German.Local.Culture – Taste: Izuzetna hrana i piće, regionalno, a kosmopolitsko

Datum objave
20/08/2021
naslovna fotografija
GNTB / Jens Wegener / Freischwimmer, restoran na rijeci Spree, Berlin-Kreuzberg

Kulinarska Njemačka svojim posjetiteljima nudi raznolikost, regionalnost i autentičnost, a oni izuzetno cijene bogatstvo izbora koji im je na raspolaganju. Više od polovine stranih posjetitelja želi da tokom odmora u Njemačkoj uživa u hrani i piću koji su karakterisitični za određeni region. U svojoj temi Taste German.Local.Culture. kampanja Turističke organizacije Njemačke (DZT) predstavlja kombinaciju vrhunskog artisan zanatstva, izvrsnog kulinarstva i toplog, iskrenog gostoprimstva koji inspirišu sve potencijalne posjetitelje Njemačke.

To se ogleda i u načinu na koji su restorani, kafići i hotelijeri odgovorili na posebne izazove koje je nametnula pandemija korona virusa: higijenske mjere, prošireni otvoreni prostori za jelo, inovativni raspored sjedišta koji omogućavaju socijalno udaljavanje i zaštitni paravani postali su dio standarda u konceptu restoranske usluge. Njemačka nudi bogat izbor kada je riječ o hrani i piću: od posjeta vinogradima do obilaska više od 1.500 regionalnih pivara, pa sve do fine dining iskustava u oko 300 restorana koji su nagrađivani Mišelinovim zvjezdicama.

 

 

Mladi ugostitelji: gostoprimstvo u kombinaciji sa strašću

Strast prema zanatu i ljubav prema proizvodima – sve ono što pokreće mnoge mlade kuhare i restoratere u Njemačkoj je vrlo ukusno za njihove goste. Ove svježe, mlade kulinarske zvijezde usvajaju savremene trendove i serviraju ih sa neočekivan način. Regionalni proizvodi kombinuju se sa internacionalnim kulinarskim uticajima a vrhunsko artisan zanatstvo se susreće sa uličnom hranom. Rezultat je savremena nacionalna kuhinja koja se zasniva na regionalnosti, održivosti, visokom kvalitetu i toploj gostoljubivosti.

 

GNTB/Julia Nimke

 

Stručni somelijeri otkrivaju najbolja njemačka vina

Svako ko želi da se uroni u svijet njemačkih vina to može učiniti direktno na izvoru –  u vinarijama. Mnogi vinogradari dočekuju goste koji iz prve ruke i pod stručnim vođstvom žele da saznaju sve o berbi grožđa. Ili se jednostavno prepuste iskusnim somelijerima koji su na raspolaganju u mnogim restoranima kako bi im pomogli pri odabiru odgovarajućeg vina. Za detaljni uvid organizovane su i degiustacije vina ali i seminari koje vode kvalifikovani vinski stručnjaci.

 

GNTB/Julia Nimke

 

Vinogradarstvo u Njemačkoj: tradicionalno i nekonvencionalno

Njemačko vinogradarstvo datira iz vremena Kelta i Rimljana. Danas postoji više od 11.000 vinograda u 13 njemačkih vinskih regija. Puno strasti i kreativnosti utkano je u njihov rad – tako naprimjer u Rheinhessen mlada generacija vinogradara isprobava nove načine uzgoja grožđa koristeći isključivo održive metode. I uspjeva u tome! Možete osjetiti da su vina proizvedena bez upotrebe industrijskih metoda, a potvrda kvaliteta su i brojne prestižne međunarodne nagrade.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Drvena Volkswagen Buba