Begovina

U Stocu otvoren Centar za interpretaciju kulturne baštine

U Stocu je pokraj Podgradske ćuprije upriličeno oficijelno otvorenje Centra za interpretaciju kulturne baštine u sklopu projekta Stolac: raskršće civilizacija koji implementira Fondacija Mak Dizdar od marta ove godine. Opći ciljevi projekta Stolac: raskršće civilizacija koji su do sada ostvareni su akademsko istraživanje historijske građe, prilagođavanje rezultata tog istraživanja interpretativnoj signalizaciji, edukativnim i promo-materijalima, kao i edukacija stručnih vodiča koji će raditi u Centru za interpretaciju kulturne baštine, i svim posjetiocima prezentirati kulturnu rutu koja uključuje niz historijskih spomenika u Stocu.  Promotivni materijali uključuju video zapise destinacije Stolac, letke, dvojezične buklete, interpretativnu signalizaciju, billboarde i online kampanju.

Centar će služiti kao polazna tačka za turističke posjete općini Stolac, pružanje osnovnih informacija o lokalnim mjestima i uslugama (vodiči, turističke agencije, pružatelji smještaja i ugostiteljstva itd.), kao i centar gdje se lokalno stanovništvo može upoznati s kulturnom baštinom, historijom, spomenicima i ostalim vrijednostima u njihovom gradu. Mjesto je idealno za posjete škola, akademskih grupa i razne outdoor edukacije. U centru se nude info-materijali o kulturnoj baštini Stoca kreirani u projektu, kao rezultat dizajnerskog integriranja historijske simbolike projektom obuhvaćenih perioda.  Uz to, centar će poslužiti kao interpretativno mjesto za kulturnu baštinu Stoca, gdje će posjetitelji moći čitati knjige, gledati video zapise i pristupiti mrežnom materijalu koji se odnosi na općinu Stolac.

Podsjećamo, Fondacija Mak Dizdar je početkom jula ove godine predstavila projekt Stolac: raskršće civilizacija u Sarajevu i aktivnosti koje su se implementirale, kao i aktivnosti koje su planirane u narednom periodu. Posljednji vikend jula ove godine, od 24. do 26. najavljuju promotivni događaj, koji će se desiti u sklopu festivala s dugogodišnjom tradicijom – Festival kulture Slovo Gorčina. U subotu, 25. jula na u Stocu održati će dj set bosanskohercegovačkog dvojca After Affair, koji već imaju tradiciju sviranja na lokacijama starih gradova i spomenika u Bosni i Hercegovini, dok će dan ranije, 24. jula, na otvaranju festivala biti održan koncert travničkog benda Mustra Orchestra. Organizatori su kazali kako će događaji biti organizirani na otvorenom, uz sve mjere zaštite koji nalažu nadležni organi, te mole posjetioce da se pridržavaju zvaničnih preporuka i preventivnih mjera u borbi protiv virusa.

 

Aktivnosti ovog projekta se provode kroz bespovratna sredstva Projekta za razvoj i promociju turizma Vijeća za regionalnu saradnju (RCC). Projekt finansira Evropska unija, a provodi RCC u nastojanju da doprinese rastu i konkurentnosti šest ekonomija zapadnog Balkana podržavajući razvoj i promociju zajedničke regionalne kulturne i avanturističke turističke ponude.

 

Fondacija Mak Dizdar poziva javnost da dožive Stolac, grad na raskršću civilizacija, s bogatim kulturno-umjetničkim i historijskim naslijeđem i modrom rijekom Bregavom.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.