Priča o prvoj kolonjskoj vodi na svijetu

Release Date
20/04/2022
naslovna fotografija
Wiki Commons

Original Eau de Cologne je zaštićeni naziv za mirise koji potiču iz grada Kölna u Njemačkoj. Kada posjetite ovaj grad na rijeci Rajni, već na glavnoj željezničkoj stanici dočekat će vas prodavnica sa hiljadama malih mirisnih flašica koje vam žele dobrodošlicu u grad u kome je započela historija kolonjske vode.

Sve je počelo davne 1709. godine kada je Talijan Giovanni Maria Farina, koji je živio u Kölnu, majstor za destilaciju alkohola i aromatizaciju, pronašao formulu za savršenu kolonjsku vodu. Napisao je svom bratu Giovanniu Batisti: Pronašao sam miris koji me podsjeća na italijanska jutra, na planinske narcise i cvjetove narandže odmah nakon kiše. Ovaj miris me osvježava, ojačava moj razum i fantaziju.

Farina Archive / Wikicommons

Magična vodica

Međutim, najpoznatija kolonjska voda na svijetu nastala je 83 godine kasnije, tačnije u oktobu 1792. godine, kada je, kako legenda kaže, Wilhelm Muelhens dobio tajni recept kao vjenčani poklon. To je bio recept za pripremu acqua mirabilis ili magične vodice namijenjene za internu ali i eksternu upotrebu.

Ubrzo nakon toga, Wilhelm je otvorio fabriku u Glockengasse, uličici zvona u Kölnu. Wilhelm je promovisao svoju magičnu vodu kao zdravi napitak koji se servirao sam ili pomiješan sa vinom.

Tokom francuske okupacije koja je počela 1794. godine, francuski general isfrustriran neorganizovanim rasporedom grada, odlučio je da numeriše sve kuće. Muelhenovoj kući je dodijeljen broj 4711, koji se od tada vezao za brend.

Godine 1810. godine Napoleon je objavio dekret da se mora javno objaviti spisak sastojaka svih medicinskih peparata namijenjenih za internu upotrebu. Muelhen nije želio da otkriva svoj tajni recept, pa je počeo promovisati svoju čarobnu vodicu kao parfem. Deset godina kasnije Peter Heinrich Molanus je dizajnirao heksagonalnu, uspravnu bočicu koja se koristi i danas. Tada je bočica bila zatvorena krunskim čepom a uz nju je dolazio i otvarač. Wilhelmov unuk Ferninard Muelhens je 1875. godine registrovao 4711 kao brend i kreirao prvu verziju modernog loga. Logo je finaliziran 1900. Godine i od tada nije promijenjen.

 

Goethe ispijao kolonjsku vodu

Mnogi se pitaju i zašto je originalni naziv kolonjske vode ‘Eau de Cologne´na francuskom umjesto na njemačkom jeziku. Razlog je taj što je francuski jezik tada smatran jezikom luksuza i plemstva. Eau de Cologne prate mnoge zanimljive priče. Između ostalog, čuveni Goethe je navodno ispijao kolonjsku vodu, a Napoleon Bonaparte je davao da mu se čizme naprave tako da u njih uvijek može stati bočica ove mirisne vodice.

Wikicommons

Harmonija sastojaka

Brend 4711 simbolizira umijeće i kreativnost parfumera više od 225 godina. Proizvodnja čija je slava najboljih parfumera već stvorila niz jedinstvenih Eaux de Cologne i čija se historija smatra fascinantnom širom svijeta. S obzirom na tradiciju 4711 kolonjske vode od preko 200 godina – mora postojati tajna zbog koje joj se ljudi vraćaju stotinama godinama. Brend 4711 svoj uspjeh pripisuje visoko kvalitetnim sastojcima i esencijalnim uljima. Harmonija svih sastojaka i aroma nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

4711

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
KENZO HOMME EAU MARINE EDT donosi mirise sunčanog i slanog ljetnog dana