Sarajevo je dobilo gradonačelnicu!

Datum objave
08/04/2021
fotografija
Facebook / Benjamina Karić

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva izglasali su Benjaminu Karić za novu gradonačelnicu Sarajeva, a predložena je nakon što se iz utrke povukao Bogić Bogićević. Benjamina je postala gradonačelnica na svoj 30. rođendan, a politički je aktivna od punoljetstva.

Rođena je 1991. godine u Sarajevu, gdje je i zavšila osnovno, srednje i visokoškolsko obrazovanje. Diplomirala je historiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu je magistrirala radom Pravni položaj Jevrejske zajednice u BiH od 1918. do 1945. godine.

Javnosti je od ranije poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u BiH i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava, a svoju tezu je odbranila na Pravnom fakultetu u Zenici.

Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od studentice-demonstratorice, asistentice, više asistentice i docentice. Tečno govori engleski i njemački jezik. Autorica je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prevoda s latinskog jezika, a učestvovala je i na brojnim konferencijama.

Dobitnica je i niza priznanja, a Univerzitet u Sarajevu joj je dodijelio srebrenu značku za postignuti uspjeh tokom studija.

Uzimajući u obzir to da Statut Grada Sarajeva propisuje obaveze u pogledu nacionalne pripadnosti rukovodstva Gradskog vijeća i Gradske uprave, po nacionalnoj pripadnosti Karić se izjašnjava kao Ostali.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Muha: Nemam planove, samo snove