Fem Forum: Upoznajte 9 inspirativnih žena iz Mostara

Release Date
08/03/2020
tekst
FBL
fotografije
Stanislava Borovac

Povodom 8. Marta upriličen je Fem Forum u Američkom kutku Mostar, koji je zamišljen kao druženje s inspirativnim ženama iz Mostara i okolice. Na Fem Forumu su gostovale Nada Glibo Komadina i Martina Penava koje su osnovale studio Fasada, Tajana Ćumurija, pokretačica brenda BulBul.Design, Vedrana Božić, vlasnica galerije Claire Noel, Sabina Maslo, jedna od organizatorica Street Arts Festival Mostar, Mirna Mezit, direktorica Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama Los Rosales i osnivačica Lonato Lunchroom, Inga Kotlo, pokretačica inicijative Bulevar prijateljstva – Mostar i Arnela Memić, jedna od osnivačica Centar za psihološku podršku Sensus.

Marina Đapić
Marina Đapić

– Cilj Foruma je bio da istaknemo aktivne i inspirativne žene različitih generacija, koje su pokrenule i vode svoje kreativne industrije, festivale, socijalna poduzeća i nevladine organizacije te koje su pozitivan primjer samostalnosti, neovisnosti, kreativnosti i pozitivnih društvenih promjena. Bitno nam je bilo istaknuti važnost da su žene aktivne, nezavisne i povezane kao i činjenicama da u našem gradu i BiH upravo žene stoje iza mnogo pozitivnih ideja i inicijativa. Plan je da Fem Forum ima i svoj nastavak te okuplja još mnogo inspirativnih žena iz Mostara i BiH, rekla je Marina Đapić, koordinatorica Američkog kutka u Mostaru.

A evo šta smo saznale o učesnicama i njihovim projektima i inicijativama.

 

Nada Komadina i Martina Penava / Fasada

Arhitektice Nada Komadina i Martina Penava priču o brendu Fasada započele su Ilustriranom arhitektonskom bojankom, koja se pokazala kao uspješan projekt: istovremeno edukacijska knjiga, antistres terapija, hobi i zabava, igra, umjetnost, arhitektura, ilustracija, suvenir, turistička razglednica, uspomena iz Mostar, a nastala je u saradnji s akademskom slikaricom Majom Rubinić.  U decembru 2017. godine Fasada ostvaruje saradnju s brendom Samusa, i nastaje linija arhitektonskog nakita s motivima Mostara.

– Arhitektura je širok spektar, a naši interesu su još širi od toga, pa smo se svega doticale. Nakit je uvijek svima zanimljiv, ali su interijeri isto jako zanimljivi širim masama, dosta ljudi se bavi interijerima, ne samo arhitekti, a mi se trudimo da se nas naši projekti izdvoje jednom posebnošću. Trudimo se da naši projekti budu ne samo estetski privlačni, nego i funkcionalni i kreativni. Svaki projekt je priča za sebe i trudimo se izdvojiti, kaže Martina.

Martina i ja radimo već deset godina zajedno i imale smo sreću da radimo u svim segmentima naše struke, bavile smo se urbanizmom i prostornim planiranjem, radile smo na urbanističkim planovima, arhitekturi u svim fazama. Prvo smo radile karte, a kad radite s kartama uvijek gledate sve iz ptičije perspektive, svaki naš motiv je gledan odozgo i naviknete se posmatrati stvari tako, pa smo nas dvije, dok smo tako po čitav dan crtale karte ,razmišljale šta bi bilo još lijepo dizajnirati kako bismo proširile svoj opus. Mostar je zanimljiv u urbanističkom smislu, ima tu svoju čipku starog dijela grada, sve te zavijene ulice, a samo sto metara dalje imate rondo i pojavu urbanizma i pravolinijskog sistema gradnje. Tako je nastao nakit Fasada, kojeg radimo u saradnji sa Tarikom Musikadićem iz Sarajeva. Odlučile smo da to bude 5 motiva grada, istaknula je Nada Glibo Komadina.

Ovim projektima promiče se kultura Mostara kroz već primijenjenu arhitekturu reprezentativnih objekata, ali i urbanističke mape poznatih i karakterističnih dijelova grada Mostara. Kroz nakit se predstavljaju motivi Stare gimnazije, Starog mosta, mape Rondoa i mape Starog grada te detalj gradskog sata s Kosače i Interpretacijskog muzeja, a sada i rozete sa stare franjevačke crkve u Mostaru.

Nada Komadina.Martina Milićević i Vedrana Božić
Nada Komadina.Martina Milićević i Vedrana Božić

 

 

Vedrana Božić / Claire Noel

Uz veliku podršku prijatelja i obitelji, Vedrana Božić je prije pet godina otvorila galeriju rukotvorina u Čapljini, koju je nakon dvije godine preselila u Mostar. Danas Galerija umjetnina Claire Noel nudi umjetničke slike i rukotvorine. To je mjesto gdje svako može pronaći nešto lijepo za sebe ili za poklon. Svi artikli u Galeriji su ručno izrađeni unikati, te je također moguće naručiti personalizirane rukotvorine urađene samo za vas po vašoj želji. Nakit Claire Noel – medaljoni, broševi, narukvice, prstenje, predstavljaju fragmente umjetničkih slika slikarice Vedrane Božić.

– Umjetnica sam po opredjeljenju, ali po zanimanju nisam, školovala sam se u jednom sasvim drugom području, koji nema nikakve veze s ovim što danas radim, ali sam uvijek slikala i skupljala papiriće i trakice, jednog dana sam odlučila raditi ono što volim bez obzira što živim tu gdje živim. Roditelji nisu bili najsretniji s mojim izborom i mogu ih razumjeti. Danas mogu s ponosom reći da galerija postoji i dobro stoji na četiri noge. Baza su moje slike, te nakit i suveniri. Slike su u fokusu i njih više i forsiram. Slike su sve moje, a imam i artikle od drugih izlagača. Radim i personilizirane ilustracije, pozivnice za rođendane i krštenja. Kupci su lokalni ljudi. Prilagođavam se njima. Radim slike anđela, tih nekih figurica i to je uvijek zanimljivo za krštenja, korizme, prilagođavam se klijentima i slušam šta oni traže, kaže Vedrana.

Za uspjeh njene galerije Vedrana kaže da je nagrađena osim talenta, ima i volju i želju i odricanje i ludost i hrabrost.

– U meni se sastalo milion situacija. Poznajem ljude koji su talentovaniji i obrazovaniji od mene, ali ih nešto koči. Ne trebaju vam milioni da otvorite galeriju. Istina jeste da je velika stvar raditi ono što voliš. Rečenica koju ističem kad me pitaju kako sam uspjela je – NEMA NAZAD, istaknula je Vedrana.

Vedrana Božić, Mirna Mezit, Tajana Ćumurija i Sabina Maslo
Vedrana Božić, Mirna Mezit, Tajana Ćumurija i Sabina Maslo

 

Mirna Mezit, direktorica JU Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama “Los Rosales” Mostar i osnivačica Lonato Lunchrooma

JU Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama Los Rosales Mostar osnovan je sada već davne 1997. godine, kao jedinstven i specifičan pravni subjekt u kojem se kroz nekoliko segmenata rada (vrtić, osnovnu školu, radionice za drvo, keramiku, tekstil, uzgoj cvjeća, radionicu kuhanja i rezidentni smještaj) obrazuju, odgajaju, socijalizuju, radno osposobljavaju i rehabilituju djeca i omladina sa lakšim, umjerenim i kombinovanim poteškoćama u psihofizičkom razvoju uzrasta od 2 do 45 godina starosti.

U sklopu Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama Los Rosales u Mostaru 13. septembra 2019. otvoren je restoran lunchroom Lonato u kojem su zaposlenici osobe s posebnim potrebama. Restoran Lonato je prvi takve vrste u Bosni i Hercegovini i poseban je upravo po tome što je omogućio zaposlenje djeci s poteškoćama u razvoju. Ideja za restoran je potekla od Sophie Hooymans, mlade humanitarke iz Holandije, a objeručke je prihvaćena od Centra i direktorice Centra, Mezit Mirne.

– Bio je to jedan dug proces. U Centru imamo 130 osoba različitih starosnih dobi, na čelu tog centra sam već petu godinu, ali sam dio priče već 12 godina. Jedne prilike su došle dvije djevojke u posjetu iz Holandije, prilila sam ih i popričale smo. Htjele su vidjeti kako mogu pomoći. S obzirom na to da imamo 130 korisnika Centra kojima je trebalo obezbijediti tri obroka dnevno i smještaj, a obroke smo pripemali u jednoj maloj kuhinjici, rekla sam im da nam treba kantina za korisnike, a da ujedno bude i mjesto za radionice u kojima bi korisnici iznad 18 godina mogli učiti osnovne vještine kuhanja i pospremanja, što su osnova za samostalni život. One su rekle: Ok, pa ćemo vidjeti šta možemo. Nakon pola godine su ponovo došle, a Sophie je danas dio naše porodice. Dolaze svake godine bar tri četiri puta, a kroz Centar je prošlo više od 300 volontera iz Holandije koji ozbiljno rade u Centru. Nakon dvije godine intenzivnog rada, Centar je dobio kuhinju i kantinu. Kasnije smo došli na ideju da otvorimo restoran, kaže Mirna.

Njihova misija je odgajati i obrazovati djecu i mlade s teškoćama te ih osposobljavati za što samostalniji život u sadašnjosti, a nadasve u budućnosti. Oni žele da svi članovi društva uvide sposobnosti i mogućnosti ove djece i mladih, da postanu svjesni da i oni mogu, hoće i znaju.

Svi kad pričamo o osobama sa poteškoćama, pričamo samo o osnovnom obrazovanju, djeca sa poteškoćama pripremaju se u školama samo za dva zanimanja pomoćni kuhar i poslastičar. Mi to želimo promijeniti, a ovo je sad za sad jedan mali korak. Mislimo da svima treba pružiti priliku. Naše društvo nije spremno ni na šta šta je drugačije. Dalje je naš plan da pravimo evropski model smještaja samostalnog stanovanja uz pomoć. Mi smo mala pozitivna svjetla tačka i nadam se da ćemo nastaviti. Ovo je nešto novo i nije nešto što je nemoguće, istaknula je Mirna.

americki korner mostar 8 (18)

 

 

Tajana Ćumurija / BulBul.Design

Tajana Ćumurija, mlada grafička i web dizajnerica iz Mostara i njen brend BulBul.Design dobar su primjer proizvoda koji imaju upotrebnu vrijednost i kulturna dobra predstavljaju na jedinstven i savremen način.

 – Bulbul je priča stara 5 godina, krenulo je spontano, u slobodno vrijeme koje sam imala između posla i studiranja počela sam crtati. Podijelila sam to sa prijateljima i oni su me podstaknuli da objavim radove na društvenim mrežama. Šipak i Stari most su mi bili jedni od prvih motiva, željela sam ih predstaviti u malo modernijem svjetlu. Zatim sam radila dizajn nekih jugoslovenskih motiva, a inspiracija su mi bili i sevdah pjevači i pjevačice, Himzo Polovina, Silvana Armenautalić… Kasnije su na red došli stećci. Krenula sam samostalno istraživati i stvaorila se potreba i željela da to prenesem na cekere, majice i da na taj način približim to bogatstvo koje imamo, kaže Tajana.

BiH je zemlja bogata historijom i kulturom koju trebamo prezentirati na svakom koraku, što nastoji Tatjana kroz BulBul.Design brend. Zbog ne postojanja vlastitog proizvodnog pogona, Tajana svoje majice, cekere, postere, stickere naljepnice i šoljice izrađuje u saradnji sa lokalnim umjetnicima i entuzijastima koji isto kao i ona pokušavaju svoje ideje razviti u održive biznise. Za izradu proizvoda koristi digitalni print i sitotisak.

Sabina Maslo
Sabina Maslo

 

Sabina Maslo / Street Arts Festival Mostar

Street Art mostarska priča počela je 2012. godine, kada je osnivačica Marina Đapić dobila inspiraciju gledajući dokumentani film o Banksyju Exit trought the gift shop. Istovremeno je djelovala u Vijeću mladih Grada Mostara kao predstavnica OKC Abrašević i krenula se aktivno baviti kulturnim angažmanom. Nedugo nakon toga počela je realizacija i prvog festivala u vidu manjeg projekta zajedno s učenicima UWC Mostar. Krenuli su iz želje da okupe lokalne umjetnike i omoguće im da se izraze u javnom prostoru.

– Ja sam prve godine sam bila učesnica i nisam znala ništa o street artu, istina da sam studirala Akademiju likovnih umjetnosti, danas sam profesorica likovne kulture, ali street art nije umjetnost koja se izučava na fakultetima. S Marinom sam počela sarađivati na pisanju projekata u želji da proširimo čitav festival. Danas naš tim čini pet žena, šarolika jedna grupa. Želja nam je da ponudimo kvalitet, a ne kvantirte, pa svakegodine biramo posebne umjetnike i umjetnice, kaže Sabina.

Svake godine Festival je sve veći i bolji i za njega su se počeli zanimati umjetnici i umjetnice iz cijele BiH i svijeta. Street Arts Festival u Mostaru donosi novu dinamiku na ulice grada, oplemenjuje javni prostor i umrežava umjetnike i umjetnice, a ujedno revitalizira umjetnošću napuštene prostore i ruševine i daje jedan univerzalni vizuelni identitet gradu. Festival pored toga pruža priliku za afirmaciju mladim umjetnicima iz BiH čiji je progres znatno vidan iz godine u godinu istovremeno približavajući umjetnost svim građanima.

Sabina Maslo, Inga Kotlo i Arnela Memić
Sabina Maslo, Inga Kotlo i Arnela Memić

 

 

Inga Kotlo / Bulevar prijateljstva – Mostar

Bulevar prijateljstva je volonterski projekt uređenja i adaptiranja dvorišta za dijalog, nauku, kulturu, sport i druženje na otvorenom, koji je pokrenula profesorica Inga Kotlo zajedno sa nekoliko mališana iz Mostara uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

– Bulevar prijateljstva je volonterski projekt neformalne grupe mladih osoba koji djeluju pod nazivom Komšiluk iz snova, a koji – zajedno sa zainteresovanim maloljetnim i punoljetnim građanima i građankama Mostara – imaju za cilj: urediti i obogatiti urbanim mobilijarom zapuštene javne površine dvorišta na adresi Bulevar narodne revolucije u Mostaru i tako kreirati mjesto za dijalog, nauku, kulturu, sport i konstruktivno druženje, te organizovati Festival mira i prijateljstva za građanstvo, odnosno prirediti besplatne edukativne, kreativne, sportske, mirovne i zabavne radionice u novouređenom parku krajem marta 2020. godine.Moram naglasiti da se aktivnostima sa fokusom na mir i prijateljstvo i malim radnim akcijama na otvorenom mogu pridružiti svi zainteresovani ljudi dobre volje (nedjelja 8. 3. – akcija čišćenja, 2. vikend – kreativne radionice, oslikavanje dvorišta i sadnja cvijeća, 3. vikend – predstava na otvorenom, stoni tenis, igre mladih i svirka, 4. vikend izložba, radionice prijateljstva, foto-šetnja i video-šetnja), kaže Inga.

Inga Kotlo i Arnela Memić
Inga Kotlo i Arnela Memić

 

Arnela Memić / Centar za psihološku podršku Sensus

Centar za psihološku podršku Sensus je strukovna nevladina organizacija čiji je cilj poboljšanje psihosocijalnog razvoja, pružanje podrške i osiguravanje edukacije za djecu, mlade i odrasle, kroz preventivni, interventni, savjetodavni i radioničarski rad.

 – Nastali smo kao udruženje mladih psihologinja, koje su imale želju i volju da nešto rade. Mi smo krenule uz dobru saradnju sa fakultetom, gdje su nam omogućili prostor za kancelariju. Nas šest smo tu radile pune dvije godine volonterski, radile smo brojne inicijative za studente, pa onda za srednjoškolce, radile smo i sa djecom sa poteškoćama, ali i sa nadarenom djecom. Uvijek smo bile podržane od strane pedagoga i nastavnika i zadovoljstvo je raditi. Dosta se bavimo neformalnim obrazovanjem, socijalnim i emocijalnim vještinama učenika, razumijevanjem mentalnog zdravlja i razbijanjem svih tabua u vezi sa mentalnim zdravljem. Zadnje tri godine aktivno dajemo savjetodavne psihoterapijske usluge. Sve veći broj roditelja i djece traži našu pomoć, mi želimo pomoći i otvoreni smo za sve prijedloge, istaknula je Arnela.

Sigurnim vodstvom u okviru terapijskog rada i edukativnih i razvojnih programa, daju priliku da kroz empatičan, saradnički i podržavajući odnos istražite neku, za vas značajnu temu, te na taj način riješite (ponavljajuće) neprijatne situacije i unaprijedite kvalitet svog života. Psihoterapija je premoćna tehnika da bi bila rezervisana samo za bolesne. Efikasna je za sve motivisane osobe, koje su spremne da aktivno rješavaju svoje probleme.

Marina Đapić je najavila da će Fem Forum imati i svoj nastavak u budućnosti te okupiti još inspirativnih žena iz Mostara i Bosne i Hercegovine. Radujemo se novom druženju sa inspirativnim ženama.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Preporuka: Priča Karima Zaimovića TAJNA NIKOLE TESLE pretočena u strip