Upoznajte Andréa Leona Talleyja

Release Date
12/11/2015
piše
Vladan Gavrić

Ako vas imalo zanima moda sigurno niste mogli a da ne primjetite dvometraškog Afroamerikanaca koji sjedi uz bok Anne Wintour na svim sedmicama visoke mode. Skoro smo ga gledali i kako na svom trenutnom radnom mjestu pozdravlja svoje prijatelje i uzvanice najglamuroznije modne večeri, MET gale. Riječ je naravno o Andréu Leonu Talleyju.

Nevjerovatan je put kojim André Leon Talley, modni urednik, kritičar i kolumnist prešao da bi danas bio to što jeste – modna legenda. Rođen 1949. u Severnoj Karolini , a odrastao je u doba dok Afroamerikancima još nisu bila priznata građanska prava. Odgojila ga je baka koje je bila čistačica. Uprkos siromaštvu pružila mu je sretno djetinstvo i usadila ljubav prema modi.

 

Plata od 50$ sedmično

Nakon što je diplomirao francuski jezik na Brown univerzitetu André se prijavio na volenterski rad u Metropolitan Institutu za Kostim (MET Costume Institute) gdje je upoznao svoju mentoricu i bivšu urednicu Voguea, Dianu Vreeland. Zajedno su radili na kostimima za Marlene Dietrich i satima razgovarali o modi. Diane ga je upoznala i sa Andyjem Warholom, u čijem je studiju počeo raditi 1975. godine. Plata mu je bila 50$ sedmično, ali su neprocjenjiva bila iskustva koje je stekao i poznanstva koja je ostvario radeći u tom okruženju. Večeri je provodio u kultnom klubu Studio 54 u društvu Diane Ross, Caroline Herrere, Trumana Capotea, Grace Jones i mnogih drugih podjednako impresivnih imena. Jedno od najvrijednijih poznanstava iz tog doba svakako je bilo i ono sa dizajnerom Karlom Lagerfeldom s kojim je i danas jako blizak prijatelj.

Sa 28 godina počeo je pisati za Woman’s Wear Daily gdje je oduševljavao svojim britkim i često duhovitim modnim kritikama. Njegov trud nije prošao nezapažen pa se ubrzo zaposlio u ultimativnoj modnoj bibliji,Vogue magazinu, gdje je 5 godina radio kao urednik modnih vijesti da bi potom dobio i poziciju kreativnog direktora. Vogue je 1995. godine nakratko zamijenio pariškim izdanjem magazina W, ali na dobro poznatu adresu vraća se već 1997., kada započinje s pisanjem svoje kolumne Style Fax, kasnije preimenovane u Life With André. Iste godine zaslužio je titulu editor-at-large, a zbog želje da kao sudac sjedne u žiri modnog reality showa America’s Next Top Model njegova pozicija je degradirana u contributing editor. Izdavačka kuća Conde Nast i Anna Wintour smatrali su da takva kolaboracija pojeftinjuje imidž Voguea. Uprkos nesporazumima André je Annina desna ruka i jedan od najboljih i najbližih prijatelja.

 

Modni savjetnik Michelle Obama

Tokom svog dugogodišnjeg rada u modnoj industriji André se često susretao sa predrasudama i rasizmom kojemu se hrabro suprostavljao. Nikada se nije libio da javno iskaže nezadovoljstvo nedostatkom tamnoputih modela na pistama. Svoju poziciju je iskoristio da promovira i pomogne mnoge mlade Afroameričke dizajnere i modele, uključujući Stephena Burrowsa, Patricka Robinsona, Tayru Banks pa čak i Naomi Campbell. Aktivno je uključen i u politiku i nikada nije skrivao svoje simpatije spram demokrata, a pogotovo spram porodice Obama, koju je u modnom smislu pripremao za Predsjednikovu inauguraciju. Njemu omiljena prva dama SAD-a, Michelle Obama, upravo je po njegovom savjetu za prvi inauguracijski bal izabrala dizajn tada relativno nepoznatog Jasona Wua, kojem je karijera nakon toga krenula naglom uzlaznom putanjom.

Osim zanimljivog stila koji uključuje ogromne dizanerske torbe, kapute od egzotičnih krzna i koža, i u posljednje vrijeme izvezene kaftane od svile i muslina André Leon Talley ima i osobnost dive i bogato enciklopedijsko znanje, zbog čega je svaka njegova medijska pojava iznimno zanimljiva. Osim što od ovog modnog maga možete mnogo naučiti, André je vrlo iskren i otvoren a njegove kritike su uvijek dobronamjerne, pristojne i, što je najvažnije, konstruktivne.

 

Najimpresivniji modni rezime

Zbog toga je na veliko žaljenje i zaprepašćenje modnog svijeta dočekana njegova odluka da nakon gotovo tri decenije rada napusti Vogue i prihvati poziciju editor-at-large pri magazinu Numero Russia. Mediji su dugo spekulirali o razlozima njegovog odlaska, ali je po vlastitom priznanju presudni faktor ipak bio novac. Iako je u svojoj službenoj izjavi naglasio da obožava Rusiju, nakon godinu napustio je Numero magazin zbog anti gej stavova i zakona koji se provode u ovoj zemlji.

Danas je ovaj 66-godišnjak art direktor Zappos couture i kurator na MET Institutu što je, vjerujemo, samo još jedna stavka već najimpresivnijeg rezimea u modi.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
OrGasm: No fake feelings! No fake friends! No fake lovers! No fake OrGasm!