U talijanskom ste restoranu, na računu piše ‘coperto’ ili ‘servizio’, šta zapravo plaćate?

Release Date
20/12/2023
naslovna fotografija
@caffeflorian

U čarobnom svijetu talijanskih restorana, postoji nešto što ljudima koji nisu iz Italije može izgledati pomalo neobično. Konobar vam je donio račun i na njemu pored svega što ste jeli i pili stoji i coperto. Coperto [koh-PEHR-toh], kako ga Talijani nazivaju, nije nikakva tajna, već mala nadoknada koja se naplaćuje po osobi u gotovo svim vrstama restorana u Italiji. Ali šta to tačno znači?

Coperto predstavlja naknadu za svaku osobu i pokriva troškove stolnog posuđa i hljeba. Plaća se samo u trattorijama, pizzerijama i restoranima, ili mjestima gdje sjedite i jedete obrok (ili barem jedno jelo). Ako, pak, uživate u aperitivu ili espressu u kafiću, coperto se ne naplaćuje.

Ovaj običaj potiče još iz srednjeg vijeka kada su ljudi često svraćali u gostionice, ali bi izbjegavali naručivanje hrane kako bi uštedjeli novac. Da bi nadoknadili gubitke, vlasnici su počeli naplaćivati gostima trošak za mjesto koje zauzimaju (posto coperto) te za korištenje pribora i tanjira.

Cijena coperta može varirati od 1 do čak 5 €, posebno na najpoznatijim i skupim turističkim mjestima. Iako možete odlučiti da ne pojedete hljeb koji su vam servirali, naknadu za coperto ćete i dalje morati platiti. I dok to može izgledati čudno strancima, za Talijane to je sasvim normalna stvar.

Od čega zavisi visina coperta?

Ovisi o vrsti restorana i lokaciji. U jednostavnim trattorijama, coperto može uključivati papirnate podmetače i salvete, grisini i hljeb niže kvalitete, pa će i naknada biti niža. S druge strane, u uglednim restoranima sa skupim stolnjacima, kvalitetnim priborom i domaćim hljebom, coperto će biti viši. Ukoliko je restoran na nekoj prestićnoj lokaciji, poput restorana s prekrasnim pogledom, coperto će biti još viši.

Je li coperto legalan?

Da, coperto je legalan, iako ponekad može biti iritantan, posebno kada je visok. Nema zakonskih ograničenja koja zabranjuju restoranima da ga naplaćuju, ali nacionalni zakon propisuje da se coperto mora jasno navesti u jelovniku (članak 18. Regio Decreto n. 635/1940).

Ok, a šta podrazumijeva servizio?

Kad je riječ o bakšišu, on nije uobičajen u Italiji, osim možda u nekim luksuznijim mjestima poput hotela, restorana i kafića. Ako ostavljate bakšiš onda su to euro ili dva, ili jednostavno zaokružite račun na najbliži cijeli iznos. Koliko ste samo puta bili u nekoj stranoj zemlji i onda se prilikom plaćanja počeli osjećati nesigurno, jer niste bili sasvim sigurni koliko trebate ostaviti bakšiša?

U nekim restoranima možete primijetiti uračunat i servizio, usluga. Servizio podrazumijeva pomoć osoblja za stolom tokom jela: brigu o narudžbi, davanje savjeta o jelovniku, serviranje i vađenje posuđa, sipanje pića. Ovaj običaj potiče iz prošlosti kada nije bilo ugovora o radu, pa su konobari zarađivali postotak od narudžbi i stolova koje su posluživali. Danas, iako postoje redovni ugovori za konobare, neki restorani još uvijek mogu dodavati servisnu naknadu na račun, često u iznosu od 15-20% ukupnog računa.

Slučaj Café Florian

Caffé Florian je jedan među najpoznatijim kafićima na svijetu. Ovo je jedno od posljednjih nekoliko mjesta gdje posetitelji zaista mogu osjetiti atmosferu kafića prošlog vijeka. Caffé Florian je bio mjesto gdje su snimane mnoge kultne filmske scene, poput Summertime i The Talented Mr. Ripley.

U ovom kafiću nema naknade za coperto, ali imaju dva različita menija sa različitim cijenama, oba možete pronaći i na njihovoj službenoj web stranici. Jedan jelovnik je jeftiniji, za one koji naručuju na pultu (al tavolo), i još jedan, skuplji, za klijente koji sjede za stolovima (al banco). Osim toga, ukoliko sjedite vani, a muzičari sviraju i za to postoji dodatna naknada po osobi, koja se zove orkestarska naknada, kreće se od 6 €. Na primjer, jedan espresso košta 3,5 €, a za stolom 7 €. Ako orkestar svira ukupno bi bilo 13 €.

Dakle, ako jedete u talijanskom restoranu, budite spremni platiti i dodatnu naknadu, ali nemojte se osjećati uvrijeđeno, to je jednostavno dio njihove restoranske kulture.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.