Godina u znaku Tigrana Hamasyana

Nakon dvogodišnje diskografske pauze i posljednjeg albuma Shadow Theatre objavljenog 2013. za američku izdavačku kuću Verve, armenski pijanista i kompozitor Tigran Hamasyan u 2015. donosi dva nova diskografska izdanja.

 

Album Mockroot objavljen je u februaru ove godine, a snimljen je u triju sa kojim će Hamasyan nastupiti 3. novembra na 19. Jazz Festu u Sarajevu, u Bosanskom kulturnom centru. Ovaj je album šesti samostalni CD armenskog umjetnika koji živi na relaciji Armenija-Sjedinjene Države, a objavljen je za izdavačku kuću Nonesuch Records.

 

Tigran je inspiraciju za Mockroot pronašao u klasici, rocku, heavy metalu, avangardi, Bachu, armenskoj tradicionalnoj muzici, francuskim kompozitorima s kraja vijeka i elektronici, a njegovi nastupi su s oduševljenjem prihvaćeni kako kod publike tako i muzičke kritike i kolega poput Herbieja Hancocka, Chicka Coreae i Brada Mehldaua.

 

Prije nekoliko dana u izdanju jedne od najutjecajnijih evropskih izdavačkih kuća, njemačke etikete ECM objavljen je u CD formatu Hamasyanov projekt Luys i Luso, realiziran sa Jerevanskim državnim kamernim horom. Ovo romantično i mistično izdanje predstavlja duhovni svijet Armenije, kroz njenu sakralnu muziku nastalu u vremenskom razdoblju od 5. do 20. vijeka.

 

Uzbudljiva muzika Tigrana Hamasyana otkriva njegov radoznali duh i poetski senzibilitet koje, u zajedničkom nastupu sa članovima svog trija iransko-američkim basistom Samom Minaiem i švicarsko-američkim bubnjarem Arthurom Hnatekom, pretače u nesvakidašnji koncertni nastup. Takav je bio i njegov solo koncert 2010. godine održan na 14. Jazz Festu a kakvom se možemo nadati i na novembarskom koncertu trija kojim će biti otvoreno 19. izdanje Jazz Festa.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0vKfE2dPWbc&feature[/youtube]

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
TAJANA DEDIĆ STAROVIĆ režirala impresivan spot za pjesmu SARE RENAR