Flora Handmade: Nakit koji vašu priču priča jezikom cvijeća

Release Date
03/12/2019
razgovarala
Besima Svraka

Flora Handmade je ručno rađeni nakit sa pravim, prirodnim, suhim cvijećem i dvokomponentom smolom koja nakitu daje proziran, staklast i elegantan izgled. Ideja za izradu nakita sa prirodnim cvijećem rodila se prije nekih deseta godina kada je Sunita Dizdar- Hodžić dobila iz Australije privjesak sa prirodnim cvijećem.

Bila sam fascinirana kako je moguće zauvijek sačuvati jedan cvjetić u nakitu i upravo Flora nakitom želim prenijetu tu emociju na kupce. Ono što sada vidite kao Flora Handmade rezultat je dugogodišnjeg eksperimentiranja i testiranja različitih varijanti dvokomponentne smole koja je jako zahtjevna za rad, različitih vrsta cvijeća, načina izrade i konačne obrade, kaže nam Sunita.

 

Sunita Dizdar-Hodžić
Sunita Dizdar-Hodžić

Sama ideja, dizajn nakita i njegova izrada je djelo je Sunitinih ruku, ali iza kompletnog projekta Flora Handmade stoji čitav tim njoj dragih, bliskih i prije svega stručnih ljudi koji joj svakodnevno pružaju podršku od uzgajanja i sušenja cvijeća, preko analiziranja njegovog značenja do izrade pakovanja i dizajniranja vizuelnog identiteta samog brenda.

Flora Handmade (1)

– Sam proces izrade je dosta složen ako uzmete u obzir sakupljanje odnosno uzgoj cvijeća, njegovo sušenje, testiranje i pripremanje za upotrebu. Također, jedna od faza jeste dizajniranje modela, te pristupanje njegovoj konačnoj izradi. Generalno sve faze su isprepletene dakle za vrijeme pripremanja cvijeća desi se da me nešto inspirira pa istovremeno krenem u dizajniranje jednog modela ili u završnu fazu nekog drugog modela. Koliko je potrebno za izradu jednog komada nakita teško je reći, svaki model je drugačiji i svaki iziskuje drugačiji pristup. Generalno najviše vremena je potrebno oko pripremanja cvijeća i samog dizajniranja. Kada je to završeno sama izrada traje otprilike 5 do 7 dana, ali opet naglašavam da sve zavisi od modela, kaže Sunita.

Flora Handmade (4)

Ono što je specifično i posebno za Flora nakit jeste da su to personalizirani proizvodi. Radi se o tome da svaki cvijet ima svoje simboličko značenje, da li po nekoj legendi, većinom iz srednjeg vijeka koja se veže upravo za taj cvijet, ili po njegovoj boji i slično, na osnovu tog značenja kupac bira proizvod i šalje svoju poruku.

– Na taj način svaki naš proizvod priča vašu priču jezikom cvijeća. U konsultaciji sa kupcima, a u zavisnosti od toga kome i kojim povodom želi kupiti/pokloniti Flora Handmade proizvod mi savjetujemo koji cvijet da izabere. Naravno to se odnosi i na situacije kada sami sebi kupujete nakit za određene prilike i tačno znate šta želite svojoj okolini poručiti. Naravno pored te izrade po narudžbi postoje već dostupni proizvodi kod kojih je jasno naznačeno koji je cvijet i koja poruka je u osnovi tog proizvoda tako da često kupci na osnovu toga sami donesu izbor šta žele i to nam jave.

Flora Handmade (14)

Flora Handmade je unikatni nakit, svaki model je jedinstven. Često naglašavaju kupcima da nije moguća izrada istog modela, čak i kada žele isti oblik, istu kombinaciju cvjetova, moraju biti spremni na to da model neće biti identičan, jer je svaki cvijet drugačiji i to je ono što ove proizvode čini jedinstvenim i neponovljivim.

Flora Handmade (8)

– Inspiracija mi je zaista sve oko mene s posebnim naglaskom na prirodu, ona me ispunjava nekom posebnom energijom i idejama. Tako da uživam raditi po svojim idejama gdje puštam mašti na volju. Kada radim po želji kupca lijepo je i izazovno, međutim u tim situacijama često sam sputana jer kupac ima određene zahtjeve od kojih ne mogu odstupati i iako često (da ne kažem uvijek) unesem dio sebe ipak se trudim ispoštovati zamisao kupca. Ono što me u takvim narudžbama posebno ispunjava jeste priča koju kupci podijele sa mnom, emocije koje nekada zajedno prepoznajemo i tražimo način kako da ih najbolje izrazimo preko Flora Handmade nakita, kaže Sunita.

Izaberite i vi za sebe cvijeće koje će pričati vašu priču. Prodaja Flora nakita odvija se online putem web stranice brenda i putem naše platforme FBL shop.

 

Flora Handmade (6)

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.