Kurkuma – zlatni prah iz Indije

Kurkuma ili indijski šafran se kao začin dobiva od korijena biljke Curcuma longa, koji ima tamnosmeđu koru i tamno narančasto meso. Kako je iz porodice đumbira, svježa kurkuma je aromatična ljuto-žarećeg, blagog gorkog i smolastog okusa. Sušena kurkuma razvija aromu narandže i đumbira, te je ljutog, gorkog i mošusnog okusa. U indijskim jelima od mahunarki, krompira i povrća, te jelima od ribe, janjetine i peradi, neizostavan je začin. Ostatku svijeta su ga donijeli engleski kolonizatori.

 

kukuruma5

 

Začin kurkuma, odnosno njegov glavni sastojak, pigment kurkumin, začin je svih začina. Možemo pisati hiljade oda drugima poput cimeta, čili praha/papričica, peršuna, origana, lavande i drugih, ali ovaj je na prvom mjestu. Osim što je glavni ‘krivac’ za žutu boju curryja, može se koristiti u brojnim mješavinama začina. Ako mislite da ga nikada dosad niste probali, varate se – nalazi se u stotine recepata, a stavlja se i u kreme, sireve, maslac/margarin, voćne sokove i jogurte, senf, kekse i kolače te zamrznute proizvode. Ako slučajno vidite na etiketi proizvoda broj E100, nemojte strahovati. To je prirodno bojilo kurkumin!

 

U Indiji se njome boje tkanine već više od dvije i pol hiljade godina. Ugledate li na komadu odjeće natpis Made in India i ako je boja bilo koje nijanse u spektru žutih, narandžastih te ponekih crvenih nijansi, vrlo vjerojatno je bojana upravo kurkumom.

 

Odmah ću vas upozoriti da pripazite na vlastitu odjeću, kožu, nokte i zube – jaki pigment će u hipu ostaviti svoj trag koji je teško očistiti.

 

Indijska medicina ga također stoljećima uspješno koristi za liječenje i prevenciju stotina oboljenja, a zapadni svijet je u novije vrijeme počeo otkrivati dodatni te itekako bitan utjecaj na bolesti koje više pogađaju ovaj dio svijeta.

 

kukurma1

 

Kurkuma ima začuđujuće velik spektar antioksidativnih, antitumorskih, antimutagenih, antibiotskih, antiviralnih, antifungalnih, antidijabetičkih i antiupalnih svojstava. Dokazano je da, kombinirana s cvjetačom, prevenira rak prostate i zaustavlja rast zloćudnih ćelija, prevenira karcinom dojke i melanom, smanjuje rizik od leukemije u dječjoj dobi. Potvrđeno je također da je izniman prirodni čistač jetre te može spriječiti i usporiti napredovanje Alzheimerove bolesti jer uklanja plak nataložen u mozgu. Neka istraživanja upućuju na to da sprečava metastaziranje mnogih karcinoma, čak i kad je u pitanju karcinom gušterače. Snažno je protuupalno sredstvo jednako učinkovito kao farmaceutski pripravci, samo bez nuspojava. Stoga je savršena kod upalnih procesa poput artritisa i reumatoidnog artritisa.

 

Dokazano je da usporava napredovanje multiple skleroze, pomaže razgradnju masti, potiče mršanje, pomaže kod psorijaze i u borbi protiv depresije. Trudnice bi trebale pripaziti i smanjiti, ako ne i sasvim izbaciti kurkumu jer ima snažno stimulativno djelovanje na maternicu, zbog čega se nerijetko uzima za poboljšanje i regulaciju menstrualnog ciklusa.

 

Nemojte čekati bolest(i) da biste počeli uzimati ovaj sveti gral i očekivali brzo djelovanje. Kao i kod većeg broja prirodnih lijekova i pristupa, pozitivni učinci traže nešto duži vremenski period, iako, kao što spomenuh u jednoj tački, bez nuspojava.

 

kukurma

 

Stavljajte kurkumu u marinade, supe, kreme i preljeve, rižota i tjestenine te je nastojte jesti svakodnevno. Ne morate jesti velike količine! I zapamtite, kurkumin će se bolje apsorbirati u tijelu ako uz kurkumu tijekom obroka dodate biber.

 

Obično je dovoljno samo 1/2 – 1 čašica kurkume. Nemojte pretjerati, jer će jelo imati previše intenzivan miris. Kurkumu, kada je to moguće, dodajte jelima pri kraju jer ćete tako maksimalno sačuvati njezina ljekovita svojstva. Ne morate nužno kuhati s kurkumom. Ako vam ne odgovara okus, možete je konzumirati i u obliku kapsula.

Možete pripremiti i čaj od kurkume, koji je jako popularan u Japanu. Da biste pripremili čaj, potrebno je dodati kašičicu kurkume u šolju vruće vode.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.