Nokia smart phones

Pet savjeta kako produžiti vijek baterije na pametnom telefonu

Release Date
18/02/2022

Baterije su ključne komponente našeg svakodnevnog života. Većina elektronskih uređaja na koje se oslanjamo ne bi radila bez baterija – pametni telefoni, laptopi, lampe, daljinski upravljači, satovi…. Čak ne bismo mogli pokretati motore automobila bez baterija.

Povodom Dana baterije, koji se obilježava svakog 18. februara, donosimo savjete HMD Globala, doma Nokia telefona, o tome kako se brinuti o bateriji na pametnom telefonu i time produžiti njen vijek trajanja.

Punjenje baterije – stalno punjenje telefona do 100% kada koristite punjač visokog napona može opteretiti bateriju telefona. Prekidanje punjenja na 80-90% je dobra ideja, a idealno bi bilo držati bateriju između 30% i 80%, to će produžiti njen vijek trajanja.

Isključite svoju lokaciju – na Android telefonima možete potpuno isključiti svoju lokaciju/GPS ili blokirati određene aplikacije da prate vašu lokaciju. Pogledajte Postavke > Aplikacije kako biste provjerili koje aplikacije koriste vašu lokaciju i isključite ih.

Izbjegavajte izlaganje telefona ekstremnoj vrućini ili hladnoći – ekstremno niske temperature mogu brže isprazniti bateriju vašeg telefona. Održavanje telefona na sobnoj temperaturi gdje je to moguće, osigurat će da baterija traje koliko god može.

Napunite telefon tokom dana – želite li da baterija telefona bude zdrava, punite je tokom dana, a ne preko noći. Kada je telefon ostavljen na punjenju preko noći, baterija će se ponovno početi prazniti. Nakon što nivo napunjenosti padne ispod određenog nivoa koji je postavio proizvođač, ponovno će se početi puniti. U konačnici, to može ubrzati degradaciju baterije, tako da možete na kraju otkriti da vaš telefon završava na 0% puno brže nego kada ste ga kupili. Ako ipak punite telefon noću, pazite da nije prekriven, npr. ispod jastuka, jer to može pregrijati bateriju, što će također s vremenom pogoršati njezine performance.

Uđite u mod – funkcije poput Smart Battery Mode na Android uređajima pomažu u očuvanju baterije vašeg telefona, pa ćete ga morati rjeđe puniti. Uključivanje telefona u tamni način također može produžiti trajanje baterije tokom dana, jer je potrebno manje energije da bi zaslon vašeg telefona bio svijetao.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Adele predstavila spot za drugi singl s novog albuma