Mnoge stvari su bolje kad ne sagore

Release Date
01/09/2021

Gdje god je bilo prilike, naučno – tehnološka istraživanja su se pobrinula da se proces sagorijevanja iz svakodnevnog života trajno eliminira, pa se danas samo licitira godina kada će obična vozila na dizel i gorivo zauvijek prepustiti puteve hibridima. Ništa manje pažnje ne izaziva i trenutak kada će doći do gašenja vječnog plamena cigarete. Posljednjih godina je i u toj oblasti nauka otkrila manje štetno rješenje.

U odnosu na tradicionalne cigarete, savremene alternative zasnovane na principu zagrijavanja duhana ne sagorijevaju duhan, samim tim eliminisana su i druga štetna svojstva koja nastaju paljenjem cigareta.

 

A koje su ključne razlike između ta dva procesa?

Kada se cigareta upali, duhan počinje goriti i stvara se duhanski dim kroz koji pušači unose ne samo nikotin već i više od šest hiljada materija, od kojih se za oko 100 zna da su štetne i potencijalno štetne. U trenutku kada cigaretu smatramo upaljenom, njen žar pri vrhu dostiže i do 900 stepeni pri čemu se oslobađaju toksini kao što su karbon monoksid, ugljen monoksid, katran…

 

Šta se postiže zagrijavanjem?

Savremena naučna istraživanja došla su do nove tehnologije konzumiranja duhana a prvi takav sistem poznat u svijetu je IQOS, koji zagrijava duhan umjesto da ga sagorijeva. Samim tim, IQOS u prosjeku proizvodi 95 odsto manje štetnih sastojaka u poređenju s cigaretama. Također, bitna razlika je što cigarete stvaraju katran koji nastaje kao proizvod sagorijevanja. To se na primjeru IQOS-a ne dešava budući da ovaj sistem ne zagrijava duhan, i tako ne proizvodi katran. On stvara aerosolni ostatak koji se suštinski razlikuje od katrana i sadrži znatno niže nivoe štetnih sastojaka.

 

Šta je najbolje rješenje?

Najbolja odluka je u potpunosti se i bez dileme odreći duhana i nikotina. Također, trajni prekid sa dugoročnim navikama nije lak pa ima i onih koji se, uprkos tome što su svjesni negativnih efekata pušenja, ipak neće odreći cigareta. Njima su potrebne prave informacije o tome da u svijetu danas postoje naučno zasnovane alternative kod kojih je potpuni prelazak sa cigareta bolji izbor u odnosu na nastavak pušenja. Iako bolja alternativa, IQOS nije bez rizika i oslobađa nikotin, koji izaziva ovisnost.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
To je prava ljubav – Tom Hardy i njegov pas Woodstock