Upoznajte MemenTo Girl, feministkinju, buntovnicu i punk damu

Release Date
16/04/2022
razgovarala
Besima Svraka

MemenTo Girl je sarkastična, razigrana i svoja. Ona koja voli da nosi graffiti komade sa stileto štiklama ili tenama. Ona koristi odjeću da komunicira sa okolinom o temama koje je interesuju, na duhovit način, kroz likove i skrivene poruke u njenim slikama. MemenTo Girl ne prati modne trendove, jer je njen koncept baziran na individualnom karakteru žene koja svojim neubičajenim stilom to jasno komunicira. MemenToGirl je Tatjana Vidović, sarajevska umjetnica i kreativna direktorica brenda MemenTo.

Tatjana Vidović
Tatjana Vidović

MemenTo Girl je feministkinja, buntovnica i punk dama. MemenTo ideja prelazi iz inspiracije nekom temom, u srži temom o ženskim pravima i stereotipima, u realizaciju kroz umjetnički likovni koncept komuniciranja u karikaturnom prenaglašenom liku ženskog ‘stereotipa savremene ljepote’, malo pomjerenog iz ‘društva’ buntovnica, koja izrazom na licu i frazom u tekstu, stvara memento, crticu, trenutak u vremenu, kaže Tatjana.

Memento

Svaki komad se pravi posebno po narudžbi. Recite nam više o materijalima koje koristite i kako izgleda proces pravljenja jednog komada odjeće?

– Svaki komad se izrađuje u limitiranim kolekcijama i prave se po narudžbi klijentica, tako da cijena zavisi od komada i materijala koji se koriste za izradu. MemenTo likovi planirano i namjenski se pretvaraju digitalnim printom u komade odjeće, koji na taj način ideju i poruku iz svijeta mašte pretakaju u jedan fizički oblik i postaju dijelom našeg društva. Mini kolekcije su autorske, pocevši od same ideje, preko skice do dizajna uzorka i odabira materijala za digitalnu štampu, dizajna odjevnog komada i konačnog zaokruživanja sa slikom. Materijali koje kreiramo su visokokvalitetne prirodne tkanine, 100% pamuk (cotton twill-jeans, denim -jeans, pamučni žersej). Također, pored pamuka koristimo i druge visokokvalitetne materijale poput sportske lycre, vegan kože, tila.

Memento Girl

Koji vam je osobno najdraži odjevni predmet i zašto, te nosite li kreacije s vlastitim potpisom?

– MemenTo je moj stil i nastao je spontano, ličnom potrebom za dizajnom odjeće koju želim da nosim, a koja je svoj javni oblik i na neki način brend dobila zahvaljujući konstantnim upitima i interesovanjem za mojim svakodnevnim stilom. Da, MemenTo stvara kolekciju za sebe, a koja se na moje zadovoljstvo veoma dopada samosvjesnim i emancipovanim ženama.

Živimo u svijetu konzumerizma, svi žele sve, odmah. Vi stvarate slow fashion unikatne komade, kako biste opisali modu koja je aktuelna danas?

– Hm, teško pitanje… Savremena moda koja dolazi iz naglašavanja ličnog stila, shvatanja da odjevni predmet nije samo potreba za oblačenjem, već  i funkcija komuniciranja, koji jednako priča sa društvom oko nas, kao i o tome ko smo mi. Moda koja promišlja o svijetu u kojem živimo, koristi nove tehnologije u dizajnu i konceptu je dio savremene modne scene koja mi se dopada i kojoj i sam MemenTo pripada.

Šta mislite o modnoj sceni u BiH? Imate li omiljenog dizajnera/icu?

– Drago mi je da se u zadnjih par godina napokon nešto autentično dešava na modnoj sceni u BIH, vrlo skroman broj mladih i odličnih umjetnica i dizajnera, koje i MemenTo ima u svom ormaru. Izdvojila bih definitivno autentični Plusminus Fashion.

Ko su po Vama ikone stila, a ko Vam je omiljeni dizajner?

– Omiljeni dizajner je, naravno, MemenTo! (smijeh) Obožavam stil Sarah Jessice Parker u liku Carrie Bradshaw, a Alexander McQueen & Jeremy Scott su moji omiljeni dizajneri.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
ETIQUETTE – sinonim za unikatnost, jednostavnost i udobnost