Mateyaneira RETRO RESTART: Minamalistički, ali snažan dizajn sa suptilnim seksipilom

Release Date
09/04/2019
fotografije
Ljubljana Fashion Week

Na nedavno održanom Ljubljana Fashion Weeku predstavljene su 23 nove kolekcija dizajnera iz regije među kojma i Retro Restart dvojca Mateyaneira. Mateja Dujić i Neira Sinanbašić prikazale su kolekciju u kojoj dominiraju sakoi širokih ramena, oversized krojevi i pastelne boje.

LJFW_apr19_Day2_photoJureMakovec_150

Prema riječima dizajnerki inspiraciju su pronašle u deep house muzici devedestih, radu Jima Jarmuscha, psihodeličnim plakatima Ricka Griffina, Blotter artu i halucinogenim drogama koje su bile popularne od ’60-ih do ’90-ih godina prošlog vijeka.

Neira Sinanbašić i Mateja Dujić
Neira Sinanbašić i Mateja Dujić

Pored sada već prepoznatljivih i čistih Mateyaneira krojeva ova kolekcija se se čini dosta opuštenijom zahvaljujući basic bijelim majicama i hudicama koje krase custom printevi nastali u saradnji sa Stefanom Kokovićem. Ovaj grafički dizajner je za potrebe Retro Restart kolekcije uspješno spojio motive klasične umjetnosti sa svemirskm vedutama i savremenim porukama u jedinstvena umjetnička djela inspirisana Vaporwave stilom.

LJFW_apr19_Day2_photoJureMakovec_148

Materijali su različiti – od hladne vune preko kože i svile, a čitava kolekcija spojena je u jednu koherentnu cjelinu u kojoj svi komadi mogu funkcionisati u raznim međusobnim kombinacijama pri tome ne gubeći ništa od onoga što je bila početna ideja kolekcije.

Minamalistički, snažan dizajn sa suptilnim seksipilom i definirajućim detaljma odlike su i ove kolekcije. Dosljedne ovoj estetici Mateyaneira su ponovo potvrdile svoj status regionalnog brenda koji dosta obećava i na koji vrijedi obratit pažnju i u narednom periodu.

LJFW_apr19_Day2_photoJureMakovec_147 LJFW_apr19_Day2_photoJureMakovec_152 LJFW_apr19_Day2_photoJureMakovec_153 LJFW_apr19_Day2_photoJureMakovec_154 LJFW_apr19_Day2_photoJureMakovec_157 LJFW_apr19_Day2_photoJureMakovec_159 LJFW_apr19_Day2_photoJureMakovec_161 LJFW_apr19_Day2_photoJureMakovec_162 LJFW_apr19_Day2_photoJureMakovec_163

 

fotografije_Jure Makovec

tekst_Emina Gavrić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.