenicu da kino ne samo da potiče maštu, već i prikazuje cijeli naš svijet u više perspektiva i ima moć proširiti našu viziju i razmišljanje. Ostaje nam samo pogledati pet kandidata za ovogodišnju nagradu – velika umjetnička djela koja su raznolika, zabavna i društveno angažirana u svijetu u kojem živimo.

Koscenarist i reditelj pobjedničkog filma İlker Çatak, pisac Johannes Duncker i producent Ingo Fliess izjavili su: Naša iskrena zahvalnost publici i cijenjenim članovima Evropskog parlamenta. Duboko smo počašćeni širokim prijemom našeg filma među gledateljima u Evropi i šire. Ovo priznanje naglašava vitalnu ulogu učitelja kao neopjevanih heroja našeg društva. S velikim poštovanjem, ovu nagradu posvećujemo njima.

Pobjednički film odabran je kombinacijom glasova javnosti i glasova zastupnika u Evropskom parlamentu, pri čemu je svaki ponderiran s 50%.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.