Godina u znaku Tigrana Hamasyana

Nakon dvogodišnje diskografske pauze i posljednjeg albuma Shadow Theatre objavljenog 2013. za američku izdavačku kuću Verve, armenski pijanista i kompozitor Tigran Hamasyan u 2015. donosi dva nova diskografska izdanja.

 

Album Mockroot objavljen je u februaru ove godine, a snimljen je u triju sa kojim će Hamasyan nastupiti 3. novembra na 19. Jazz Festu u Sarajevu, u Bosanskom kulturnom centru. Ovaj je album šesti samostalni CD armenskog umjetnika koji živi na relaciji Armenija-Sjedinjene Države, a objavljen je za izdavačku kuću Nonesuch Records.

 

Tigran je inspiraciju za Mockroot pronašao u klasici, rocku, heavy metalu, avangardi, Bachu, armenskoj tradicionalnoj muzici, francuskim kompozitorima s kraja vijeka i elektronici, a njegovi nastupi su s oduševljenjem prihvaćeni kako kod publike tako i muzičke kritike i kolega poput Herbieja Hancocka, Chicka Coreae i Brada Mehldaua.

 

Prije nekoliko dana u izdanju jedne od najutjecajnijih evropskih izdavačkih kuća, njemačke etikete ECM objavljen je u CD formatu Hamasyanov projekt Luys i Luso, realiziran sa Jerevanskim državnim kamernim horom. Ovo romantično i mistično izdanje predstavlja duhovni svijet Armenije, kroz njenu sakralnu muziku nastalu u vremenskom razdoblju od 5. do 20. vijeka.

 

Uzbudljiva muzika Tigrana Hamasyana otkriva njegov radoznali duh i poetski senzibilitet koje, u zajedničkom nastupu sa članovima svog trija iransko-američkim basistom Samom Minaiem i švicarsko-američkim bubnjarem Arthurom Hnatekom, pretače u nesvakidašnji koncertni nastup. Takav je bio i njegov solo koncert 2010. godine održan na 14. Jazz Festu a kakvom se možemo nadati i na novembarskom koncertu trija kojim će biti otvoreno 19. izdanje Jazz Festa.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0vKfE2dPWbc&feature[/youtube]

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.