BILLAIN predstavlja nastavak svoje kozmičke sage, album LANDS UNBREACHED

Release Date
11/04/2022

Tri godine nakon vizionarskog debitantskog izdanja Nomad’s Revenge, sarajevski producent Billain danas je objavio drugi studijski album Lands Unbreached.

Lands Unbreached je kompleksna nova epizoda Cyberneuro sage; Billain je još jednom uspio zvukom, ali i oblikom, kao autor skulptura prezentovanih na omotima singlova, dočarati fuziju cyberpunka i neurofunka. Kroz petnaest kompozicija albuma na kojem gostuju svjetski poznati Kemal, Tasha Baxter i Kursa, Billain još jednom dokazuje premoć svog drum’n’bass izraza kojeg vješto kombinira sa mirnijim, ambijentalnim zvukom.

Kako i sam Billain kaže, Lands Unbreached nije isključivo sonični nastavak Nomad’s Revengea, već auditivno-narativno djelo koje se uklapa u ideje komunicirane na ranijim izdanjima. I nadolazeći film Fugitive je dio ove intrigantne slagalice.

Novi album je priča Broela, Kire i Zana, koje sam predstavio kroz EP izdanje Colonize i album Nomad’s Revenge. Radnja albuma dešava se na planeti na kojoj je smješten misteriozni grad Biotech, izolovan od drugih civilizacija i sakriven iza masivne Techavault kapije. Uspavani grad sofisticiranih tehnologija krije svoje tajne koje su povezane sa jednim od protagonista albuma, a naznake razrješenja ove misterije razbacane su kroz cijeli album, govori Billain.

billain lands unbreached

Pored Billaina koji je kreirao futurističke skulpture koje krase omote singlova, naslovnicu albuma je ilustrirao Andi Muhammad Khadafi iz Indonezije, u umjetničkom svijetu poznatiji kao Wellforged.

Pored Khadafija, u Billainovom timu su i legendarni animator Hideki Inaba, te bosanskohercegovački ilustrator Boris Stapić, koji su zajedno sa Billainom radili na ekranizaciji prvog singla Infinite Blue.

Album je danas objavila izdavačka kuća Renraku Global u digitalnom i vinilnom izdanju. Billain, koji djeluje i kao dizajner zvuka za holivudske filmove i videoigre, sigurno neće odmarati u nastavku godine. Trenutno finalizira svoj animirani film Fugitive, a datum premijere će biti objavljen uskoro.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Otvoren Modul Memorije: Paul Lowe – dobitnik Nagrade za očuvanje kulture sjećanja