Zemaljski muzej ponovno otvara svoja vrata

Skoro tri godine nakon zatvaranja, Zemaljski muzej sutra će napokon biti otvoren. Od 14 sati, s njegovih teških, drvenih vrata spast će daske na kojima je pisalo zatvoreno koje su potavljene prije tri godine.

 

#Jasammuzej (34 of 62)

 

Zemaljski muzej u Sarajevu je u toku svog postojanja uspio sakupiti dobar dio kulturnog i nacionalnog nasljeđa naše zemlje i svih njenih naroda. Eksponati su razvrstani po odjeljenjima (arheološko, etnološko i odjeljenje prirodnih nauka) u nekoliko različitih zbirki (folklorna, numizmatička, prirodoslovna, prahistorijska, antička i druge), a najznačajniji muzejski eksponat je poznata sarajevska Hagada, tradicionalna jevrejska knjiga, koju su Sefardi donijeli u Sarajevo po svome izgonu iz Španije. Dodajmo još da je Zemaljski muzej u Sarajevu dom za četiri posto od ukupne svjetske kolekcije meteora.

 

U 13 sati sutra će biti potpisan Sporazum o finansiranju, u 14 sati vrata se otvaraju i ulaz je besplatan za sve posjetioce, a od 16 sati Centrotrans će, također besplatno, prevoziti sve koji žele posjetiti ovaj muzej.

 

#Jasammuzej (25 of 62)

Zemaljski muzej, pomalo zaboravljen od svih, u žižu javnosti se vratio 3. augusta, kada je počela akcija Ja sam muzej Udruženja Akcija i Inicijative Kultura 2020. Kroz akciju su provedene dežure za Muzej, a u njoj su učestvovali kulturni i sportski radnici, studenti, novinari, predstavnici ambasada i brojni građani… Više od tri hiljade ljudi dalo je doprinos ovoj akciji.

#Jasammuzej (6 of 62)#Jasammuzej (42 of 62)

foto_Vanja Lisac

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.