Hermès tuži umjetnika Masona Rothschilda, tvorca MetaBirkins NFT-a

Release Date
19/01/2022

Kripto tržište je brzo raslo tokom posljednjih nekoliko godina, s trgovcima koji biraju nove tržišne sektore kako bi ostvarili profit. Zadnjih nekoliko mjeseci, NFT tržište je brzo raslo jer ljudi nastavljaju kupovati i prodavati digitalne komade. S rastom tržišta pojavili su se pravni problemi s autorskim pravima. Baš kao i na društvenim mrežama na kojima je u početku dok pravila nisu bila jasno definirana svatko dijelio fotografije kako je htio bez plaćanja istih, traženja dopuštenja ili potpisivanja autora (mnogi to, nažalost, i danas čine), ni u virtualnom svijetu još uvijek nije svima sasvim jasno ko ima pravo raditi šta i pod kojim uslovima.

 

Kolekcija vrijedna 800 hiljada dolara

Umjetnik Mason Rothschild je već nekoliko dana glavna vijest u modnim medijima zbog svoje kolekcije MetaBirkinica, odnosno NFT kolekcije koja izgleda kao slavna Birkin torba. Rothschild je kolekciju lansirao na platformi OpenSea krajem 2021. Digitalna kolekcija MetaBirkins sadržavala je 100 virtuelnih torbi koje podsjećaju na krznene verzije Hermèsove slavne Birkin torbice. Prvu torbicu prodao je za više od 40 hiljada dolara u kriptovaluti Ethereum. Čitavu kolekciju prodao je za 800 hiljada dolara, i to mu nije prva. Ranije prošle godine lansirao je BabyBirkin, NFT u obliku Birkin torbe u kojoj se nalazi fetus. Ona se, piše Fashion Law, prodala za 23.500 dolara, a onda preprodala za 42 hiljada dolara.

MetaBirkin torbe još uvijek možete pronaći na OpenSea platformi / screenshot FBL

Hermès, francuski luksuzni brend, podnio je tužbu federalnom sudu u New Yorku protiv Masona Rothschilda, tvorca MetaBirkins NFT-a, zbog kršenja zaštitnog žiga kompanije. U tužbi je Rothschild opisan kao digitalni špekulant sa ciljem da se brzo obogati.

Rothschild se pokušao zaštiti na više načina rekavši da je svugdje vrlo jasno istaknuo da se referira na pravu Birkin torbu i da ne tvrdi da je dizajn njegov, da je to zapravo hommage tim slavnim torbama koje se još nisu pojavile u metaverzumu. Brani svoj projekt kao slobodni umjetnički i kaže da ga Hermès neće zastrašiti s prijetnjama i sudovima.

Trenutna kolekcija je uklonjena, ali ne i blokirana. Prema Metabirkin.com, prodaja ostaje aktivna na alternativnim stranicama Rarible, Zora i LooksRare.

 

Autroska prava u virtualnom haosu

U Hermèsovoj tužbi se pravi razlika između umjetničkog stvaralaštva i korištenja žiga na način koji je smišljen da dovede potrošače u zabludu… On krade dobru volju u Hermesovom čuvenom intelektualnom vlasništvu kako bi stvorio i prodao vlastitu liniju proizvoda.

Hermès smatra da je Rothschildov trud vođen metaverzalnim ambicijama, kompanija vjeruje da on pokušava ponoviti stvarni uspjeh Birkin torbe i koristi MetaBirkins da brendira sve svoje ‘metaverse’ poslovne aktivnosti.

Godinama se vodi žustra debata o umjetničkom stvaralaštvu i zaštitnim znakovima. Sada se preselila u virtualni svijet putem digitalne mode.

Vrijednost NFT-a leži u njihovoj sposobnosti da dokažu vlastitu autentičnost i vlasništvo. Interes za NFT umjetninama je eksplodirao prošle godine, međutim, zakon nije išao u korak. Iako vlada zlatna groznica oko digitalne mode ona je još uvijek u povoju, NFT polako sazrijeva u metaverzumu. Moda se polako prilagođava i prihvata taj virtualni haos. Brendovi uspostavljaju partnerstva sa platformama kao što su Roblox, Fortnite, Zepeto i druge.

Hermès želi da se postojeća autorska prava trebaju pokrivati i virtualni svijet ili metaverzum. Ostaje da se vidi da li će se sudija složiti.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.