Top 10 protagonistica

Reći kako su neke ženske protagonistice neustrašive kad su u pitanju teme poput nasilja i tjelesnih tekućina je podcjenjeno. Vrlo često spisateljice reaguju na ukorjenjen seksizam i mizoginiju tako što uživaju u oblastima života koje su im navodno zabranjene. Čitajući njihove priče, možete osjetiti mučninu i nagon na povraćanje, ali njihova nesramna posvećenost neugodnom vokabularu i taboo temama može vas samo učniti ponosnima što imate vagine.

 

Suptilne priče o seksualnom i ličnom buđenju postignutim uprkos nefeminističkom okruženju, stavlja jasno do znanja da žene vladaju u oba svijeta, unutarnjem i vanjskom. Predstavljamo vam naših top 10 protagonistica – od ubilačkih lezbijki teroristkinja do osvetničkih feminističkih ratnica.

 

 

Helen MemelWETLANDS, Charlotte Roche

Gadost je nešto što je estetski i tradicionalno (čitaj: stereotipno) vezano za one sa Y hromozomom, ali Helen Memel protagonistica u (porno) grafskoj knjizi je 100 posto žena i 100 posto gadna. Roche je provela rane godine izoštravajući svoje šokantne taktike – zamislite: slikanje vlastitom krvlju nije iznenađenje. Njena junakinja Helen koja ima 18 godina se čak ni najmanje ne srami i najintimnijih aspekata svog tijela, uprkos osjećaju da žene treba da se srame. Pogledajte video, iako je ne razumijete njemački, shvatit ćete o čemu se radi.

 

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UJtrGH-vIAk[/youtube]

 

wetlands

 

 

 

Žene –  Les Guérillères, Monique Wittig

Ova serija vinjeta nastoji formirati radikalnu sliku književnog rata spolova u radikalnoj kombinaciji feminističke teorije i naučne fantastike koja odiše kultom kasnih 60-im i ranim 70-im godinama. Uprkos ekstremnom, barbarskom portretu ženskog društva, nikad nije u pitanju dogma: Witting ne uključuje muškarce koji podržavaju agresivne lezbijske, feminističke distopije, a rezultati su prije epski nego odbojni.

 

Les_Guérillères_(Monique_Wittig_novel)_cover

 

 

Eileen INFERNO: A POET’S NOVEL, Eileen Myles

Nasilje i analno krvarenje nisu jedini put ka feminističkom, književnom osnaživanju. Polu-autobiografija Eileen Myles je knjiga o umjetničkom i seksualnom buđenju, u kojoj mlada pjesnikinja ustaje protiv rasizma, seksizma i homofobije.

inferno

 

 

 

Celeste Price – TAMPA, Alissa Nutting

Prva knjiga o kojoj se toliko diskutovalo, a koju je napisala Nutting, oborila je Lolitu kada je u pitanju opsesivna pedofilija, jer se radi o prljavom ženskom umu koji je nemilosrdan. Nutting se ne suzdržava pri pisanju kroz naratoricu koja je kreativna, a ponekad i potična kada opisuje mélange psihoseksualne traume kada želi i kada to primjenjuje na svoje učenike koji su u pubertetu.

133188998_tampa_435941c

 

 

 

 

Bezimena naratorica – TREASURE ISLAND!!! Sara Levine

Levinina protagonistica je sve, samo ne ljuta, ona je uzbudljiva i zabavna, zahvalna što je napustila besmisleni posao i beživotnu vezu, započinje novi život u knjizi Treasure Island. Uprkos lažnim elementima i vedrim izborima, nove vrijednosti naratorice su i dalje super feminističke: Neustrašivost! Odlučnost! Neovisnost!

????????

 

 

 

Manu i Nadine, BAISE-MOI, Virginie Despentes

Da se vratimo na ljutite osvetničke feministice ratnice. Nakon što je siluju, Manu se udružuje sa nihilističkom Nadine da se osvete muškarcima tako što će ih zavesti, opljačkati i ubiti. Priča je kasnije prerasla u kultni film koji je zabranjen u nekoliko zemalja.

 

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hRubuJki4Mk[/youtube]

 

 

61z8U6yKZXL._SL1201_

 

 

 

Janey Smith – BLOOD AND GUTS IN HIGH SCHOOLKathy Acker

Eksperimentalna postmoderna punk spisateljica Kathy Acker je bila opasna, kao što su i njene nema-šale-sa-mnom protagonistice, također. Blood and Guts in High School oslikava akutne frustracije ugnjetavanja kroz oči desetogodišnjakinje, uprkos tome što je počinila incest, što se bavi prostitucijom i što završi u zatvori, ona nikad ne izgleda koa žrtva.

Blood_and_Guts_in_High_School_(Acker_novel)

 

 

 

 

JoannaTHE FEMALE MAN, Joanna Russ

Sam naslov govori mnogo. Russ se direktno bavi feminizmom, izazivajući očekivanja i pogrešna shvatanja sa iskrenim i neizvinjavajućim ideologijama koje vežu četiri odvojena svijeta u jednu sliku feminističke aktualizacije. Kada jedan lik pita Janet, koja dolazi iz ženskog svijeta, kako vodi ljubav kad nema muškaraca okolo, ona je i više nego spremna da objasni.

female-man

 

 

 

Chris Kraus I LOVE DICKChris Kraus

Kraus govori o povezanim prednostima i nedostacima u životu gdje možemo iskoristiti razne tekstove – članke, pisma, eseje, žurnale s putovanja kao i filozofska štiva na polici. Oni stvaraju jedinstvenu sliku žene koja je složena i višestruka i koja nastoji da shvati koje joj je mjesto na svijetu.

intra11-13-1

 

 

 

Hothead PaisanTHE COMPLETE HOTHEAD PAISAN: HOMICIDAL LESBIAN TERRORIST, Diane DiMassa

Alt indi strip sastoji se od sabranih dijela o ubistu čovjeka zbog mržnje kao i radikalizma te nam nudi tradicionalni oblik naracije o heroju u formi lude osvete sa puno kofeina koja je podjednako i smješna a i zastrašujuća. Ali ne brinite; u pitanju je satira. Uglavnom.

277741

 

dazeddigital.com

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Triangle-of-Sadness_Fredrik-Wenzel_©Plattform-Produktion
Novi Östlundov film u službenoj selekciji festivala u Cannesu, koproducent Obala Art Centar iz Sarajeva