Biblioteka Zemaljskog muzeja prvi put javnosti otvara svoje depoe

U povodu obilježavanja 135. rođendana Zemaljskog muzeja BiH

Release Date
31/01/2023
fotografije
Zemaljski muzej BiH

Dani otvorenih vrata biblioteke ZMBiH bit će upriličeni 1. februara 2023. U povodu obilježavanja 135. rođendana Zemaljskog muzeja BiH, biblioteka Zemaljskog muzeja će po prvi put javnosti otvoriti svoje depoe u kojima čuva višestoljetni knjižni fond.

Biblioteka Zemaljskog muzeja BiH, počela je sa radom 1888. godine, a od 1913. godine smještena je u prostorije u kojima se nalazi i danas. Organizovana je kao specijalna naučna biblioteka, sa oko 400 000 svezaka publikacija (knjiga, časopisa, novina). Građa koju posjeduje Biblioteka sistematski je prikupljana i najviše se odnosi na oblasti arheologije, historije, etnologije, fokloristike, mineralogije, geologije, botanike, zoologije i muzeologije. U fondovima Biblioteke nalaze se i stare, raritetne zbirke prikupljene u periodu Austro-Ugarske i Kraljevine Jugoslavije. Osim izuzetno vrijednih i rijetkih knjiga, biblioteka Zemaljskog muzeja posjeduje značajnu zbirku periodike i dnevnih novina koje datiraju od austrougarskog perioda do danas.

Zahvaljujući izdavačkoj djelatnosti, odnosno izdavanju Glasnika Zemaljskog muzeja BiH najstarijem naučnom časopisu u Bosni i Hercegovini, uspostavljeni su kontakti i razmjena publikacija sa naučnim institucijama i muzejima širom svijeta. U sklopu Dana otvorenih vrata Biblioteke, biće upriličena i bibliotečka izložba o Glasniku Zemaljskog muzeja BiH. Kako bi se što bolje zaštitile, knjige se čuvaju u posebnim uslovima; osigurava se optimalna temperatura, svjetlost te količina vlage.

Depoi će biti otvoreni u dva termina po 1h: od 10h do 11h i od18 do 19 h, uz pratnju bibliotekarki u grupama od po 15 posjetitelja. Napomena: Publikacije su izložbenog karaktera, te se neće smjeti dirati!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.