ReKreacija – namještaj sa pričom

Telefonski poziv da je dostavljačko vozilo stiglo. Svađa sa dostavljačima koji uporno tvrde da je samo dostava do ulaza uključena u cijenu. Lift koji je prekratak. Štok koji je dva milimetra uži nego što bi trebao biti. Legendarno okretanje na kant i osoba koja sve vrijeme stoji sa strane i govori: Neće ti to moć’ tako, ili Može, može, može… A onda, konačno, novi komad namještaja je tu. Cijela prostorija miriše magično i neka četiri zida odjednom postaju dom.

 

Tako počinje jedna neobična intimna priča koje često niste ni svjesni. Priča koja neće biti zapisana, već upamćena. Upamtit će je komad drveta koji je nekada presvučen platnom, a nekada čak ima metalne opruge u sebi.

 

Rekreacija 1

 

Priča o mjestu na stolu dnevne sobe gdje se vaše dijete držalo kada je prvi put stalo na svoje noge. Priča o ladici u komodi gdje držite stara pisma i uspomene koju jednom godišnje odlučno namjeravate da pospremite, a onda potrošite cijeli dan sjedeći kraj nje i s osmjehom na licu slažete jednu po jednu stvar ponovo natrag. Izblijedjela pruga na fotelji koju je napravilo sunce jer uvijek u isto doba dana obasja taj dio sobe, pruga po kojoj tačno znate koliko je sati. Priča o natkasni koja je uvijek tu da vam približi snooze dugme na budilniku.

 

Bezbroj priča koje nikada neće biti zapisane, ali dovoljno je da se okrenete oko sebe, malo pažljivije pogledate i shvatite da je cijeli vaš život utisnut u tim neobičnim neživim stvarima koje tako olako zovemo namještajem.

 

Rekreacija 2

 

No, svaka priča ima i svoj kraj. Ovaj je obično u proljeće i obično je najavljen A4 papirom zalijepljenim selotejpom na kome stoji da će kabasti otpad biti prikupljen… Kako to obično biva, kraj jedne priče označava početak druge. Ovaj put priče koja se zove ReKreacija.

 

U ReKreaciji restauriraju namještaj i vraćaju mu stari sjaj. Obogaćuju ga novim neobičnim detaljima i farbaju ga u zanimljive moderne boje. No, ReKreacija se zapravo ne bavi time. Oni se bave pričama koje su duboko utisnute u drvo i koje ovi nijemi svjedoci naše historije ne mogu sami izreći. Oni su tu da im daju priliku da progovore. Pogledajte i oslušnite. Možda progovore baš vama i možda vas prihvate. Možda baš vas izaberu da u svojim šarafima, oprugama i ladicama zauvijek zapišu i vašu priču.

 

 

Donosimo vam njihovih pet priča o posebnim komadima namještaja.

 

– Bijela vitrina, autor Sanin Milavić

– Zelena komoda, autor Ermin Bravo

Bijelo-plava stolica, autor Sanin Milavić

Bijela viseća vitrina, autor Ermin Bravo

Crvena fotelja, autor Sanin Milavić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Edin Zubčević: Jazz festival u službi slobode