Zemaljski muzej ponovno otvara svoja vrata

Skoro tri godine nakon zatvaranja, Zemaljski muzej sutra će napokon biti otvoren. Od 14 sati, s njegovih teških, drvenih vrata spast će daske na kojima je pisalo zatvoreno koje su potavljene prije tri godine.

 

#Jasammuzej (34 of 62)

 

Zemaljski muzej u Sarajevu je u toku svog postojanja uspio sakupiti dobar dio kulturnog i nacionalnog nasljeđa naše zemlje i svih njenih naroda. Eksponati su razvrstani po odjeljenjima (arheološko, etnološko i odjeljenje prirodnih nauka) u nekoliko različitih zbirki (folklorna, numizmatička, prirodoslovna, prahistorijska, antička i druge), a najznačajniji muzejski eksponat je poznata sarajevska Hagada, tradicionalna jevrejska knjiga, koju su Sefardi donijeli u Sarajevo po svome izgonu iz Španije. Dodajmo još da je Zemaljski muzej u Sarajevu dom za četiri posto od ukupne svjetske kolekcije meteora.

 

U 13 sati sutra će biti potpisan Sporazum o finansiranju, u 14 sati vrata se otvaraju i ulaz je besplatan za sve posjetioce, a od 16 sati Centrotrans će, također besplatno, prevoziti sve koji žele posjetiti ovaj muzej.

 

#Jasammuzej (25 of 62)

Zemaljski muzej, pomalo zaboravljen od svih, u žižu javnosti se vratio 3. augusta, kada je počela akcija Ja sam muzej Udruženja Akcija i Inicijative Kultura 2020. Kroz akciju su provedene dežure za Muzej, a u njoj su učestvovali kulturni i sportski radnici, studenti, novinari, predstavnici ambasada i brojni građani… Više od tri hiljade ljudi dalo je doprinos ovoj akciji.

#Jasammuzej (6 of 62)#Jasammuzej (42 of 62)

foto_Vanja Lisac

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Sarajevo kroz oči američkog ilustratora Bena Tolmana