Red Bull Cliff Diving na Starom mostu ove godine u posebnom formatu

Datum objave
19/08/2021

Mostar će sljedeće sedmice ponovo ugostiti svjetsku cliff diving elitu, u izuzetnom trodnevnom eventu. Skakači i skakačice će prvu seriju skokova izvesti direktno sa luka Starog mosta, te tako odati počast lokalnoj tradiciji skokova. Najbolji svjetski skakači i skakačice u našu zemlju dolaze šestu sezonu uzastopno. Na mostarskoj stanici Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2021 učestvovat će 13 skakača i 12 skakačica.

Ovogodišnje takmičenje odvijat će se u nešto drugačijem formatu: započet će skokovima direktno sa luka mosta u četvrtak, u znak počasti lokalnoj tradiciji skokova koja datira još od 17. vijeka. Zatim će preko noći biti postavljena platforma za drugu seriju skokova u petak i dvije završne serije u subotu 28. augusta. Muškarci će skakati sa 27 metara visine, a žene sa 21.

U konkurenciji žena do sada smo vidjeli četiri različite pobjednice. Prva favoritkinja svakako je četvorostruka prvakinja Australka Rhiannan Iffland, koja bi trijumfom u Mostaru ostvarila niz od deset pobjeda, računajući prethodne sezone. Glavne suparnice 29-godišnjoj braniteljici titule bit će Kanađanke Molly Carlson i Jessica Macaulay.

Kod muškaraca, branitelj titule i osmostruki prvak Gary Hunt je jedini skakač sa dvije pobjede na Starom mostu (2017 i 2018). No, ove godine Hunt vodi žestoku borbu sa dvojicom Rumuna: Catalin Preda je pobijedio na otvaranju sezone u Francuskoj kao takmičar s pozivnicom, dok je Constantin Popovic bio najbolji na prošlosedmičnoj cliff diving reviji u Oslu (koja nije bila takmičarskog karaktera).

Rumuni Stari most nose u lijepom sjećanju. Preda je na svom debitantskom nastupu 2018. u Mostaru bio treći, dok je Popovic 2019. pobijedio sa savršenim skokom i desetkama od svih pet sudija. Nakon povrede na skakaonicu se vraća i Meksikanac Jonathan Paredes, prvak iz sezone 2017, koji je svoju prvu pobjedu ubilježio 2015. upravo u Mostaru, na prvom gostovanju Svjetskog prvenstva u BiH.

Takmičare iz 15 zemalja u Mostaru očekuju temperature zraka od oko 37°C i brza Neretva, u kojoj je temperatura vode 15°C. Ostaje da se vidi ko će znati najbolje izbalansirati ove izazove, u novom sportskom spektaklu na Starom mostu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Collegium Artisticum
Više od 200 radova predstavljeno na kolektivnoj izložbi u galeriji Collegium artisticum