Modna dizajnerica NEIRA SINANBAŠIĆ nas vodi na parišku izložbu THIERRY MUGLER:COUTURISSIME

Release Date
08/11/2021
fotografije i tekst
Neira Sinanbašić
fotografije
Musée des Arts Décoratifs

Thierry Mugler i Pariz, veza duga više od pet desetljeća, prikazana kroz nesvakidašnju retrospektivnu izložbu u The Musée des Arts Décoratifs, nezaobilazna je stanica ako ste u Parizu u periodu do 24. aprila 2022. Djela ovog velikog umjetnika, dizajnera, fotografa, kostimografa, multidisciplinarne ikone, izložena su na dva sprata, podijeljena u nekoliko činova.

Izložba tematski spaja kostime, animirane projekcije, fotografije, muziku.. Prolazeći iz jedne prostorije u drugu smjenjuju se emocije posmatrača koji iz svijeta faune i okeana, okruženi zvukovima prirode i klasične muzike, lagano koračaju u svijet pop-diva, glamura i Too Funky George Michaela, videa koji je Mugler režirao 1991.

Emma Sjöberg during the shooting of the video for George Michael’s song “Too Funky”, Paris, 1992
Directed by Thierry Mugler, Les Cow-boys collection, Prêt-à-porter spring/summer 1992
© Patrice Stable

 

Jules Verne kao inspiracija

Izložba počinje kreacijama inspiriranim ekscentričnim svijetom morskih dubina, te prelazi u svijet insekata i njegove kolekcije Les Chimeres iz 97. godine koja se nadovezuje na  lamurozni svijet Nimfe, meduza, te se nastavlja u prikazima fantastičnog svijeta inspirisana djelima Julesa Vernea.

Futurizam je dugo bio inspiracija Mugleru, te je naravno prikazana i njegova kolekcija Maschinenmensch (Ljudski stroj) iz 1995, gdje atmosferu u prostoriji dodatno podiže zvučna podloga otežanog disanja pod gas maskom, što je prilično aktuelno od 2020. do danas.

Crno-bijeli dekor idealan je za predstavljanje kreacija od lateksa i vinila, nabijene erotikom i fetišizmom; Muglerova Glamazonka iz ’70-ih je urbana žena čiji stil je u potpunoj suprotnosti s hipi pokretom i modom tog perioda.

Svaki čin izložbe je bitan i nemoguće je izdvojiti nešto kao vrhunac njegove karijere, čime god se bavio Mugler je bio vrhunski.

 

Helmut Newton vs Mugler

Zanimljiva je priča vezana uz modnu kampanju za koju je angažirao Helmuta Newtona, dugogodišnjeg saradnika i prijatelja, te se u procesu previše involvirao i imao više nego dovoljno sugestija, toliko da se Newton u jednom trenutku okrenuo i rekao ukoliko misli da može bolje neka uzme fotoaparat i sam uradi kampanju – što  je Mugler sa zadovoljstvom i uradio! Tako su nastale fotografije njegovih muza, Glamazonki na egzotičnim lokacijama kao što su Sahara, Grenland, krov Pariške opere… Time postaje jedan od prvih dizajnera koji je sam fotografisao svoje kampanje i to vrlo uspješno.

Claudia Lynx, 1995 Anniversaire des 20 ans collection, Prêt-à-porter fall/winter 1995-1996
The Helmut Newton Foundation, Berlin
© The Helmut Newton Estate / courtesy of Musée des Arts Décoratifs de Paris

Posljednja stanica ove grandiozne izložbe je rezervisana za kostime predstave Macbeth za Comédie-Française. To je bila najskuplja kostimografija urađena za predstavu u toj instituciji. Kroz 4D projekciju posjetioci imaju priliku da pogledaju dijelove predstave, a dovoljno je samo nekoliko minuta ispred tog zida da vas potpuno uvuče u tragični svijet Shakespeara, iako riječ samo o segmentu plesa Lady Macbeth ogoljene do primarnog kostima nalik pamučnim oblogama. Kostim se naravno mijenja, te možete na lutkama vidjeti nekoliko originalnih kostima iz predstave igrane 59 puta, uključujući i kostim Lady Macbeth koji je velika skulpturalna krinolina; dizajner je kroz kostim htio dočarat osjećaj zarobljeništva.

fotografija Neira Sinanbašić

Ogroman utjecaj

Mugler je napravio ogroman uticaj na modu, fotografiju, parfemsku industriju, muzičku kulturu i prava gej zajednice, a ovom posjetom francuskoj prijestolnici njegov uticaj će biti vidljiv i kroz novu kolekciju brenda Mateyaneira. Nemoguće je ostati imun na način razmišljanja Thierryja Muglera, a kako Mateja i ja obožavamo kožu kao materijal, imamo idealnu podlogu za našu interpretaciju Glamazonki.

Stay tuned!

Jerry Hall, Les Insectes collection, Haute couture spring/summer 1997
© Dominique Issermann / courtesy of Musée des Arts Décoratifs de Paris
Yasmin Le Bon wearing Thierry Mugler’s fall/winter 1997 haute couture collection at his presentation in London. © Alan Strutt, courtesy of Musée des Arts Décoratifs de Paris
fotografija Neira Sinanbašić
fotografija Neira Sinanbašić
fotografija Neira Sinanbašić
fotografija Neira Sinanbašić
fotografija Neira Sinanbašić
fotografija Neira Sinanbašić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.