Huangluo: Selo u kojem žene imaju najdužu kosu na svijetu

Duga kosa dugo se smatrala simbolom ženstvenosti i elegancije, ali kod žena etničke grupe Yao iz Huangluo sela u Kini, kosa predstavlja nešto više. Ova neobična etnička grupa je jedna od 56 etničkih grupa službeno priznatih od strane NR Kine, žive u planinskim oblastima na jugozapadu i jugu, a zanimljiva je zato što je u tom selu tradicija da žene nose veoma dugu kosu.

 

yao2

 

Zahvaljujući tome Yao etnička grupa kao i samo selo našli su se i u Guinnessovoj knjizi rekorda kao selo sa ženama koje imaju najdužu kosu, pa je nazvano i Selo duge kose. Prosječna dužina kose je 1,7 metara, a najduža prelazi i preko 2,1 metara.

 

yao4

 

Kosa je oduvijek igrala veliku ulogu u životu Yao žena iz ovog sela. Do prije nekoliko godina, bilo je veoma važno da nikom osim muža i djece ne smije vidjeti žensku kosu. Pa, su žene tokom ljeta i jeseni išle na rijeku da je peru, a poslije bi je prekrili maramom kako bi bila skrivena od tuđih pogleda.

 

yao1

 

 

Nekada je samo budući suprug mogao vidjeti kosu Yao žene i to se dešavalo na dan vječanja. Ipak, tradicija je napuštena 1987. godine tako da danas djevojke i žene mogu slobodno da pokazuju svoju dugu, lijepu kosu čak i potpunim strancima. Tokom života mogu je samo jednom skratiti i to kad napune 16 godina. Tad mogu krenuti i u potragu za mladićem. Odsječena kosa se čuva i predaje se mladoženji kao dio miraza.

 

Yao_Women_3

 

 

yao

 

Yao žene ističu kako im se kosa sastoji iz tri dijela – prvi dio je taj koji se siječe dok su mlade, drugi je kosa koja raste nakon toga, a treći su dlake koje otpadnu nakon svakodnevnog češljanja, koje se također čuvaju.

 

Način na koji se nosi tako duga kosa ima posebnu poruku, pa ako je vezana u krug oko glave znači da je žena udata, ali da nema djecu. Ukoliko je vezana u krug sa punđom na vrhu znači da je udata i da ima djecu, a ako nosi maramu oko glave, to znači da je u potrazi za suprugom.

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Švedska plogging aktivnost za čišći grad