Najveći austrijski festival dizajna ove godine u znaku inovacija

Release Date
03/09/2022
naslovna fotografija
Nina Sandino & Alexandra Fruhstorfer, Vienna Design Week

Sredinom septembra u Beču počinje najveći austrijski festival dizajna. Ove godine, VIENNA DESIGN WEEK će se, između ostalog, fokusirati na održive inovacije i predmete za svakodnevnu upotrebu.

Ovaj desetodnevni festival je pokrenut 2007. godine, svaki put sa fokusom na drugi gradski okrug sa oko 200 događaja iz oblasti produkt dizajna, grafičkog i industrijskog dizajna, arhitekture, obrta i sl., a s ciljem poticanja lokalne proizvodnje. Ove godine centar svih dešavanja je lociran oko najveće trgovačke ulice Mariahilfer u 6. okrugu gdje će akcenat biti stavljen na urbanizam, socijalne teme i održivost. Posjetioci će se moći bolje upoznati s ovim okrugom i otkriti javne prostore s novim sadržajima koji se kreiraju eksperimentalno na licu mjesta.

VIENNA DESIGN WEEK 2022 Kampagne (Copyright © VIENNA DESIGN WEEK – Bueoronardin, Vienna Design Week)

Među glavnim temama festivala od 16. do 25. septembra su ​​održive inovacije, posebno iz prehrambene industrije, povezanost dizajna i liberalnih umjetnosti ili saradnja lokalnih preduzeća i stanovništva. Pješaci će stoga, na primjer, naići na neobičan način razmjene odjeće poput bicikla koji vozi stalak sa odjećom. Festival traži odgovore na pitanja kako dizajneri mogu pridonijeti pronalasku društvenih i ekološki održivih rješenja i kako se dizajn može kritički osvnuti na određenu temu i potaknuti građane na aktivno učešće.

Posebna pažnja će biti usmjerena na dizajn uobičajenih svakodnevnih predmeta. Čak i male promjene na stvarima poput sjedišta bicikla ili na ambalažama pojedinih predmeta mogu značajno doprinjeti njihovom ugodnom korištenju.

U sklopu već tradicionalnog formata Urban Food & Design dizajneri i preduzeća iz oblasti prehrambene industrije sarađivat će na razvoju i testiranju inovativnih rješenja koja su usklađena s principima kružne ekonomije. U saradnji sa bečkim muzejima, proizvodnim pogonima i dizajnerima posjetioci festivala moći će vidjeti razne izložbe, instalacije i projekte te sudjelovati u radionicama i okruglim stolovima.

Festival u prosjeku privuče 40.000 posjetioca godišnje.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Savjeti i preporuke oko prehrane tokom izolacije i pandemije zbog koronavirusa