Otkrivamo ko su članovi žirija Sarajevo Photography Festivala

Datum objave
21/04/2022

Organizatori Sarajevo Photography Festivala objavili su imena stručnog žirija koji će ocjenjivati takmičarski dio programa festivala.

Internacionalni žiri sastavljen je od eminentnih i nagrađivanih umjetnika, eksperata u kategorijama fotografije koje će ocjenjivati:

 

  1. Modna fotografija – Edvin Kalić
  2. Dokumentarna fotografija (reportaža) – Paul Lowe
  3. Life – Damir Šagolj
  4. 4. Portret – Duško Miljanić
  5. Mobilna fotografija – Jelena Janković
  6. Kreativna fotografija – Bojan Hadžihalilović
  7. Pejzaž/urbani pejzaž – Andrija Ilić
  8. Vjenčanja – Arnej Misirlić

 

Edvin Kalić je modni fotograf koji u svom opusu ima brojne kampanje za domaće i strane brendove, modne editorijale, naslovnice magazina… Njegov rad obilježava eksperimentisanje kroz modnu i umjetničku fotografiju. Svojim neobičnim i inovativnim pristupom fotografiji uspio je izgraditi prepoznatljiv stil na tržištu Bosne i Hercegovine i pozicionirati se u sami vrh fotografske scene.

Paul Lowe, dr. se smatra liderom u polju dokumentarne fotografije. Šef je Odsjeka za fotožurnalizam i dokumentarnu fotografiju pri Master programu na Koledžu za komunikacije Univerziteta umjetnosti u Londonu. Njegovo dosadašnje djelovanje obilježeno je fotografisanjem konflikta, a samo neki od događaja koje je zabilježio ovaj višenagrađivani fotograf bili su pad Berlinskog zida, oslobađanje Nelsona Mandele, glad u Africi, rat u Palestini, rat u bivšoj Jugoslaviji i uništenje Groznog.

U aprilu 2005. godine objavljena je njegova knjiga Bosanci koja dokumentuje 10 godina ratne i poslijeratne situacije u Bosni i Hercegovini.

Damir Šagolj je mnogostruko nagrađivani fotoreporter. Za svoj fotoreporterski rad Damir je nagrađivan najznačajnijim svjetskim strukovnim nagradama, uključujući Pulitzerovu i nagradu World Press Photo, a 2017. je proglašen Reutersovim fotografom godine. Predavač je na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti (ASU) i direktor WARM fondacije – međunarodne fondacije koja se bavi savremenim svjetskim sukobima, izvještavanjem o ratu, ratnoj umjetnosti, ratnom sjećanju, te promociji novih talenata i obrazovanja. Fondaciju su osnovali neki od najpoznatijih ratnih reportera iz cijelog svijeta.

Jelena Janković je beogradska fotografkinja sa zagrebačkom adresom koja je za svoj rad dobila brojne međunarodne nagrade, a izlagala je na mnogo grupnih i samostalnih izložbi od Beograda i Zagreba, preko Budimpešte, pa sve do New Yorka, gruzijskog Tbilisija i nigerijskog Lagosa. Njene fotografije našle su se u mnogim prestižnim publikacijama kao što su Rolling Stone, National Geographic, Der Spiegel, Professional Photographer, ELLE i mnoge druge.

Duško Miljanić je crnogorski fotograf, magistar Odsjeka fotografije. Osim reklame, Miljanić je sveprisutan i u umjetničkoj fotografiji. Učestvovao je na preko 80 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a za svoj autorski rad u oblasti fotografije i videa, Duško je dobitnik nekoliko značajnih nagrada međunarodnih institucija i festivala, među kojima su najznačajnije nagrada Svjetske asocijacije umjetničkih fotografa FIAP 2014. godine i nagrada Sterija za fotografiju u pozorišnoj umjetnosti, 2017.godine.

Bojan Hadžihalilović je jedan od osnivača dizajnerskog studija Design TRIO Sarajevo, te osnivač agencije Fabrika-Sarajevo koja se bavi dizajnom, kompjuterskom grafikom, TV animacijom, produkcijom TV spotova i marketing komunikacijama. Radovi grupe Trio i Fabrika su publikovani u magazinima: Graphis, Print, How, Step inside Design, Life, Newsweek, The Face, Creative Review, Art Press, Print, Flash Art. Bojan Hadžihalilović predaje na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za grafički dizajn.

Andrija Ilić je srbijanski fotograf koji preferira dokumentovanje sudbina običnih ljudi u neobičnim trenucima, a fasciniraju ga etno motivi različitih kultura. Njegovi radovi su objavljivani u svjetskim novinama i časopisima: News Week, Playboy, Times, Guardian, Focus, Suddeutche Zeitung-izdanje za mlade, Elsevier, Irish Times, Berlingske Tidende…. Dobitnik je nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada za fotografiju: nagradu Ringier, YU Press za fotoreportažu, nagradu UNS-a (Udruženje novinara Srbije) za fotografiju godine, nagradu Beta foto konkursa i drugih.

Arnej Misirlić je wedding fotograf i režiser, tvorac nekoliko kratkih filmova, ispred čijeg objektiva su se našle mnoge ličnosti BH scene i regiona. Autor je mnogobrojnih muzičkih spotova i reklama za neke od najznačajnihih brendova u regionu. Osnivač je Šećerlama wedding photography studija, te Komitet Production-a. Kao fotograf vjenčanja radi širom svijeta.

 

Podsjetimo da su prijave za Sarajevo Photography Festival u toku i traju do 30.4.2022. godine. Grand Prix nagrada je novčani iznos od 5000KM.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Valentina Banci: Potraga za djetetom u sebi stalni je posao glumca