Berlinale: Zlatni medvjed za film ‘Arracàs’

Release Date
17/02/2022
fotografije
Berlinale

Da bi se smanjio rizik od zaraze natjecateljski dio je ove godine skraćen s uobičajenih deset na sedam dana. Zato nagrade nisu dodijeljene idućeg vikenda, nego već jučer, 16. februara, a publika će još neko vrijeme moći uživati u atmosferi Berlinalea. Naime, filmovi će biti javno prikazivani još do 20. februara.

Dobitnica ovogodišnjeg Zlatnog medvjeda za najbolji film je španjolska redateljica Carla Simon, koja je u svom djelu Alcarras prenijela iskustva iz vlastite porodice. U filmu porodica Sole ima plantažu bresaka, koju ugrožava postavljanje solarnih panela. Zanimljivo je da njezini glumci do sada nisu imali nikakva glumačka iskustva.

Inače, obitelj Carle Simon je stvarno uzgajala breskve u Alcarrasu, pa je redateljica Zlatnog medvjeda posvetila svim seljacima koji se brinu za to da drugi ljudi imaju hranu na svom stolu.

Berlinale

Pored Zlatnog medvjeda za Carlu Simon, Srebrnog medvjeda su dobile Natalia Lopez Gallardo (nagrada žirija za film Robe of Gems) i Claire Denis (najbolja režija za Obje strane oštrice), a Laura Basuki je dobila Srebrnog medvjeda kao najbolja glumica u sporednoj ulozi u filmu redateljice Kamile Andini Nana.

Bilo je godina kada su se na Berlinaleu vrlo rano iskristalizirali favoriti, no ove godine su kritike filmova prikazanih u natjecateljskom dijelu bile raznolike. Zato se s napetošću očekivalo proglašenje pobjednika.

Njemačka tragikomedija Rabiye Kurnaz protiv Georgea W. Busha dobila je dva Medvjeda. Laila Stieler je nagrađena za najbolji scenarij.

berlinale

Ganuta je bila i Meltem Kaptan, koja je dobila Srebrnog medvjeda za glavnu ulogu, ulogu Rabiye Kurnaz. Kaptan, inače komičarka, u ovom je filmu odglumila svoju prvu glavnu ulogu i iskazala se toplim i humorističnim prikazivanjem majke Murata Kurnaza, njemačkog zatvorenika u Guantanamu. Kaptan je svoju nagradu posvetila svim majkama.

Veliki uspjeh zabilježio je i južnokorejski filmaš Hong San-soo, koji je po treći put za redom osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinaleu, ovoga puta nagradu žirija za svoje crno-bijelo djelo Film romansijerke.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.