Mnoge stvari su bolje kad ne sagore

Datum objave
01/09/2021

Gdje god je bilo prilike, naučno – tehnološka istraživanja su se pobrinula da se proces sagorijevanja iz svakodnevnog života trajno eliminira, pa se danas samo licitira godina kada će obična vozila na dizel i gorivo zauvijek prepustiti puteve hibridima. Ništa manje pažnje ne izaziva i trenutak kada će doći do gašenja vječnog plamena cigarete. Posljednjih godina je i u toj oblasti nauka otkrila manje štetno rješenje.

U odnosu na tradicionalne cigarete, savremene alternative zasnovane na principu zagrijavanja duhana ne sagorijevaju duhan, samim tim eliminisana su i druga štetna svojstva koja nastaju paljenjem cigareta.

 

A koje su ključne razlike između ta dva procesa?

Kada se cigareta upali, duhan počinje goriti i stvara se duhanski dim kroz koji pušači unose ne samo nikotin već i više od šest hiljada materija, od kojih se za oko 100 zna da su štetne i potencijalno štetne. U trenutku kada cigaretu smatramo upaljenom, njen žar pri vrhu dostiže i do 900 stepeni pri čemu se oslobađaju toksini kao što su karbon monoksid, ugljen monoksid, katran…

 

Šta se postiže zagrijavanjem?

Savremena naučna istraživanja došla su do nove tehnologije konzumiranja duhana a prvi takav sistem poznat u svijetu je IQOS, koji zagrijava duhan umjesto da ga sagorijeva. Samim tim, IQOS u prosjeku proizvodi 95 odsto manje štetnih sastojaka u poređenju s cigaretama. Također, bitna razlika je što cigarete stvaraju katran koji nastaje kao proizvod sagorijevanja. To se na primjeru IQOS-a ne dešava budući da ovaj sistem ne zagrijava duhan, i tako ne proizvodi katran. On stvara aerosolni ostatak koji se suštinski razlikuje od katrana i sadrži znatno niže nivoe štetnih sastojaka.

 

Šta je najbolje rješenje?

Najbolja odluka je u potpunosti se i bez dileme odreći duhana i nikotina. Također, trajni prekid sa dugoročnim navikama nije lak pa ima i onih koji se, uprkos tome što su svjesni negativnih efekata pušenja, ipak neće odreći cigareta. Njima su potrebne prave informacije o tome da u svijetu danas postoje naučno zasnovane alternative kod kojih je potpuni prelazak sa cigareta bolji izbor u odnosu na nastavak pušenja. Iako bolja alternativa, IQOS nije bez rizika i oslobađa nikotin, koji izaziva ovisnost.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Poznati paneli 14. Weekend Media Festivala