10 godina predstave ŽABA

U srijedu, 26.12.2018. godine u 20,00 sati na sceni Kamernog teatra 55 bit će svečano obilježeno 10. godina igranja predstave Žaba i njeno 250 izvođenje.

 

Predstava Kamernog teatra 55, Žaba, od svoje premijere pa do danas, uvijek je igrala pred punom salom. Nastala prema tekstu hrvatskog dramatičara Dubravka Mihanovića iz Zagreba, koji je za ovaj dramski tekst višestruko nagrađivan – osvojio je nagradu Marin Držić za najbolji dramski tekst na 14. Marulićevim danima, održanim 2004. godine.

 

zaba 35a

 

U režiji Elmira Jukića Žaba je progovorila o jednom sveprisutnom problemu balkanskih post-ratnih zemalja, kojega smo svi bolno svjesni, ali glasno o njemu ćutimo, a to je PTSP, osama, otuđenost i nemogućnost oslobađanja od duhova iz svima nam tako bliskog i, nažalost, predobro poznatog – rata. Žaba je priča o svima nama, ljudima današnjeg vremena, dobu nerazumijevanja i usamljenosti i potrage za ljubavlju i smislom. Predstava na gotovo hirurški način dijagnosticira vrijeme u kojem živimo. Ona donosi likove koji se ne snalaze u tranzicijskom vremenu i dobu promijenjenih vrijednosti.

 

zaba 51a

 

Tekst se bavi problemima današnjeg vremena koji su isti ili slični u BiH, Hrvatskoj ili Srbiji. To je prvenstveno problem nepostojanja komunikacije i nemogućnosti da čujemo tuđe mišljenje. Ovaj tekst ima jednu sjajnu tezu, a to je da uvijek u svemu tražimo krivca, propuštajući da sami napravimo bitne promene u svojim životima. Zbog stvari, poput pitanja loših života i situacije u kojoj živimo, u stalnoj smo potrazi za krivcima, pa ih nalazimo u vlasti, u sistemu, direktoru firme, šefu, poslovođi, treneru, selektoru, umjesto da se za sebe sami izborimo. Moramo se umiješati u vlastite sudbine, umjesto što nad njima samo žalimo.

 

Predstava je u ovih deset godina, iako se bavi jednom veoma mučnom i teško ‘probavljivom’ temom, ostvarila fantastičan prijem i kod domaće, ali i kod strane publike, noseći u sebi upravo onaj aristotelijanski element katarze koji je nemoguće a ne prepoznati, a nerijetko i u punini proživjeti zajedno sa glavnim junakom ovog djela, Zekom, kojeg igra neprevaziđeni Emir Hadžihafizbegović.

 

 

 

Predstava je proputovala pola svijeta, i više čak, i sa tih putovanja donijela značajne nagrade. Hrvatska, Poljska, Srbija, Češka, Austrija, Crna Gora, Švedska i Slovenija samo su neke od zemalja u kojima je predstava igrala, pored izvedbi na našoj matičnoj sceni. Prošle godine je, zbog rastućeg uspjeha predstave, po istom predlošku i sa istom glumačkom ekipom napravljen i dugometražni film Žaba, koji je već prikazan na većini velikih europskih i svjetskih festivala, i na kojima je također osvojio, i još uvijek osvaja, značajne nagrade. Od Zagreba pa do New Yorka, osvojio je 16 prestižnih nagrada od kojih je šest grand prixeva na najbolju ulogu osvojio Emir Hadžihafizbegović. 

 

zaba 15a zaba 69a

fotografije_Almin Zrno

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.