Ulaz u Veneciju se od sad naplaćuje, evo šta trebate znati!

Release Date
26/04/2024
fotografije
FBL

Venecija, poznata po svojoj bajkovitoj ljepoti kanala i bogatoj kulturnoj baštini, sada je predvodnik u borbi protiv negativnih efekata masovnog turizma. Od jučer, Venecija je postala prvi veliki turistički grad na svijetu koji naplaćuje ulaz svojim izletnicima.

Ovaj korak, koji je stupio na snagu 25. aprila, predstavlja dugoročnu strategiju zaštite grada od prevelikog opterećenja turističkim prilivom, dok istovremeno potiče posjetitelje da istražuju Veneciju i van glavne turističke sezone.

 

Prema novim pravilima, svaki posjetitelj koji ne planira prenoćiti u gradu mora kupiti ulaznicu online prije dolaska, po cijeni od pet eura. Ova mjera će biti na snazi do 14. jula, s ciljem raspodjele turističkih posjeta tokom cijele godine i promovisanja održivijeg turizma. Ulaznica je obavezna samo za pristup historijskom jezgru grada, dok su stanovnici, putnici, studenti i djeca mlađa od 14 godina izuzeti, kao i turisti koji borave u gradu više od jednog dana.

Implementacija ove inicijative zahtijeva sistematsku organizaciju zbog masovnog priliva turista. Turisti će dobiti QR kod nakon kupovine ulaznice, dok će lokalni redari na pet ključnih ulaza u grad provoditi nasumične provjere. Iako će biti izrečene novčane kazne onima koji ne posjeduju ulaznicu, neki stanovnici Venecije su izrazili nezadovoljstvo novim pravilima i smatraju da neće biti dovoljna za rješavanje problema masovnog turizma.

Uz implementaciju sistema naplate ulaza, postavlja se pitanje privatnosti turista, s obzirom na to da će morati pružiti svoje podatke prilikom rezervacije ulaznice. Ipak, vlasti tvrde da će ova inicijativa omogućiti sakupljanje korisnih statističkih podataka o posjetiteljima i pomoći u regulisanju turističkih tokova, što bi moglo doprinijeti očuvanju krhkog ekosistema ovog vodenog grada.

Venecija, sa svojim novim pravilima ulaska, pokazuje predanost očuvanju svoje jedinstvene kulture i okoline, dok istovremeno nastavlja dočekivati ljude iz cijelog svijeta da uživaju u svom čarobnom okruženju.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.