KAWA Speciality Coffee Bar: Novo, cool mjesto za ljubitelje kafe i minimalizma

Jednostavnost je vrhunska prefinjenost

Datum objave
10/08/2021
fotografije
Armin Dorado

Dugogodišnja maštanja, istraživanja najljepših kafeterija svijeta, velika ljubav prema kafi i vinu te minimalizam kao estetski iskaz baza su novog, osvježavajuće kosmopolitskog prostora u Sarajevu. Kawa je nastala iz želje da se dragi prijatelji okupe u ugodnom ambijentu i piju, pre svega kafu vrhunskog kvaliteta, a pomalo neobičnih aroma i tonova.

Nakon prvih iskustava u zagrebačkom Eli’s Caffeu (jedan od prvih coffee speciality barova), te otkrivanja bogate berlinske scene potvrdilo se skorašnjom beogradskom modom – da su kafe sofisticiranijih ukusa zgodne i za nepca naših građana, inače naviknutih više na gorče tonove. Iz toga izranja želja da se i u Sarajevu ponude najkvalitetnije kafe, koje dolaze od malih proizvođača, iz mikro lotova, za koje se zna kako su ubrane, sušene, pržene i kako su došle na naš sto.

 

 

Postoje dve vrste kafe, sve ostalo su podvrste. Kako je kafa biljka ona ima različite note, baš poput vina može se u kafi osjetiti trešnja, jabuka, zova, čokoladne note, karamel note, gorčina i kiselina. Balans kiselosti i voćnih nota daju veoma osvježavajući napitak. Od kvalitetne kafe ne boli stomak, nema se osećaj napregnutosti u stomaku i glavi, može ih se popiti više uz osećaj prijatnosti. Robusta slovi za nekvalitetniju, pravi pjenu i znantno je povoljnija. Zato je u većini komercijalnih espressa veliki procenat robuste, te smo i mi naviknuti na veći procenat robuste i na njenu gorčinu.

Ponuda u Kawi će se stalno mijenjati, a trenutno su na meniju kafa iz Indije – čokoladnija, manje kisela, 100% arabika, bez goričine i kafa iz Kolumbije – dosta smjelija, puna voćnih nota, veće kiselosti, a sa manje pjene. Obje, bilo kao espresso, cappuccino ili u hladnim varijatama, čarobna su igra ljetnjih ukusa.

 

 

Sažeto, u Kawi vas čeka put oko svijeta kroz selekciju kafa, a put kroz region kroz selekciju vina (trenutno Nuić, Simčič, Erdevik), prirodnih sokova i izvorske vode. Čajeve na nedjeljnom nivou posebno bira komšija, prvi bosanskohercegovački sommelier, gospodin Adnan Smajić iz kultne čajdžinice Svijet organskog čaja Franz und Sophie.

Enterijer je osmislio tim arhitektonskog ureda Fo4a Arhitektura, izvršili prijatelji iz New Vision Sarajevo, vizuelni identitet potpisuje Studio 10 iz Sarajeva, a namještaj brenda Gazzda transformiše prostor u rafinirani svet odmora, dok ga oživljavaju pažljivo odabrane biljke Plantismus.

Svoju savršenu šoljicu kafe potražite u Kawi na adresi Dženetića čikma 16 (preko puta Olimpijskog muzeja, u produžetku Petrakijine ulice, Sarajevo, Bosna i Hercegovina), od ponedjeljka do subote od 7 do 23h, a nedjeljom od 10 do 18h. 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Amina Šljivo – Bećić / Beecreative: Freelancing u BiH doživljava veliku ekspanziju