Harvey Weinstein je kriv!

Bivši holivudski producent Harvey Weinstein proglašen je u ponedjeljak na sudu u New Yorku krivim za seksualni napad, ali je oslobođen krivnje po najtežoj točki optužnice po kojoj je mogao dobiti doživotni zatvor, piše AlJazeera.

 

Nekoć jedan od najmoćnijih producenata u Hollywoodu, Weinstein je proglašen krivim za seksualni napad na bivšu asistenticu Mimi Haleyji 2006. godine te za silovanje Jessice Mann, bivše glumice, 2013. godine, prenosi Hina. Zbog seksualnog napada prijeti mu do 25 godina zatvora.

 

Porota ga je oslobodila krivnje po dvije tačke optužnice za predatorski seksualni napad, za što se može dobiti doživotni zatvor te silovanje Mann s predumišljajem. Slučaj je prekretnica za pokret #MeToo, koji je inspirirao žene diljem svijeta da progovore o zlostavljanjima koja su doživjela od moćnih muškaraca.

 

Više od 80 žena, uključujući poznate glumice, optužilo ga je za seksualna uznemiravanja počinjena zadnjih desetljeća. On sve optužbe odbacuje i tvrdi da su žene pristale na spolne odnose.

 

Tužitelji su ga tokom suđenja prikazivali kao serijskog predatora, koji je manipulirao ženama, obećavajući im da će im otvoriti vrata u svijetu filma, mameći ih u hotelske sobe i privatne apartmane, gdje bi ih potom napadao. Mann je kazala da je on bio poput dr. Jekylla i g. Hydea, šarmantan u javnosti, ali često zastrašujuće bijesan kada su bili sami.

 

Weinstein je optužen za seksualne napade i u Kaliforniji, a deseci žena podnijeli su protiv njega i građanske tužbe.

 

fotografija_JUSTIN LANE/EPA-EFE/Shutterstock

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Tradicionalno tetoviranje žena u Bosni i Hercegovini