50 godina lava lampe

Popularne lava lampe, koje su stvarale psihodelični svjetlosni efeat, a koje su obilježile šezdesete, pa i sedamdesete godine izumio je britanski preduzetnik Edward Craven Walker 1963. godine. Lava lampe su i danas omiljeni detalj u enterijerima ljubitelja retro stila.

 

lava1

 

 

Ubijajući vrijeme u jednom pabu, primjetio je ručno izrađeni tajmer za kuhanje jaja – napravljen od šejkera za koktele i ispunjen neobičnom tečnošću koja je pravila mjehuriće.

 

Odlučan da usavrši ovaj bizarni dizajn, kome je želeo da doda i sijalicu kao izvor toplote, on je kao tijelo lampe iskoristio bocu soka Orange Squash, tog odvratnog soka koji smo imali u Engleskoj kad smo bili djeca, kaže Cressida Granger, vlasnica kompanije Mathmos, nasljednika Walkerove originalne firme, Crestworth Ltd.

 

U lampi su se sparile dvije tečnosti koje se uzajamno pomiješane ne rastvaraju. Jedna je bila na bazi vode, a druga na bazi voska. Inače, tačna formula po kojoj se pravi je tajna vlasnika, ali ključan sastojak je rastvarač ugljen tetrahlorida koji dodaje težinu vosku. Toplotni izvor na dnu lampe stvara tečne mjehuriće od voska. Dok se mjehurići šire, njegova gustina se smanjuje i penje se na vrh lampe gde se hladi, zgušnjava i tone nazad na dno.

 

Lava2

 

Do kraja 60-ih, Walkerova kompanija je na godišnjem nivou proizvodila milione Astro lampi, kako ih je on zvao, a 1965. godine njegov proizvod dospio je i na američko tržište preko kompanije Lava Lite.

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Predivna cvjetna instalacija na jerusalemskom Vallero trgu