U Norveškoj objavljena knjiga natpisa sa stećaka

Zbirka 40 odabranih natpisa sa stećaka i njihovih prijevoda Stećci – Nemojte mi kosti pretresati (Bosanski nadgrobni natpisi 1200.-1500.). koju su zajednički uradili Dina Abazović i Øyvind Berg nedavno je izišla u Norveškoj u izdanju jedne od vodećih izdavačkih kuća Oktober Forlag iz Osla.

 

Knjiga je zbirka 40 odabranih natpisa sa stećaka i njihovih prijevoda – na lijevoj strani se nalazi transkripcija natpisa na bosanskom, na desnoj prijevod na norveški (to je dvojezični dio u knjizi, ostalo je na norveškom). Ispod prijevoda su kratki tekstovi različitog sadržaja: historijski, geografski, biografski, jezički podaci, objašnjenja izbora prilikom prevođenja, napomene. Prije njih je kratak predgovor. Nakon njih je pogovor u kojem se daje historijski pregled prilika u srednjovjekovnoj bosanskoj državi; raspravlja se o bosanskoj crkvi, bogumilima, bosančici, objašnjava u kratkom razgovoru za Fenu koautorica knjige Dina Abazović.

 

Knjiga je obogaćena slikama alfabeta (bosančica i norveški) i nekoliko natpisa, da bi se vidjelo kako to sve izgleda. Naglasak je na pisanoj formi, ne na dekoracijama, iz tog razloga u ovoj knjizi kako kaže Abazović nema slika stećaka.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Billain predstavlja novi trailer za film ‘Fugitive’