Scream for me Sarajevo: BRUCE DICKINSON u objektivu Strašnog

Datum objave
16/12/2020
fotografije
Milomir Kovačević Strašni

Svake godine oko 14. decembra u sjećanje nam se vrati koncert koji je u ratnom Sarajevu 1994. s prijateljima održao kralj heavy metala, Bruce Dickinson.  Dvadeset godina nakon koncerta snimljen je i dokumentarni film Scream for me Sarajevo.  Snimanje filma počelo je 2014. i kontinuirano trajalo cijelu godinu, te završilo sa snimanjem Brucea Dickinsona na raznim sarajevskim lokacijama uključujući BKC, Tunel spasa, mezarje Kovači, Historijski muzej BiH.

Ideja o snimanju dokumentarnog filma Scream For Me Sarajevo potekla je od autora Jasenka Pašića, koji je obavio cjelokupno istraživanje i kontaktirao osobe koje su dale izjave korištene u ovom filmu. Producent filma je direktor Prime Timea Adnan Ćuhara, režiser Tarik Hodžić, u saradnji sa koproducenticom Tatjanom Bonny iz Londona.

Međutim, posebno sjećanje na taj koncert zabilježio je slavni fotograf Milomir Kovačević Strašni. U ratnom ludilu tu noć kao da je sve bilo podređeno umjetnosti, kao da je stao rat, nije bilo medija, interesa, novca, tu noć bila je samo dobra muzika, lijepa energija i savršene fotografije.

Strašni nam je ustupio nekoliko fotografija, a spomenuo nam je i da bi nakon pandemije mogla biti upriličena i posebna izložba fotografija sa ovog kultnog koncerta.

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Fotografije koje mijenjaju svijest o definiciji ženske ljepote