Predstavljen žiri Petog AJB DOC Film Festivala

Release Date
26/08/2022

Aida Begić, Dana Budisavljević, Fatma Riahi, Phil Grabsky i Ensar Altay članovi su internacionalnog žirija Petog izdanja AJB DOC Film Festivala, koji će biti održan u Sarajevu od 9. do 13. septembra. Peteročlani žiri odabrat će najbolji film Takmičarske selekcije AJB DOC Festivala i dodijeliti AJB DOC Main Award.

 

Aida Begić

Filmska rediteljica, redovna profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, te članica AMPAS-a, EFA-e, SACD-a i UFRBiH. Diplomirala je multimedijalnu režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Njen diplomski film Prvo smrtno iskustvo prikazan je na Filmskom festivalu u Cannesu, u selekciji Cinefondation, a debitantski dugometražni igrani film Snijeg dobitnik je Grand Prix nagrade programa Sedmica kritike Filmskog festivala u Cannesu. Evropska filmska akademija nominovala je film kao otkriće godine, u sekciji Discovery.

Njen drugi dugometražni igrani film Djeca premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu, u selekciji Un Certain Regard, gdje je nagrađen specijalnom nagradom žirija. Begić je napisala scenarij i režirala kratki film Album, kao dio omnibusa Mostovi Sarajeva, koji je premijerno prikazan u oficijelnoj selekciji Filmskog festivala u Cannesu. Njen igrani film Ne ostavljaj me višestruko je nagrađivan i prikazivan na festivalima širom svijeta. Godine 2022. završila je svoj četvrti dugometražni igrani film Balada.

 

Dana Budisavljević

Rediteljica i producentica iz Zagreba. Suosnivačica je producentske kuće Hulahop, čija je i direktorica od 2006. godine.

Diplomirala je filmsku i TV-montažu, a još tokom studija je pokrenula prvi studentski filmski festival F.R.K.A. Kasnije je bila članica najuže organizacijske ekipe Motovun Film Festivala, 2005. je s Nenadom Puhovskim pokrenula ZagrebDox, a od 2007. nekoliko godina bila je i produkcijska savjetnica Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb.

Prvu filmsku nagradu dobila je za najbolju montažu u filmu Godine hrđe Andreja Korovljeva. Rediteljskim debijem Sve 5! osvojila je Grand Prix DHF-a. Njen film Nije ti život pjesma Havaja osvojio je nagradu publike na ZagrebDoxu.

Danin prvi dugometražni film Dnevnik Diane Budisavljević, igrano-dokumentarna historijska drama o spašavanju djece iz logora NDH-a u Drugom svjetskom ratu, postao je jedan od najznačajnijih i najdiskutiranijih filmova prošle decenije u Hrvatskoj i regiji s mnoštvom osvojenih nagrada.

 

Fatma Riahi

Dokumentaristica i producentica koja je studirala filmske i televizijske tehnologije u Tunisu. Njen prvi kratki film Mashghoul [Zauzeto] bio je diplomski rad 2008. godine. Radila je kao producentica/rediteljica kratkih dokumentarnih filmovima u Tunisu. Godine 2011. snimila je srednjometražni TV-dokumentarac Tunis… Revolucija se nastavlja. Iste godine pridružila se Al Jazeera Media Networku kao producentica u Odjelu produkcije.

Godine 2015. počela je raditi na svom prvom dugometražnom filmu Ukleta prošlost, koji je 2018. bio nominovan na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA) u kategoriji debitantskog filma. Filmom Ukleta prošlost osvojila je nagradu ANHAR za najbolji film o ljudskim pravima 2019, na Filmskom festivalu o ljudskim pravima KARAMA u Ammanu i nagradu “Bronzani Tanit” na Filmskom festivalu u Chartagi (CFF) 2019. Riahi sada radi na svom drugom dugometražnom filmu Moj otac je ubio Bourguibu.

 

Phil Grabsky

Britanski dokumentarista, dobitnik BAFTA-e i brojnih drugih nagrada za režiju, scenarij, produkciju i fotografiju. Grabsky i njegova producentska kuća Seventh Art Productions stoje iza kinofilmova kao što su Muhammed Ali – očima svijeta, U potrazi za Beethovenom, U potrazi za Mozartom i poznati Moje djetinjstvo, moja zemlja – 20 godina u Afganistanu, koji je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na dodjeli televizijskih nagrada BAFTA 2022. Snimio je više od 250 filmova koji su prikazivani u kinima, na TV-u i digitalnim platformama širom svijeta.

Phil je također napisao četiri historijske knjige, uključujući djelo Veliki umjetnici koje je nastalo u koautorstvu s Timom Marlowom, i bestseler Veliki zapovjednici. Redovan je član žirija za dodjelu nagrada Emmy, BAFTA, Grierson i One World, a i sam je osvojio brojne nagrade, uključujući nagradu Royal Television Society za najboljeg režisera i usluge televiziji i nagradu Voice of the Listener and Viewer za usluge obrazovanju.

 

Ensar Altay

Dokumentarista iz Turske. Studirao je na Londonskoj filmskoj akademiji. Od 2012. do 2018. snimao je dokumentarce za TV-kanale u mnogim zemljama. Dokumentarna kinematografija je u fokusu njegovog rada od snimanja filma Čuvar anđela / Guardian of Angels iz 2018. godine, koji govori o Muhammedu Bzeeku koji udomljava neizlječivo bolesnu djecu. Film je prikazan na mnogim domaćim i međunarodnim festivalima i osvojio je nekoliko nagrada u raznim kategorijama.

Dokumentarac Kodokushi (2020) donosi priču o samotnoj smrti u Japanu. Nacionalna premijera održana je na 8. bosforskom filmskom festivalu, gdje je osvojio specijalnu nagradu žirija u kategoriji najboljeg međunarodnog filma. Međunarodna premijera ostvarenja Kodokushi na Šangajskom filmskom festivalu donijela mu je nominaciju za nagradu Zlatni pehar. Film je prikazan i na drugim festivalima, uključujući Camerimage, Jerusalem Cinematheque, Astru i Cinema Verité. Ensar Altay trenutno radi na debitantskom dugometražnom filmu.

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu AJB Program Award.

Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike. Ukupna vrijednost nagrada je 12.000 eura.

Više informacija možete pronaći na oficijelnoj festivalskoj web-stranici ajbdoc.ba.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.