Sarajevo je dobilo gradonačelnicu!

Datum objave
08/04/2021
fotografija
Facebook / Benjamina Karić

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva izglasali su Benjaminu Karić za novu gradonačelnicu Sarajeva, a predložena je nakon što se iz utrke povukao Bogić Bogićević. Benjamina je postala gradonačelnica na svoj 30. rođendan, a politički je aktivna od punoljetstva.

Rođena je 1991. godine u Sarajevu, gdje je i zavšila osnovno, srednje i visokoškolsko obrazovanje. Diplomirala je historiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu je magistrirala radom Pravni položaj Jevrejske zajednice u BiH od 1918. do 1945. godine.

Javnosti je od ranije poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u BiH i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava, a svoju tezu je odbranila na Pravnom fakultetu u Zenici.

Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od studentice-demonstratorice, asistentice, više asistentice i docentice. Tečno govori engleski i njemački jezik. Autorica je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prevoda s latinskog jezika, a učestvovala je i na brojnim konferencijama.

Dobitnica je i niza priznanja, a Univerzitet u Sarajevu joj je dodijelio srebrenu značku za postignuti uspjeh tokom studija.

Uzimajući u obzir to da Statut Grada Sarajeva propisuje obaveze u pogledu nacionalne pripadnosti rukovodstva Gradskog vijeća i Gradske uprave, po nacionalnoj pripadnosti Karić se izjašnjava kao Ostali.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Zašto je Hendrick’s gin neobičan? 10 stvari koje ga izdvajaju od ostalih