U Norveškoj objavljena knjiga natpisa sa stećaka

Zbirka 40 odabranih natpisa sa stećaka i njihovih prijevoda Stećci – Nemojte mi kosti pretresati (Bosanski nadgrobni natpisi 1200.-1500.). koju su zajednički uradili Dina Abazović i Øyvind Berg nedavno je izišla u Norveškoj u izdanju jedne od vodećih izdavačkih kuća Oktober Forlag iz Osla.

 

Knjiga je zbirka 40 odabranih natpisa sa stećaka i njihovih prijevoda – na lijevoj strani se nalazi transkripcija natpisa na bosanskom, na desnoj prijevod na norveški (to je dvojezični dio u knjizi, ostalo je na norveškom). Ispod prijevoda su kratki tekstovi različitog sadržaja: historijski, geografski, biografski, jezički podaci, objašnjenja izbora prilikom prevođenja, napomene. Prije njih je kratak predgovor. Nakon njih je pogovor u kojem se daje historijski pregled prilika u srednjovjekovnoj bosanskoj državi; raspravlja se o bosanskoj crkvi, bogumilima, bosančici, objašnjava u kratkom razgovoru za Fenu koautorica knjige Dina Abazović.

 

Knjiga je obogaćena slikama alfabeta (bosančica i norveški) i nekoliko natpisa, da bi se vidjelo kako to sve izgleda. Naglasak je na pisanoj formi, ne na dekoracijama, iz tog razloga u ovoj knjizi kako kaže Abazović nema slika stećaka.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Nevjerovatne fotografije bivše Jugoslavije