Zlatko Novaković: Pop Art Festival slavi sedmo izdanje privlačeći ljubitelje umjetnosti i kulture iz cijele BiH

Release Date
18/09/2023
razgovarala
Besima Svraka
fotografija
PAF

Tokom sedam godina Pop Art Festival je evoluirao i rastao, postajući nezaobilazni dio umjetničke scene Sarajeva. Uspostavio je svoj jedinstveni koncept, obuhvativši različite umjetničke izraze, panele sa sjajnim gostima, kreativne radionice za mlade talente i impresivne umjetničke performanse.

Ovogodišnje izdanje Pop Art Festivala obećava mnogo noviteta i izazova, kompletan program pogledajte OVDJE. I ovogodišnje izdanje festivala ne samo da slavi umjetnost već i gradi mostove između različitih umjetničkih pravaca i generacija. Festival se ove godine održava isključivo u Bosanskom kulturnom centru, pružajući posjetiteljima jedinstvenu atmosferu i potpunu infrastrukturu za sve aktivnosti. Organizatori su uspješno spojili visoku kulturu sa alternativnom, stvarajući most između akademija, galerija i ulične umjetnosti.

Razgovarali smo sa Zlatkom Novakovićem, jednim od osnivača Udruženja Pogon koje stoji iza ovog sjajnog festivala.

Ovogodišnje izdanje Pop Art Festivala je već sedmo po redu. Kako je izgledala evolucija festivala tokom proteklih godina?

– Pop Art Festival je svojim današnjim konceptom bio želja još od tinejdžerskih dana, ali kao ime nastao sasvim slučajno. Naime, na jednom druženju sa našim po meni najboljim r’n’r pjesnikom Dinom Šaranom, komentarisali smo kako se sve danas reciklira, ne nužno u pežorativnom smislu, a on je konstatovao da će pokret Pop Art biti sljedeći u nizu, a ja sam, ne sumnjajući u Dinina dosadašnja proročanstava, odmah rekao da ćemo mi u Pogonu pokrenuti Pop Art Festival, zatim dalje prenio Mirzi Đugumu, što je ovaj odmah usvojio. S obzirom na to da smo Mirza i ja i prije PAF-a organizovali neke manje, ali simpatične izložbe i predstave, pisali i producirali TV emisije, a odrasli na sarajevskoj muzičkoj školi, put i evolucija PAF-a je bila poprilično šarena. Tokom proteklih godina PAF program smo kreirali hrnološki kada je riječ o umjetničkoj sceni grada Sarajeva, dotakli se raznih tema kroz panele na kojima smo ugostili sjajne goste, sarađivali sa akademijama i sa istaknutim predavačima organizovali mnoštvo kreativnih radionica za mlade. Preko određenih performansa, velelepnih murala i izuzetno uspješne predstave Teatar u kvartu – koja je našla svoj put izvan PAF-a i kao zaseban entitet Pogona igra širom BiH – došli do smo do Novih talasa i na neki način se sa prošlogodišnjim 6. izdanjem vratili izložbama što je i sada slučaj.

Koje su najvažnije novine i izazovi s kojima se festival suočava u ovom jubilarnom izdanju? Možeš li nam reći nešto više o tematskim fokusima ili inspiraciji iza sedmog po redu Pop Art Festivala?

– Najveća novina ovogodišnjeg PAFa jeste da smo sada sa našim programom isključivo na jednom mjestu u Bosanskom kulturnom centru, gdje imamo sjajnu atmosferu i kompletnu infrastrukturu za sve aktivnosti. S obzirom na to da je naš mentalitet u Pogonu poprilično stabilan, inspiraciju za svaki naredni PAF dolazi sama po sebi. Naravno, naš tim je sada mahom veći i u suštini u neforamalnim razgovorima i druženjima dolazimo na razne ideje. Najčešće sam ja taj koji pokrene neku temu, donesem nekakve krokije, Belma (o.pa Jusufović) podrži i razradi, Mirza nas potom otrijezni, zatim dalje prenesemo Narcisi (o.pa Semić) da napiše, a onda Belma i ja sve promijenimo. Nakon prošlogodišnjeg koncertnog performansa – Doube Entendre, na kojem su nastupali izuzetni umjetnici, pijanista Adis Sirbubalo i vizualni umjetnik Enis Čišić, ove godine smo prosto nastavili niz i sa našom kustosicom Adnom Muslijom krenuli ka Adisu Billainu Kutkutu da postavimo njegovu samostalnu izložbu pod imenom Cybernapse, na taj način otovorimo PAF, te da projekcijom filma i izložbom Fugitive zatvorimo festival.

I ovogodišnji festival uključuje razne edukativne programe i radionice za mlade ljubitelje umjetnosti. Reci nam više o njima!

– Edukativni program je sastavni dio PAFa i sve aktivnosti su uvijek i obavezno besplatne. Ove godine imamo tri sjajne radionice sa predavačima koji nam dolaze sa Akademije likovnoh umjetnosti, Ivanom Hrkašom, Nedimom Šećeragićem i Sandrom Drinovcem, na kojima ćemo učiti o fotografiji, grafičkom dizajnu i dizajniranju mobilnih aplikacija. Pored radionica očekuju nas dva masterclassa, prvi na temu animacija sa predavačima Sabinom i Zdravkom Cvjetković, i drugi izuzetno interesantan masterclass na kojem ćemo govoriti o umjetnosti u svijetu video igara, a što će nam prezentirati ekipa prestižnog Mad Head Games studiija.

Koliko je važna saradnja s lokalnim umjetnicima i umjetničkim zajednicama za festival?

– Saradnja sa lokalnim umjetnicima je neminovna i ključna za formiranje zajednice koju kroz određeni rukavac čini i Pop Art Festival. Nas posebno raduje da smo u prilici, a najviše uz pomoć Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, da spojimo akademije i galerije, odnosno visoku kulturu sa onom malo više uličnom, odnosno alternativnom. Naše Udruženje Pogon doslovce ima sjajnu saradnju sa svim bliskim sektorima i sa velikom radošću posjećujemo sve festivale u gradu i slavimo zajedničke uspjehe.

Da li postoji poseban cilj ili poruka koju želite prenijeti kroz ovogodišnji festival?

– Cilj je uvijek isti za svaki dan i svaki PAF – da ostanemo u svom ekosistemu, da se uvijek vraćamo na početke, obnavljamo i jačamo prethodne saradnje i stvaramo nove umjetničke uspomene.

Kako bi opisao ulogu umjetnosti i kulture u zajednici, posebno u Sarajevu, i kako Pop Art Festival doprinosi tom kontekstu?

– Može bolje nego što je naš kolokvijalni doživljaj, to dokazuju sjajni programi koje radi Narodno Pozoriste sa projektom Kultura na ulice, to dokazuje BKC koji svake sedmice ima neku novu manifestaciju, to dokazuju rasprodate teatarske predstave. Galerija su sve rezervisane unaprijed – to znam iz ličnog iskustva i kontktiranja istih za naše aktivnosti. Muzeji se moraju podići na viši nivo, oni moraju biti prva slika grada. Za mene lično, Historijski muzej BiH je najveći heroj na kulturnoj sceni Sarajeva, da ja imam neke nadljudske moći kao neki Marvelov junak, on bi bio od zlata (da se tako kičasto izrazim), a vidjet ćemo kako Pop Art Festival doprinosi, moraćemo sačekat bar 10. izdanje.

Koje su tvoje lične omiljene umjetničke tačke programa koje ne bismo smjeli propustiti na festivalu?

Novi talasi 2, to je apsolutno budućnost koja nam se sviđa i koja će dobiti određenu autonomiju.

Možete li podijeliti neke priče ili trenutke iz prethodnih izdanja festivala koji su ostavili poseban utisak na tebe?

– Izuzetno mnogo anegdota ima čak i za relativno mali broj godina postojanja iza nas. Meni je jedna simpatična crtica ostala kada je naš drug Kugla dao komentar otprilike ovako: Ovo je mali slatki festival sa tendencijom da postane veliki (preslatki) festival.

Kako se festival planira proširiti i rasti u budućnosti?

– Na tragu gore parafrazirane krilatice, PAF apsolutno strijemi da raste kvalitetom, po cijenu žrtvovanja kvantiteta.

Na kraju, šta je to što te najviše inspiriše i motiviše da radiš na promociji umjetnosti i organizaciji ovog festivala?

– Razlog da ostanem u BiH.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Nina Ziggy Hadžić: Manje priče, više rada