23 godine od izdavanja albuma Nevermind

Na današnji dan 1991. godine Nirvana izdaje svoj drugi studijski album pod nazivom Nevermind, koji je postao jedan od najznačajnijih albuma u historiji muzike. Album koji je promijenio ’90-te, te grunge i alternativnu muziku stavio u prvi plan. Album koji je učestvovao u odrastanju tadašnjih klinaca.

 

Na albumu se nalaze neki od najpoznatijih singlova grupe: Come as you are, In bloom i Lithium, a pjesma Smells Like Teen Spirit je ne samo najpoznatiji singl grupe, nego i jedna od najpoznatijih rock pjesama ikada.

 

Nevermind je podigao grunge na svjetski nivo, pa je pomogao ne samo popularizaciji Nirvane, nego i drugih bendova iz Seattlea kao što su: Pearl Jam, Alice in Chains i Soundgarden. Prodato je oko 30 miliona kopija ovog albuma. Tokom snimanja, u bendu su bili sljedeći članovi: pjevač i gitarista Kurt Cobain, basista Krist Novoselić, i bubnjar Dave Grohl, a sve pjesme je napisao Kurt Cobain.

 

Iako mnogi tvrde da je uspjeh ovog albuma gurnuo vođu benda Cobaina do ivice ponora, nema sumnje da je drugi album kultnog sastava jedno od rijetkih izdanja koje je u protekle tri decenije izvršilo nevjerovatno snažan uticaj na generacije mladih ljudi.

 

 Nedelju dana prije nego što sam doletio u Los Anđeles da radim na albumu, Kurt mi je poslao kasetu koju je snimio uz pomoć bumboksa. Zvuk je bio užasno loš. Jedva da je nešto moglo da se čuje. Ali, čuo se početak pjesme Smells Like Teen Spirit i znao sam da je to nešto izvanredno, ispričao je producent Butch Vig za Rolling Stone.

 

nirvana-baby-grown-up-pictureSpencer Elden, Nevermind baby, 20 godina poslije

 

Prije tri godine album je ponovo izdat, ovaj put u luksuznom izdanju uz DVD sa sva četiri video spota snimljena za pjesme Smells Like Teen Spirit, In Bloom, Come As You Are i Lithium. DVD sadržava i do tada neobjavljene snimke sa BBC-a i koncert koji je Nirvana održala 1991. u Seattleu na Noć vještica. Luksuzno izdanje prati i knjiga od 90 strana sa rijetkim fotografijama i dokumentima.

 

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=bbSKYCpOdVM[/youtube]

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
U galeriji ARTIONA izložba fotografija murala naslikanih na STREET ARTS FESTIVALU