Kakve će promjene Twitteru donijeti Elon Musk?

Datum objave
27/04/2022
naslovna fotografija
@try2benice via Twenty20

Elon Musk je novi vlasnik Twittera. Prihvatajući Muskovu ponudu vrijednu 44 milijarde dolara, odbor direktora Twittera je stavio do znanja da bi sporazum između strana trebao biti finaliziran do 2022. godine, što je vrijeme potrebno da se pokuša razumjeti šta će Twitter postati pod ovom novom upravom.

 

U saopštenju za javnost, Teslin osnivač otvoreno je govorio o slobodi govora kao temelju funkcionalne demokratije, izjavivši kako želi ublažiti pravila na Twitteru u moderiranju sadržaja. Trenutno je teško zamisliti kakve će sve promjene planirati Musk, ali u Sjedinjenim Državama već počinju strahovati kako bi Twitter u ime slobode govora mogao ponovo otvoriti vrata Donaldu Trumpu, kojem je zabranjen pristup na društvenim mrežama nakon napada na U.S. Kongres.

Najveće nezadovoljstvo vlada unutar kompanije. Mnogi uposlenici su izrazili zabrinutost zbog dolaska novog vlasnika. Uprkos uvjeravanjima izvršnog direktora Paraga Agrawala, nasljednika osnivača Jacka Dorseya, i šefa uprave Breta Taylora, The Washington Post je izvijestio o šokiranim reakcijama mnogih zaposlenika.

 

Twitterov osnivač Jack Dorsey podijelio je pjesmu Radioheada Everything In Its Right Place, poručujući tako da je sve na svom pravom mjestu, jer je, kako je rekao, Elon jedino rješenje u koje vjeruje. Međutim, uprkos njegovom samopouzdanju, Musov dolazak može uzrokovati povlačenje korisnika sa ove društvene mreže. Riječ je o neupitno kontroverznoj figuri, koja je daleko od ideje Jobsa i Zuckerberga, ali bliža Bezosovoj i Kalanickovoj po moralnom i upitnom ponašanju i kontroverznosti.

– Ova kompanija je u velikoj mjeri nedovoljno monetizirana, posebno u poređenju s drugim platformama i konkurentima kao što je Facebook, rekao je Pinar Yildirim, profesor na poslovnoj školi Wharton Univerziteta Pennsylvania. Ako na to gledate sa stanovišta čiste poslovne vrijednosti, definitivno ima prostora za poboljšanje.

Kakve god bile Muskove prave namjere, trenutno su pitanja veća od odgovora. Od toga koga bi mogao izabrati da vodi kompaniju do toga kakva će biti njegova uključenost u dinamiku Twittera.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
English Home od sada i u Bosni i Hercegovini