Ivana Rašić / Sajsi MC: Moj odnos sa društvom je sado-mazo i često na relaciji ljubav-mržnja

Ivana Rašić, daleko poznatija pod pseudonimom Sajsi MC je reperka iz Beograda, djevojka je sa stavom, koja ima šta da kaže, a to radi na nenametljiv način, koristeći samo riječi. Muzikom je počela da se bavi naplanirano još prije više od 10 godina. Nakon što je pala ispit na Fakultetu političkih nauka, izašla je u grad da proslavi, “bacala” je rime u jednom klubu, i ubrzo se formirao bend Sajsi. Iz prevelike želje da stvaram pjesme nikako se nije mogla pronaći u jednom žanru, već je, kako kaže, bahato željela sve da osvoji. Ubrzo nakon toga pojavio se njen solo album Daleko je Dizni koji potpisuje kao Sajsi MC. Ekipa je danas trojac kojeg čine Tijana Rašić, Čedomir Miljković – DJ B.K.O. i Ivana Rašić.

 

Sajsi MC nastupit će na eventu Šarlov vašar, nije Jašar! koji će se održati u Derventi od 27. do 29. augusta na platou iza Nove autobuske stanice, a ulaz je slobodan.

 

 

Ko je Ivana Rašić zapravo i šta želi da kaže svojim stihovima? Koja pjesma najbolje odražava tvoj umjetnički stil?

Antifa kučke je definitvno pjesma na koju sam jako ponosna, što zbog muzike, što zbog kompleksnosti likova iz pjesme koji su modeli iz moje utopije. Anarho dizel batica i društveno prosvećena amazonka dovedeni u erotsku napetost. Cjeli taj trip bizarnosti mi jako prija i po natupima vidimo da ljudi osjećaju i vole baš tu lucidnu crtu.

 

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=GGhZVb79K8A[/youtube]

 

Pjesma Mama je postala izuzetno popularna, ali i izazvala brojne kritike. Da li je pjesma shvaćena pogrešno kod dijela javnosti?

– I da jeste I da nije dobro shvaćena, tu ja ništa ne mogu, bejbisitovanje pjesme je nemoguće kada ode u javni prostor. Autor ne treba da ide okolo i daje dodatna objašnjenja, jer sve šta je htio, već je rekao u pjesmi.

 

Saradnja sa JK je bila aktuelna početkom godine…

– Toliko mi je drago što se velika prašina digla oko toga i što smo malo zatalasali. Kultur fašisti i inelektualni snobovi nikad neće razumjeti šta znači raditi bez publike u glavi, tj. stvarati slobodno.

 

 

Pjesme su kombinacija urbanog jezika ulice i filozofsko-političkih termina, a teme vrlo često društveno-političke. Kako stihove nisi toliko glup da te zavede desnica i druže Tito, kunem se pred svima najbolji bluz je drug Sinan možemo dovesti u korelaciju sa stanjem u današnjem društvu?

– Definitivno, to je taj neki moj odnos sa društvom koji je sado-mazo i često na relaciji ljubav-mržnja.

 

 

Šta može očekivati publika na ŠarloVašaru?

– Set koji smo spremili posebno za ovaj festival će biti presjek deset godina rada, tako da možete očekivati i Wu tange i Nadrkano hodanje, kao i Ajlajner i Došla sam da dam, a bit će i dosta novih pjesma koje niste imali prilike da čujete.

 

razgovarao_Boris Nikolić

foto_Marina Lukić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.