7 činjenica o kafi koje niste znali

Release Date
01/07/2022
naslovna fotografija
@Nodar via Twenty20

Etiopski kozar, pronalazač kafe, nije ni slutio da će njegov neobični pronalazak hiljadama godina kasnije postati omiljeni napitak miliona stanovnika. Naime, oko 800. godine, etiopljanin Kaldi primjetio je da njegove koze postaju hiperaktivne i imaju nesanicu kada brste bobice sa obližnjeg grma. Zabrinuti kozar povjerio se lokalnom svešteniku, a ovaj je od bobica napravio napitak koji mu je omugućio da ostane budan noću, te se posveti molitvi i čitanju. Otprilike u isto vrijeme i afrička plemena pronašla su posebnu poslasticu; koristila su kafu u kombinaciji sa životinjskom masnoćom za dobijanje energetskih čokoladica.

Donosimo vam još sedam zanimljivosti o kafi koje vjerovatno niste znali.

1. Kafa je zapravo voće_Zrna kafe su zapravo dijelovi plodova koji liče na višnje i koji rastu na grmovima. Također, iako je kafa zapravo sjeme, zovemo je zrno jer podsjeća na zrna graha.

2. Plemenito drvo_Francuski kralj Luj XIV naredio je da se sagradi prva staklena bašta u Evropi, ali ne da bi se u njoj uzgajalo cvijeće, kako su mnogi pomislili, već da bi se uzgajalo prvo drvo kafe u Francuskoj, poznato kao plemenito drvo. Ono je postalo jedno od najplodnijih na svijetu – od njega potiču milijarde primjeraka drveća arabike, koje je izvoženo u Ameriku i u druga područja.

3. Instant kafa se pije na Mjesecu i Mount Everestu_Instant kafa se koristi u porcijama hrane za vojsku, za svemirske letove, za pješačke pohode kroz neistražene predjele i mnoge druge ekspedicije – ekstremne ili uobičajene. Nestlé kompanija pružila je svoj doprinos misiji Apola 11, predvođenu Neil Armstrongom, praveći za njih posebne proizvode pogodne za konzumaciju u tako ekstermnim uslovima putovanja na Mjesec. Nescafé je od tada stalni putnik NASA-inih svemirskih putovanja. Također, Nestlé je podržao veliki broj ekspedicija na Mount Everest, dok vi možete da uživate u istim čarima instant kafe u toplini svog doma, ili ipak, u vašim ličnim pustolovinama.

4. Čuveni njemački pisac Goethe inspirisao je pronalazak kofeina_Goethe je bio veliki prijatelj i poštovalac uglednog hemičara Deberainera. Pri jednom od njihovih susreta, hemičar mu je ispričao priču o svom veoma talentovanom studentu Rungeu. Kada je do susreta došlo, pisac i naučnik satima su diskutovali o hemiji, da bi Goethe na kraju susreta izvadio malu kutiju i predao je Rungeu. Kutija je bila napunjena zrnima arabika kafe. Mladi naučnik se u potpunosti posvetio proučavanju sadržaja te male, drvene kutije. Nekoliko mjeseci kasnije uspješno je izolovao aktivnu supstancu iz kafe, i nazvao je kofein.

5. Kafa je najrasprostranjeniji mentalni stimulans na svijetu_Dokazano je da djeluje kao blagi stimulans na mozak i tijelo, povećava pažnju i koncentraciju . Počinje da djeluje već 20-30 minuta nakon konzumiranja, mada svi znamo jutra kada nam je dovoljan i samo miris da bismo probudili svoja čula.

6. Moment kada je kafa prevruća za piće je zapravo najbolji za probanje arome_Za ocjenu svojih mješavina degustatori koriste metod degustacije iz šoljica koji je poznat i kao degustacija kafe. Radi se o složenom procesu koji podrazumijeva probanje ukusa i sirovih i prženih uzoraka, kako za vrijeme, tako i nakon postupka prženja. Degustator također isprobava kafu na različitim temperaturama da bi osjetio čitav spektar prisutnih ukusa.

7. Istraživači dekodirali DNK zrna robusta kafe_Tim istraživača sekvencirao je DNK zrna robusta kafe, što je važan korak koji bi mogao dovesti do daljeg razvoja prinosa zrna, kao i unapređenja kvaliteta i otpornosti robusta kafe na bolesti i sušu. Što je najvažnije, ovo otkriće može pozitivno da utiče na povećanje prihoda poljoprivrednika.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.