Nova Amelie kolekcija AGATE: Sustainable, reuse, handmade

fotografija i styling
Hamza Kulenović
model
Rea Jakopec

Već nekoliko godina Amelie Collars funkcioniše kao brend koji proizvodi ograničene količine unikatnih proizvoda koji osiguravaju kvalitet s minimalnim štetnim utjecajem na okoliš kao temelj društvene odgovornosti. Takav koncept rada podrazumjeva fair trade način poslovanja te svaki proizvod koji je izašao iz radionice Amelie Collars spada u slow fashionSustainable, reuse, handmade glavne su karakteristike koje opisuju novu Amelie kolekciju AGATE.

Amelie Colars

– Potaknuta nekoličinom online pradavanja na FIT New York Univerzitetu, gdje se veliki dio odnosi na podizanje svijesti o ekološki prihvatljivom i održivom načinu proizvodnje te spremnost preuzimanja odgovornosti u modnoj industriji, odlučila sam da takav princip rada uspostavim u svoj brend. Proširivanjem ponude kao i područje djelovanja nužno se nametnula i promjena naziva brenda iz Ameli Collar u Amelie Leather. Kao i do sada ultimativni izbor materijala za izradu nove kolekcije bila je prirodna koža proizvedena u BIH, kaže za FBL dizajnerica Amela Ibrahimagić.

Amela prvi put u ponudi predstavlja i pojaseve koji imaju višestruku nosivu namjenu. Promišljeni izbor boja, eksperimentalne forme karakterišu novi serijal u potpisu Amelie Leather. Riječ je o kreativnoj igri, istraživanju, pokušaju spajanja dva modna dodatka (prsluk + pojas) u novi modni dodatak. Zanimljiv detalj čini komad poludragog kamena Ahat (Agate) sa Madagaskara, koji je prirodni geo kalcificirani mineral vulkanskog porijekla, postavljen na modni dodatak kao simbol prirodnog otpada koji govori o bogatstvu tla iz zemlje. Već decenijama Ahat ljudi koriste kao izvor snage i zaštite u balansiranju energije i optimizma, te iz tog razloga sam i ja odlučila da njegovom specifičnošću nadopunim svoj vizuelni izričaj.

Cilj mi je bio dizajnirati modni dodatak koji će se stilski lako moći transformirati u svaku odjevnu kombinaciju. Ovaj modni dodatak moguće je kombinovati uz haljinu, odijelo, košulju ili kaput, te na taj način dio je kako ljetnog tako i zimskog stajlinga, ističe Amela.

Hamza Kulenović

Amelie modne dodatke možete potražiti putem oficijalnog Facebook Amelie Leather i Instagram profila Amelia Leather.

Rea Jakopec Rea Jakopec Hamza Kulenović Rea Jakopec Amelie Collars amelie2020_07

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.