Kuća ALEXANDER MCQUEEN poklanja neiskorištene materijale studentima modnog dizajna

Kreativna direktorica modne kuće Alexander McQueen, Sarah Burton poklanja stotinama metara neiskorištenih materijala studentima i studenticama modnog dizajna širom Velike Britanije kako bi ih iskoristili u svojim diplomskim kolekcijama.

 

Osim što je ovo prilika studentima i studenticama da budu dio historijske baštine, ovo je za njih i veliki finansijski poklon. Pored visokih školarina i kirija za smještaje, studenti dizajna tokom školovanja potroše desetine hiljada dolara na materijale. Sarah je i sama išla u Central Saint Martins u Londonu kad je počela stažirati u modnoj kući Alexander McQueen, ali je imala sreću da joj je sam Lee pomogao oko materijala. Sarah je dio modne kuće McQueen već 24 godine i nikada nije vidjela da je bačen niti jedan komad materijala. Prilikom istraživanja i kreiranja novih kolekcija sve se uvijek arhivira i pohranjuje. Zahvaljujući Bartonovoj 14 univerziteta u Velsu, Engleskoj i Škotskoj su već dobili pristup neiskorištenim materijalima ove kuće.

 

Osim što će ovo biti finansijska olakšica studentima i studentima, ovakav čin ima značajan utjecaj na okoliš prilikom proizvodnje odjeće.

 

Izvještaji iz 2018. godine dokumentiraju da britanska modna kuća Burberry često spaljuje ostatke zaliha, ponekad vrijednih više od 100 miliona dolara, kako bi sačuvala ekskluzivnost svojih proizvoda. Kreativni direktor Riccardo Tisci prekinuo je tu praksu iako je odbacivanje neiskorištene tkanine često isplativije od recikliranja. Izvjšetaj Pulse Of The Fashion Industry iz 2018. pokazao je da modna industrija otprilike godišnje proizvede 4% svjetskog otpada. Gucci je najavio pokretanje CEO Carbon Neutral Challenge u novembru, a indie marka poput Eckhaus Latta koristi polovnu obuću kako bi pokazala svoju predanost održivosti.

 

Donirajući ostatke materijala, modna kuća Alexander McQueen pruža jedno rješenje kako da se brendovi približe održivijoj budućnosti.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Gucci ima divne modele u novoj kampanji za proljeće/ljeto 2020.