Miramare – ukleti dvorac na vrhu litice s prekrasnim pogledom na Jadransko more

Release Date
10/04/2023
fotografije
FBL

Dvorac Miramare je bez sumnje jedan od najromantičnijih i najznačajnijih historijskih spomenika u Italiji. Nalazi se na izuzetnoj lokaciji, na vrhu litice s prekrasnim pogledom na Jadransko more u blizini grada Trsta. Prekrasni dvorac je savršeno mjesto za one koji žele uživati u arhitekturi, historiji i umjetnosti.

Izgrađen je u 19. vijeku za austrijskog nadvojvodu Ferdinanda Maximiliana i njegovu suprugu Charlotte od Belgije. Dvorac je dizajnirao arhitekt Carl Junker u neoklasičnom stilu s elementima neorenesanse i neobizantskog stila. Sagrađen na impresivnom terenu od 22 hektara i obuhvata predivne vrtove, fontane, pa čak i privatnu plažu.

Miramare
foto_FBL

Dvorac nudi fascinantan uvid u život aristokracije u 19. vijeku. Unutrašnjost dvorca je bogato ukrašena umjetninama, skulpturama, namještajem i ostalim detaljima iz epohe.

 

Vrt sa egzotičnim biljkama iz čitavog svijeta

U sklopu dvorca nalaze se i prekrasni vrtovi, sastavljeni od egzotičnih biljaka i stabala koja su donesena iz cijelog svijeta. Vrt oko dvorca Miramare poseban je zbog svog jedinstvenog krajolika i raznovrsne botaničke kolekcije. Po samom dolasku vrt donosi nostalgičnu atmosferu prošlih vremena.

Dizajniran kao engleski vrt s elementima talijanskog stila, vrt je podijeljen u dvije različite zone. Vrt obuhvata više od 20 hektara zemljišta i ima impresivan pogled na Jadransko more. Osim raznolikosti biljaka, u vrtu se nalazi i nekoliko umjetničkih instalacija.

foto_FBL
foto_FBL

Ukleti dvorac obavijen velom misterija

Postoje različita predanja i priče vezane za dvorac Miramare koja ga opisuju kao uklet. Iako su uselili u dvorac i prije nego što je bio dovršen, nadvojvoda i njegova supruga morali su ubrzo otputovati u Meksiko, kojim je u to doba harao građanski rat kojem se nije nazirao kraj. Maksimilijan ubrzo je ostao bez vojne pomoći, a njegova supruga Charlotta vraća se u Evropu, gdje je počinje živjeti u novom dvorcu. Ubrzo je doživjela mentalni slom, a tragedija je postala još veća nakon što su Maksimilijana u Meksiku zarobili i strijeljali u 35. godini života. Legenda kaže da Charlotte još uvijek luta parkom oko dvorca i doziva njegovo ime.

Jedna legenda kaže da onoga ko prenoći u dvorcu čeka prerana smrt u stranoj zemlji. Interesantno je da je kobne 1914. godine ovdje uživao i nadvojvoda Franz Ferdinand. Bilo je to samo dva mjeseca prije nego što je nastavio put u posjet Sarajevu.

 

Savršeno mjesto za romantičan izlet

Ukoliko ste praznovjerni ne morate prespavati u dvorcu, ali vam svakako preporučujemo da ga posjetite i uživate u njegovom magičnom vrtu. Dvorac Miramare nije samo arhitektonsko čudo i kulturno blago, već i mjesto koje odiše elegancijom i raskoši. Uživajte u šetnji kroz vrtove i ispijanju kafe dok uživate u prekrasnom pogledu na more.

foto_FBL
foto_FBL
foto_FBL

foto_FBL
foto_FBL

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.