Film Jasmile Žbanić ‘Quo vadis, Aida?’ u užem izboru za nagradu Oscar

Datum objave
10/02/2021

Film bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić Quo vadis, Aida? nalazi se među 15 filmova koji su još u utrci za najbolji film izvan engleskog govornog područja. Dodjela 93. izdanja nagrade Oscar zakazana je za 25. aprila 2021. godine.

Svjetska premijera filma Quo Vadis, Aida? održana je na 77. Venecija film festivalu, najstarijem i jednom od najznačajnijih filmskih festivala u svijetu. Nakon Venecijanskog festivala prikazan je i u službenom programu 45. Toronto film festivala, najvećeg sjevernoameričkog filmskog festivala.

Quo Vadis, Aida? je film o genocidu u Srebrenici i prvi igrani film na ovu temu. Jasmila Žbanić je napisala scenarij i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković. Za kamerom je bila Christine A. Maier, a montirao ga je Jaroslaw Kaminski.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Privatni život H.R. GIGERA bio je mračan i seksi, baš kao i njegova umjetnost