Top 10 protagonistica

Reći kako su neke ženske protagonistice neustrašive kad su u pitanju teme poput nasilja i tjelesnih tekućina je podcjenjeno. Vrlo često spisateljice reaguju na ukorjenjen seksizam i mizoginiju tako što uživaju u oblastima života koje su im navodno zabranjene. Čitajući njihove priče, možete osjetiti mučninu i nagon na povraćanje, ali njihova nesramna posvećenost neugodnom vokabularu i taboo temama može vas samo učniti ponosnima što imate vagine.

 

Suptilne priče o seksualnom i ličnom buđenju postignutim uprkos nefeminističkom okruženju, stavlja jasno do znanja da žene vladaju u oba svijeta, unutarnjem i vanjskom. Predstavljamo vam naših top 10 protagonistica – od ubilačkih lezbijki teroristkinja do osvetničkih feminističkih ratnica.

 

 

Helen MemelWETLANDS, Charlotte Roche

Gadost je nešto što je estetski i tradicionalno (čitaj: stereotipno) vezano za one sa Y hromozomom, ali Helen Memel protagonistica u (porno) grafskoj knjizi je 100 posto žena i 100 posto gadna. Roche je provela rane godine izoštravajući svoje šokantne taktike – zamislite: slikanje vlastitom krvlju nije iznenađenje. Njena junakinja Helen koja ima 18 godina se čak ni najmanje ne srami i najintimnijih aspekata svog tijela, uprkos osjećaju da žene treba da se srame. Pogledajte video, iako je ne razumijete njemački, shvatit ćete o čemu se radi.

 

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UJtrGH-vIAk[/youtube]

 

wetlands

 

 

 

Žene –  Les Guérillères, Monique Wittig

Ova serija vinjeta nastoji formirati radikalnu sliku književnog rata spolova u radikalnoj kombinaciji feminističke teorije i naučne fantastike koja odiše kultom kasnih 60-im i ranim 70-im godinama. Uprkos ekstremnom, barbarskom portretu ženskog društva, nikad nije u pitanju dogma: Witting ne uključuje muškarce koji podržavaju agresivne lezbijske, feminističke distopije, a rezultati su prije epski nego odbojni.

 

Les_Guérillères_(Monique_Wittig_novel)_cover

 

 

Eileen INFERNO: A POET’S NOVEL, Eileen Myles

Nasilje i analno krvarenje nisu jedini put ka feminističkom, književnom osnaživanju. Polu-autobiografija Eileen Myles je knjiga o umjetničkom i seksualnom buđenju, u kojoj mlada pjesnikinja ustaje protiv rasizma, seksizma i homofobije.

inferno

 

 

 

Celeste Price – TAMPA, Alissa Nutting

Prva knjiga o kojoj se toliko diskutovalo, a koju je napisala Nutting, oborila je Lolitu kada je u pitanju opsesivna pedofilija, jer se radi o prljavom ženskom umu koji je nemilosrdan. Nutting se ne suzdržava pri pisanju kroz naratoricu koja je kreativna, a ponekad i potična kada opisuje mélange psihoseksualne traume kada želi i kada to primjenjuje na svoje učenike koji su u pubertetu.

133188998_tampa_435941c

 

 

 

 

Bezimena naratorica – TREASURE ISLAND!!! Sara Levine

Levinina protagonistica je sve, samo ne ljuta, ona je uzbudljiva i zabavna, zahvalna što je napustila besmisleni posao i beživotnu vezu, započinje novi život u knjizi Treasure Island. Uprkos lažnim elementima i vedrim izborima, nove vrijednosti naratorice su i dalje super feminističke: Neustrašivost! Odlučnost! Neovisnost!

????????

 

 

 

Manu i Nadine, BAISE-MOI, Virginie Despentes

Da se vratimo na ljutite osvetničke feministice ratnice. Nakon što je siluju, Manu se udružuje sa nihilističkom Nadine da se osvete muškarcima tako što će ih zavesti, opljačkati i ubiti. Priča je kasnije prerasla u kultni film koji je zabranjen u nekoliko zemalja.

 

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hRubuJki4Mk[/youtube]

 

 

61z8U6yKZXL._SL1201_

 

 

 

Janey Smith – BLOOD AND GUTS IN HIGH SCHOOLKathy Acker

Eksperimentalna postmoderna punk spisateljica Kathy Acker je bila opasna, kao što su i njene nema-šale-sa-mnom protagonistice, također. Blood and Guts in High School oslikava akutne frustracije ugnjetavanja kroz oči desetogodišnjakinje, uprkos tome što je počinila incest, što se bavi prostitucijom i što završi u zatvori, ona nikad ne izgleda koa žrtva.

Blood_and_Guts_in_High_School_(Acker_novel)

 

 

 

 

JoannaTHE FEMALE MAN, Joanna Russ

Sam naslov govori mnogo. Russ se direktno bavi feminizmom, izazivajući očekivanja i pogrešna shvatanja sa iskrenim i neizvinjavajućim ideologijama koje vežu četiri odvojena svijeta u jednu sliku feminističke aktualizacije. Kada jedan lik pita Janet, koja dolazi iz ženskog svijeta, kako vodi ljubav kad nema muškaraca okolo, ona je i više nego spremna da objasni.

female-man

 

 

 

Chris Kraus I LOVE DICKChris Kraus

Kraus govori o povezanim prednostima i nedostacima u životu gdje možemo iskoristiti razne tekstove – članke, pisma, eseje, žurnale s putovanja kao i filozofska štiva na polici. Oni stvaraju jedinstvenu sliku žene koja je složena i višestruka i koja nastoji da shvati koje joj je mjesto na svijetu.

intra11-13-1

 

 

 

Hothead PaisanTHE COMPLETE HOTHEAD PAISAN: HOMICIDAL LESBIAN TERRORIST, Diane DiMassa

Alt indi strip sastoji se od sabranih dijela o ubistu čovjeka zbog mržnje kao i radikalizma te nam nudi tradicionalni oblik naracije o heroju u formi lude osvete sa puno kofeina koja je podjednako i smješna a i zastrašujuća. Ali ne brinite; u pitanju je satira. Uglavnom.

277741

 

dazeddigital.com

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Bazen koji će vam omogućiti da se okupate na nebu slike ZVJEZDANA NOĆ