Mali savjeti DentIn stomatološke ordinacije: Kako spriječiti nastanak karijesa, te prirodno izbijeliti zube

Zbog pandemije uzrokovane COVID-19 virusom od 24. mart zabranjen je rad privatnim stomatološka ordinacijama u FBiH, čak i hitni slučajevi. Svi pacijenti koji su hitni slučaj trebaju se javiti u Dom zdravlja, a ostali se moraju sami pobrinuti za svoje zube dok ne prođe krizni period. Nažalost u stomatologiji još uvijek nema naučnih dokaza o namirnicama koje bi spriječile nastanak karijesa, higijena se smatra ključnim faktorom. Dr. Vildana Karamustafić i DentIn stomatološka ordinacija savjetuju da pojačate higijenu zuba kako biste spriječili nastanak karijesa, a izdvajaju i neke namirnice za koje postoje naučni dokazi da utiču na ph vrijednost u usnoj šupljini i spadaju u alternativne metode za izbjeljivanje zuba.

 

Oduvijek su nas učili – nakon jela obavezno peri zube. Ako si i ti jedna/jedan od onih koji odmah nakon obroka trči oprati zube, razmisli ponovno. Naime, zubi se nipošto ne smiju prati odmah nakon jela ili pića! Iako se smatra da se nakon jela preporučuje oprati zube u što kraćem roku, to se ipak ne odnosi na svu vrstu hrane. Naime, istina je da je nakon slatkih obroka važno što brže ukloniti sve što bi moglo uzrokovati nastanak karijesa, ali sa kiselom hranom trebalo bi postupati drugačije. Pranje zubi odmah nakon kiselog jela demineralizira zubnu caklinu što može dovesti do gubitka prirodne bijele boje zubi. Za caklinu je važno da ostane jaka i neoštećena, a kada se jednom ošteti, više se nikada ne može oporaviti, kaže Dr. Vildana Karamustafić.

 

Razmak između jela, pića i pranja zubi trebao bi biti barem 30 minuta

 

Važno je da se korististi nježna četkica za zube kako ne bi dodatno oštetili zubnu caklinu. Ako ne možete izdržati ili jednostavno nemate 30 minuta za čekanje, umjesto paste za zube kod pranja koristite običnu vodu ili blagu antibakterijsku tekućinu za ispiranje. Sir je namirnica koja pomaže bržoj neutralizaciji pH vrijednosti.

 

 

 

Soda bikarbona i limun

Jedna od alternativnih metoda izbjeljivanja zuba je izbjeljvanje sodom bikarbonom i limunom. Ova metoda se ne smije koristiti često, odnosno više od jednom sedmično, jer bi u suprotnom mogla oštetiti zubnu caklinu. Naime, izbjeljivanje se vrši tako što pomiješamo manju količinu sode bikarbone sa nekoliko kapi limuna do konzistencije paste koja se četkicom nanosi na zube i utrljava. Zatim se usta isperu vodom, a rezultati se mogu vidjeti nakon petnaestak dana.

 

 

Kurkuma

U skorije vrijeme se pojavila i alternativna metoda izbjeljivanja zuba kurkumom. Kurkuma je biljka iz porodice đumbira od čijeg korijena se dobiva istoimeni začin aromatičnog, blago gorkog i smolastog okusa, intenzivno žute boje. Tokom historije koristila se kao začin, boja za tkanine i ljekovito sredstvo. Upravo zbog svog ljekovitog dejstva počela je njena primjena i u izbjeljivanju zuba, jer ne oštećuje potporna tkiva. Nanosi se četkicom za zube, po mogućnosti prije spavanja iz razloga što bi se trebalo izbjeći konzumiranje hrane bar naredna 2 sata nakon korištenja. Zbog svoje intenzivno žute boje, dolazi do blagog prebojavanja usana tj.kože, ali ne i sluznice, te svega s čim je u kontaktu kurkuma npr. četkica, lavabo, prsti, ali definitivno ne i gleđ zuba. Dokumentovani su slučajevi koji ukazuju na trenutne rezultate svjetlijih zuba iz razloga što kurkuma uklanja naslage sa zuba te prirodni halo oko zuba dolazi do izražaja što naravno daje blagi efekat bjeljih zuba.

 

 

Druge namirnice

Druge namirnice kao npr. jagode, mrkva, celer, i jabuke mogu pripomoći u izbjeljivanju zubi jer djeluju na povećanje sline u ustima, što potiče samočišćenje zubi, i pomaže pri uklanjanju zubnih naslaga. Oni također pomažu i u održavanju svježeg daha, jer ubijaju štetene bakterije u ustima.

 

Ljubiteljima kafe preporučujemo da je piju što brže moguće, te da izbegavate razvlačenje konzumiranja na više od 20 minuta, jer tako dajete više vremena kofeinu da uništava desni i boju zuba.

 

savjeti_Dr. Vildana Karamustafić / DentIn

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
L’Oréal na najvećoj evropskoj tehnološkoj konferenciji i izložbi Viva Technology