Nežla Adilagić / DOTS: Tačka je moja mantra, a tačkanje meditacija

Release Date
August 27, 2020
tekst
Besima Svraka

Nežla Adilagić, magistrica ekonomskih nauka koja je diplomirala arapski jezik i književnosti i engleski jezik i književnost u Sarajevu. Majka, supruga, kćerka, sestra, filantropistica, poduzetnica i umjetnica. Dinamična osoba pozitivne energije i neiscrpne želje za istraživanjem ima više od 20 godina radnog iskustva, a od toga više od 10 godina u dizajniranju i provođenju projekata u oblasti poslovnog razvoja, poduzetništva, ruralnog razvoja i jačanja žena i mladih. Radi posao u struci ali ima i vrlo neobičan i atraktivan hobi u koji je uplovila prije dvije godine, tehnikom tačkanja slika mandale na raznim ručno rađenim predmetima. Tako se rodio brend DOTS.

 

– Još kao dijete imala sam izražene afinitete za slikanje, pa sam čak upisala vanredno Srednju umjetničku školu paralelno sa drugom redovnom srednjom školom. Ipak, nisam je završila niti se dalje u životu bavila slikanjem, ali je ta vatra tinjala u meni i prije šest godina sam počela sa bojenjem bojanki kao vid opuštanja od svakodnevnog stresa. Istražujući razne motive za bojenje naišla sam na Facebook stranicu jedne umjetnice iz Australije koja je slikala mandale na kamenju tehnikom tačkanja. Bila sam fascinirana tim umjetničkim izričajem i prije dvije godine sam se otisnula u svijet tačkica. Toliko sam se našla u tome da ne prestajem tačkati. Tačka je moja mantra, a tačkanje meditacija, kaže Nežla.

 

 

Sve je krenulo spontano. U početku je tačkala na kamenu oblutku koji je sakupljala na moru tokom godišnjih odmora. Zatim je prešla na oslikavanje drvenih kutija i ploča, slikarskih platana i nakita.

– Inspiracije sam imala na pretek, a ideje i sugestije su dolazili od prijatelja i članova porodice koji su me podržavali u mom radu i kojima sam u početku sve poklanjala. Međutim, krug se brzo širio i sve više ljudi je pokazivalo interes da kupi neku od moji rukotvorina, a posebno nakit. Napravila sam Facebook stranicu i Instagram profil, te je kreirala brend DOTS. Riječ DOTS na engleskom znači tačke, a za ovu tehniku tačkanja uobičajena riječ na engleskom jeziku je dotpainting. Cilj mi je bio stvoriti brend pod jednostavnim imenom i prepoznatljivim vizualom. Tako sam sama napravila i svoj logo koristeći samo Microsoft Word. Kasnije mi je prijatelj preradio logo u vektorski format, kaže Nežla.

 

 

Tehnika slikanja tačkama je vrlo specifična i zanimljiva. S jedne strane je veoma zahtjevna jer traži preciznost, smirenost i strpljenje, a s druge strane zahvalna jer pruža brojne mogućnosti za stvaralaštvo.

– Prekrasne tačkice poredane jedna do druge u raznim bojama su izuzetno životopisne i dinamične, a slici daju 3D efekt. Mogu slobodo reći da sam među prvim kreativcima u regiji koji primjenjuje ovu zahtjevnu ali izuzetno lijepu tehniku slikanja koja potječe od Aboridžina iz Australije, ističe Nežla.

 

 

Danas se najčešće tačka akrilnim bojama, a za slikanje se koriste najrazličitiji mediji poput kamena, stakla, drveta, slikarskog platna, itd.

– Moram reći da su društvene mreže sjajne marketinške platforme koji pruža mnogo besplatnih alata za promociju i pristup potencijalnim kupcima, što je izuzetno važno za male poduzetnike, start-up biznise i kreativce. Za relativno kratko vrijeme sam postigla solidnu vidljivost i broj pratilaca na obje društvene mreže. Ipak, potrebno je s vremena na vrijeme uložiti i u plaćene oglase kako bi se krug pratilaca proširio. Svakako je najvažniji kvalitet proizvoda, ali i komunikacija sa kupcem. Najveća je nagrada kad se isti kupci ponovo kupuju ili vas preporuče dalje. 

 

 

Najviše se traži nakit i to ogrlice, naušnice i narukvice. Nakit radi od drvenih perli koje oslikava raznim motivima.

– Ulažem u kvalitet, a svoj asortiman rukotvorina sam početkom ove godine proširila i sa platnenim torbama i ruksacima koji se šiju u BiH od visokokvalitetnih materijala. Na torbe se štampaju mandale, inicijali imena i drugi motivi koji su rađeni tehnikom tačkanja. Tako da je poslije nakita ovo moj najprodavaniji proizvod. Moje rukotvorine su pored BiH dospjele do Amerike, Kanade, Turske, Italije, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, itd.

Nežla je nedavno predstavila i svoju web stranicu dots.ba.

– Svijet tačkica je moja detoksikacija i relaksacija od svakodnevnog stresa i sumorne svakodnevnice u društvu. Tačkica je moja mantra, a tačkanje meditacija. Što više tačkam to više ideja i inspiracija imam. Kradem vrijeme od svog sna, jer pored svih poslovnih i porodičnih obaveza samo to vrijeme imam za svoju strast. Kad zaronim u svijet tačkica izgubim osjećaj za vrijeme i prostor, a već je 2 ili 3 sata poslije ponoći i moram ići spavati. Kažu da je noć vrijeme pisaca, slikara, pjesnika, muzičara i kreativaca. Zovu nas sanjarima, ali mi smo oni koji ne spavaju.

 

 

DOTS rukotvorine se mogu naručiti i kupiti putem DOTS web i Facebook stranice i Instagram profila. Pored toga, rukotvorine su dostupne u prodaji putem regionalne platforme OREA Bazaar. U Sarajevu, DOTS rukotvorine se mogu kupiti u Concept Store Kutcha.

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Rahat-Look-Book SKATERS GONNA SKATE: Vizualni apel za izgradnju skate parka u BiH