Asmir Begović: Živim svoj san

Fudbalski stručnjaci će za njega reći da je vrhunski golman, navijači da je pravi vođa, njegovi prijatelji i poznanici da je skroman i jednostavan, a većina žena da je jako šarmantan, bar tako kažu čitateljice našeg portal koje su ga proglasile najšarmantnijim Zmajem. On je Asmir Begović, golman Stoke Cityja i kapiten naše fudbalske reprezentacije, otac jedne djevojčice, brižni suprug i veliki humanitarac.

 

Jučer je za našu reprezentaciju bila dosta teška utakmica, koju smo nažalost izgubili, međutim, Asmir, koji je u sinoćnoj utakmici prvi put nosio kapitensku traku kaže kako se neće predati sve dok postoji i najmanja nada. Iako je došao povrijeđen na pripreme, maksimalno se potrudio na utakmici, uspio ostati optimističan, našao je vremena i za intervju za naš portal.

 

 

 

Trenutno sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine težite plasmanu na Evropsko prvenstvo. Mnogi će se složiti da ste baš Vi najstabilnija karika u reprezentaciji, što je potvrđeno i kapitenskom trakom. Naša reprezentacija je izgubila sinoć, šta možemo očekivati dalje? 

– Razočaran sam jer smo izgubili, međutim, možemo još nešto napraviti i ostvariti naš cilj. Ne smijemo se predati. Nadam se da ćemo uspjeti.

 

 

Gledajući sa strane čini se fascinantnim i hrabrim izlazak pred pun stadion, pogotovo kad su u pitanju neke odlučujuće utakmice i kad Vas cijela nacija gleda, posebno nakon nastupa na Svjetskom prvenstvu očekuje se nastavak uzlazne putanje, a pri tome imamo jako zahtjevne navijače i publiku. Kako igrači podnose taj psihološki pritisak?

– Sigurno nije to ništa novo za nas, jednostavno je takva situacija i moramo se nositi s tim. Za svaku utakmicu se pripremamo isto, nastojimo odraditi svoj posao što bolje, bitno je da imamo podršku publike i pun stadiona, svi igrači žele igrati na velikim stadionima sa najboljom atmosferom. Kako kažete, ponekad zna biti veliki pritisak, ali mi se snalazimo s tim dobro, dobra je atmosfrea u ekipi i to nam puno pomaže.

 

Asmir Begović
Asmir Begović

 

Često naglašavate da Vam je dobro u Stoke Cityju, međutim, u zadnje vrijeme novinari pišu o mogućem prelasku u Liverpool, koliko ima istine u tome?

– Sve su to špekulacije. Ljudi puno pričaju, igrač sam Cityja i zadovoljan sam tamo, međutim, uvijek postoji šansa da se otvore mogućnosti za bolje. Pod ugovorom sam još godinu i pol, šta će biti poslije toga vidjet ćemo. Ja sam samo fokusiran na fudbal i puštam drugim ljudima da rade na tim stvarima.

 

 

Pored sporta aktivno se bavite humanitarnim radom putem svoje Fondacije. U septembru je Stadion Britannia, dom Stoke Citya, bio domaćin inaguralne donatorske gala večere na kojoj ste skupili donacije za igralište za djecu iz Zavoda Mjedenica. I Edin Džeko je prisustvovao. Recite nam više o Fondaciji, kako ste došli na ideju da je pokrenete?

– Veoma je bitno priključiti se humanitarnim stvarima i tako pomoći ljudima koji nisu imali puno sreće i prilika u životu. Sjećam se i ja kad sam bio dijete, dosta stvari ti stoji na putu da ostvariš svoje snove. Vjerujem u to, želim pomoći djeci koja nemaju mogućnosti koje ja imam. Treba se priključiti, naš posao je da se potrudimo napraviti što više igrališta kako bi djeca bila aktivna, bila zdrava i da uživaju.

 

Asmir Begović i Edin Džeko / Stadion Britannia, donatorska gala večera
Asmir Begović i Edin Džeko / Stadion Britannia, donatorska gala večera

 

Čega se prvo sjetite kad pomislite na svoje djetinjstvo?

– Jednostavnih igara sa prijateljima. Djetinjstvo mi je bilo takvo da sam se puno selio, a fudbal mi je uvijek bio izlaz i moj put vani. Fudbal mi je donio dosta prijatelja, donio mi je mogućnost da jednostavno uživam. Bili su to super dani.

 

 

Vi ste sad otac, šta se najviše promijenilo nakon što ste dobili kćerkicu?

– Kad dobijete dijete život se promijeni, dođu neke nove obaveze. Trebalo mi je malo vremena da se naviknem na to, ali uživam biti otac.

 

 

Da li se Taylor sviđa BiH?

– Sviđa joj se, dolazila je već nekoliko puta, bili smo u posjeti porodici. Dolazimo kad možemo, gore imamo puno obaveza, pa nemamo priliku češće dolaziti, ali kad god možemo dolazimo.

 

 

Kako biste reagirali na to da ona krene Vašim stopama, možda bude golmanka jednog dana?

– (smijeh!) To ćemo vidjeti. Puštam je da radi šta želi, bitno je da je ona sretna. Ako ona odluči to neće biti problem.

 

Asmir i Nicolle Begović
Asmir i Nicolle Begović

 

Vaša supruga Nicolle veoma voli jahanje. Da li i Vi jašete?

– Ne smijem, ugovorom sam vezan, pa ne smijem zbog mogućih povreda. Jednom sam probao i nije to za baš mene.

 

 

Vaše ime dospjelo je među novinske naslove zahvaljujući i saradnji sa dizajnericom Eminom Hadžić. Vi ćete kreirati mušku kolekciju brenda La Luna. Šta nam možete reći o tome?

– Prije nekoliko mjeseci je nastala ideja. Mislim da će to biti fina stvar. Radujem se saradnji sa Eminom i novoj kolekciji. Moramo još raditi na dosta detalja, a nisam ni ja baš najvještiji i morat će mi ona pomoći. Mislim da će to biti fin projekt. Vidjet ćemo kako će sve to funkcionirati, kako će publika reagirati, vjerujem da će sve biti kako treba, pa ćemo vidjeti šta dalje.

 

 

Kakav je život na Otoku? Izlazite li često ili živite mirnim porodičnim životom?

– Davno sam se navikao na život tu. Nemam puno vremena za slobodne aktivnosti. Slobodno vrijeme uglavnom provodim s porodicom.

 

 

Postoji li neki golman kojeg smatrate uzorom?

– Kad sam odrastao pratio sam legendarne golmane kao što su Oliver Kahan i Gigi Buffon. Svaki golman ima svoj stil, danas ne pratim puno druge, često gledam fudbal i nastojim pokupiti što više od drugih, ali se moram fokusirati na svoj stil i svoju igru.

 

 

Pozicija golmana je vrlo često nezahvalna. Koliko je teško biti drugi golman Casilasu, Neueru, Vama …

– Takav je život golmana, stalno smo pod pritiskom i moramo se snaći, jednostavno se naviknete na pritisak. Međutim, ja volim kad sam pod pritiskom.

 

asmir_begovic

 

I, o čemu razmišljate kad stoji ispred Vas igrač spreman pucati penal?

– Sve se brzo desi, nema se puno vremena za razmišljanje. Puno se trenira kako se ne bi puno mislilo u tom trenutku. Kad on puca jednostavno moraš reagirati i to je to.

 

 

Fudbaleri su vrlo često praznovjerni. Imate li Vi kakav ritual prije utakmice?

– Ja sam vrlo jednostavan, fokusiran sam na utakmicu i nemam ritual, jer ako nešto loše krene onda se opterećujete takvim stvarima, opada koncentracija. Ne opterećujem se tim stvarima, bitno mi je da sam fokusiran.

 

 

Prema gotovo svim anketama Vi ste jedan od najpoželjnijih sportista u našoj zemlji, a na našem portalu proglašeni ste i za najšarmantnijeg Zmaja. Imponuje li Vam to?

– To je fino čuti, drago mi je i zahvaljujem se na tome. Jednostavno sam tako rođen! (smijeh) A, da li mi godi? Godi, naravno, mada inače ne obraćam puno pažnje na te stvari.

 

 

Vama je 27, imate uspješnu karijeru, oženjeni ste, imate kćerkicu. Šta bi po Vama svaki muškarac trebao uraditi do tridesete? Imate li neispunjenih želja?

– Iskreno, ja živim svoj san. Najbitnije mi je da smo svi zdravi. Moje želje su jednostavne i tako skoro sto posto ispunjene. Normalno je da želim napredovati u karijeri, želim više stvari osvojiti, ali sve ide dobro i nemam previše želja. Sretan sam.

 

razgovarala_Besima Svraka

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.