Mateyaneira RETRO RESTART: Minamalistički, ali snažan dizajn sa suptilnim seksipilom

Na nedavno održanom Ljubljana Fashion Weeku predstavljene su 23 nove kolekcija dizajnera iz regije među kojma i Retro Restart dvojca Mateyaneira. Mateja Dujić i Neira Sinanbašić prikazale su kolekciju u kojoj dominiraju sakoi širokih ramena, oversized krojevi i pastelne boje.

 

LJFW_apr19_Day2_photoJureMakovec_150

 

Prema riječima dizajnerki inspiraciju su pronašle u deep house muzici devedestih, radu Jima Jarmuscha, psihodeličnim plakatima Ricka Griffina, Blotter artu i halucinogenim drogama koje su bile popularne od ’60-ih do ’90-ih godina prošlog vijeka.

 

 

Neira Sinanbašić i Mateja Dujić
Neira Sinanbašić i Mateja Dujić

 

Pored sada već prepoznatljivih i čistih Mateyaneira krojeva ova kolekcija se se čini dosta opuštenijom zahvaljujući basic bijelim majicama i hudicama koje krase custom printevi nastali u saradnji sa Stefanom Kokovićem. Ovaj grafički dizajner je za potrebe Retro Restart kolekcije uspješno spojio motive klasične umjetnosti sa svemirskm vedutama i savremenim porukama u jedinstvena umjetnička djela inspirisana Vaporwave stilom.

 

LJFW_apr19_Day2_photoJureMakovec_148

 

Materijali su različiti – od hladne vune preko kože i svile, a čitava kolekcija spojena je u jednu koherentnu cjelinu u kojoj svi komadi mogu funkcionisati u raznim međusobnim kombinacijama pri tome ne gubeći ništa od onoga što je bila početna ideja kolekcije.

 

Minamalistički, snažan dizajn sa suptilnim seksipilom i definirajućim detaljma odlike su i ove kolekcije. Dosljedne ovoj estetici Mateyaneira su ponovo potvrdile svoj status regionalnog brenda koji dosta obećava i na koji vrijedi obratit pažnju i u narednom periodu.

 

 

LJFW_apr19_Day2_photoJureMakovec_147 LJFW_apr19_Day2_photoJureMakovec_152 LJFW_apr19_Day2_photoJureMakovec_153 LJFW_apr19_Day2_photoJureMakovec_154 LJFW_apr19_Day2_photoJureMakovec_157 LJFW_apr19_Day2_photoJureMakovec_159 LJFW_apr19_Day2_photoJureMakovec_161 LJFW_apr19_Day2_photoJureMakovec_162 LJFW_apr19_Day2_photoJureMakovec_163

 

fotografije_Jure Makovec

tekst_Emina Gavrić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Beyonce za svoju kćerkicu izabrala Werkstatt naušnice